|
Ginevra
|
 |
« kdy: Červenec 19, 2009, 20:05:47 » |
|
Fazole pinto nebo fazolky adzuky? Bio nebo nebio? Čočka červená nebo tmavozelená? Nebo amaranthová zrna?
Co vyhrává u vás a jakou značku nakupujete ?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Červenec 19, 2009, 20:45:37 » |
|
Čočky obojí - klasika i červenou (tu obvykle na polévku, nebo při rychlém zpracování). Fazolky - domácí - zelené tobolky:)
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Červenec 22, 2009, 11:49:25 » |
|
Červená čočka, půlený hrách žlutý i zelený, cizrna, velké fazole, polévka Ó hladové já, kde už je všechno namícháno i s věcmi, které bych snáněla tři dny. V menšině je hnědá čočka a obyčejný sušený hrách. Na českou domácnost si připadám luštěninově nadstandardní  Zelené fazolky moc nemusím. Počítají se jako luštěnina, nebo jako zelenina? Na amarantová zrna jsem ještě nenarazila, ale to je obilovina, ne?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
|
schnytlik
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Červenec 22, 2009, 13:29:41 » |
|
Červená, žlutá, zelená (puy), hnědá malozrnná, hnědá velkozrnná, černá čočka. Hrách žlutý. Fazole černooké, ale ještě nenačaté, bílé a černé. Taky adzuki, ale na ty jsem si ještě netroufla. V plechu cizrna, fava, červené a baked beans. Tak si říkám, jestli to není moc 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Abies Alba
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Červenec 22, 2009, 14:00:53 » |
|
Luštěniny jsou surovina, která leží na okraji našich chutí. Mám ráda čočku (jakoukoliv) a čerstvý hrášek a čerstvé fazolky, ale sušené luštěniny... Navíc teď Petr má dietu protinadýmavou, téměř bez zeleniny a vlákniny, velmi šetřící.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."
Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
|
|
|
|
Mariebobr
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Červenec 22, 2009, 21:31:15 » |
|
Mám to jako Abies. Ráda vyzkouším něco nového, ale zatím mě žádné jiné luštěniny neoslovily tak jako čerstvý hrášek a čerstvé fazolky. Hm a edamame byly dobré k jídlu jako salát, samotné bych je asi taky nejedla. No ale polévka Ó hladové já mi taky chutnala. A pak mám moc ráda holandské "bruine bonen met appelmoes" - hnědé fazole ve vlastní šťávě s jablečným pyré, jedí k tomu opečenou slaninu.
P.S. Že já si nevzpomněla na čerstvé arašídy! Ty řadím stejně vysoko jako čerstvý hrášek.
|
|
|
|
« Poslední změna: Červenec 22, 2009, 22:24:56 od Mariebobr »
|
Zaznamenáno
|
"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing." - Donald Miller: Blue Like Jazz
|
|
|
|
schnytlik
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Červenec 23, 2009, 07:54:16 » |
|
Mám to jako Abies. Ráda vyzkouším něco nového, ale zatím mě žádné jiné luštěniny neoslovily tak jako čerstvý hrášek a čerstvé fazolky....
Čerstvý hrášek a fazolky beru jako zeleninu, tak nevím....
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Mariebobr
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Červenec 23, 2009, 08:31:43 » |
|
Taky je normálně beru jako zeleninu  Ale botanicky to jsou snad luštěniny... stejně jako sója a ty arašídy.
|
|
|
|
« Poslední změna: Červenec 23, 2009, 08:54:32 od Mariebobr »
|
Zaznamenáno
|
"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing." - Donald Miller: Blue Like Jazz
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3567
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Červenec 23, 2009, 08:48:12 » |
|
Botanické dělení v mé kuchyni neplatí, taky počítám fazolky a hrášek mezi zeleninu. A arašidy mezi ořechy  V šuplíku mám momentálně hrách zelený celý a žlutý loupaný půlený, cizrnu, čočku velkozrnou(červená neměla úspěch  ), fazole bílé malé (na ...jak se česky řekne "prívarok"?), velké barevné, v konzervě další fazole. Fazolová polévka je snad nejrychlejší jídlo, které stíhám i před odchodem do práce, samozřejmě s použitím konzervy, a u nás hodně oblíbené, navzdory vedlejším efektům.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
|
Abies Alba
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Červenec 23, 2009, 13:29:47 » |
|
Danielo, prívarok řešila i Jana Štěpánková a dobrala se pravděpodobně slova přívar. Nikdy jsem ho neslyšela, neviděla. U nás se říká příloha.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."
Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3567
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Červenec 24, 2009, 07:33:30 » |
|
... U nás se říká příloha.
Příloha to není, možná to nemá ani český název, protože se to tady nevaří? Teď chvilku slovensky  prívarok je ako omáčka s niečím - fazuľový, kelový, zamiakový, tekvicový...ako príloha je vždy chlieb a je sa to lyžicou. Koniec cudzojazyčnej vložky Až nějaký udělám, tak dám fotku a uvidíme, jestli se to dělá i tady 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #11 kdy: Červenec 24, 2009, 09:51:44 » |
|
To já už slovo přívar potkala a docela bych ho odsouhlasila. Jen si nejsem jistá, jestli to nebylo v nějaké diplomce, která řešila historii jídla  S přílohou bych taky nesouhlasila, ale asi moc puritánsky, protože pojetí přílohy se značně významově rozšířilo. Obecné slovo shrnující všechny prívarky do jedné kategorie nemáme, aspoň ne takové, které by se doopravdy používalo. Každý prívarok má svoje vlastní jméno  Čistě mimochodem - lingvistický rýpal alert!!! - když se to jmenuje prívarok, mělo by se to vařit k něčemu a ne jíst samotné s chlebem, ne? Ale jako koncept "udělám prívarok a všichni budou mít pocit kompletního jídla" se mi to líbí. Jenže tvůj prívarok asi není jediné, co jim předložíš na stůl, že?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
|
Ginevra
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Červenec 24, 2009, 10:10:41 » |
|
Prívarok, jako příloha k nějakému lehčímu jídlu, protože je to sytá polévka, která může nahradit celé hlavní jídlo 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #13 kdy: Červenec 24, 2009, 10:22:29 » |
|
Ale prívarok je přesně ten koncept, který hledám. Na polívku už je to moc hustý, na jídlo zase moc řídký. Konzistence indických jídel  Jdu se přesunout s kuchyní na bližší východ a testovat prívarky. Tekvicový, říkáš? Už se těším, až bude sezóna. První dýňovou polévku už jsme stihli, dokonce i Zuzanka si dala.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Ginevra
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Červenec 24, 2009, 10:37:32 » |
|
Prívarky jsou jídla mého slovenského dětství. Připadá mi, že jsem nejedla nic jiného 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|