Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 01:26:46 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: 1 2 3 [4]   Dolů
Tisk
Autor Téma: Luštěniny  (Přečteno 4097 krát)
Mariebobr
Head chef

Bodů: 1352

Bistro jízda 5.3.2009Dělám si svoje másloBistro jízda 16.3.2009

« Odpověď #45 kdy: Leden 06, 2010, 21:05:02 »

A ve mně se zas probouzí perfekcionistka-experimentátorka, která touží tvou váhu sebrat a tak dlouho vážit mililitry vody, až bych vypracovala přehlednou převodní tabulku Smích Jsem hodně divná?
Zaznamenáno

"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing."  - Donald Miller: Blue Like Jazz
Abies Alba
Head chef

Bodů: 1711

« Odpověď #46 kdy: Leden 06, 2010, 21:06:26 »

Ne, jsi matematický perfekcionista!
Zaznamenáno

"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."

Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
Suanka
Commis chef
*

Bodů: 34

Bojkot špatných restauracíNevařím podle BabicyPeču si kváskový chleba

« Odpověď #47 kdy: Leden 17, 2011, 11:20:13 »

Nevíte někdo, kde sehnat (v Praze) zelenou čočku Puy. Všude na ní čtu chválu, chtěla bych z ní něco vyzkoušet a ne a ne na ni narazit...
Zaznamenáno
Daniela S.
Head chef

Bodů: 1204

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #48 kdy: Leden 17, 2011, 15:52:26 »

Ja bych si tabulku vypracovala ihned. Rekneme po peti gramech/mililitrech.
Zaznamenáno
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #49 kdy: Leden 17, 2011, 16:26:04 »

Suanko, sice nejsem z Prahy, ale zkus jakkýkoli bioobchod. Mrknutí
Zaznamenáno
Farinam
Chef de partie

Bodů: 347

« Odpověď #50 kdy: Leden 18, 2011, 12:45:37 »

Francouzskou zelenou čočku jsem teď potkala v Globusu, ovšem nebyla to přímo Puy, ale Berry. Jinak bioobchod bude asi dobrá volba.
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« Odpověď #51 kdy: Leden 18, 2011, 13:37:29 »

Já ji taky kupuju v Globusu (Berry), Puy jsem zatím nikde nepotkala.
Zaznamenáno
Zajoch
Commis chef
*

Bodů: 20

Peču si doma chlebaPiju vodu z vodovodu

« Odpověď #52 kdy: Leden 11, 2012, 00:33:29 »

Joo, lusteniny, u nas mi prijdou nedoceneny a malo pouzivany. Vsichni znaji cocku s parkem a tam to konci.

Muj domaci top list v soucasnosti vede cizrna, nasledovana spaldou. Casto delam i klasicky toskansky borlotti. Pak mam jeste zasoby ruznorodych jinych fazoli a bavi me zkouset, cim jsou specialni a jak chutnaji Úsměv Hodne velky zasoby jsem udelal na podzim v Italii, tam je to na tohle raj (i cenove, proti nam).

Abych jenom nemlel, jak jsou lusteniny skvely, pridam muj osvedceny postup:

1) fazole/cizrna/hrach/cocka, vsechno to potrebuje minimalne pres noc namocit do hodne vody, vetsi fazole a cizrna snesou klidne i dva dny, kdyz se na to zapomene, nebo je clovek linej :> jeden den je ideal
2) voda by se mela menit, parkrat za den, jak si clovek zrovna vzpomene
3) lusteninu varime ve zhruba dvojnasobnym mnozstvi vody, proste aby ji tam nebylo malo
4) pak uz jsou kombinace bylinek salvej/rozmaryn/bobkovy list, vzdycky par strouzku cesneku, muze byt i rajce (klidne suseny)
5) jakmile se to privede k varu, sbirat vsechnu penu a pak okamzite stlumit na co nejnizsi mozny plamen, jenom aby se to zlehounka varilo, s poklickou; plus prilit do vody olivovy olej (kdyz prilijete driv, seberete ho s penou)
6) az pujde slupka snadno rozkousat, vase lustina je hotova, zbejva vodu poradne osolit, a nechat to v ni odstat (cocka se vari mensi dobu, fazole muzete kontrolovat .. 30-90 minut - no stejne podle velikosti, radsi driv a castejc, nez ziskate skill,)

Pokud si takhle uvarite treba fazole a nechate je prikrity "vyvarem," vydrzi klidne v lednici tyden. Tim padem se vyplati vzdycky udelat celej 500g pytlik, ja delam nekdy i dva, ono se to nejak spotrebuje... Úsměv Plus samozrejme je to opravdu vyvar, takze skoda vylejvat, lepsi dat do nejaky polivky Úsměv

Nejaky zaruceny kombinace na zaver: cizrna + cesnek + susena rajcata + bobkovy list nebo rozmaryn nebo tymian + olej; borlotti + cesnek + salvej + olej; mozny jsou i ruzny kombinace se zeleninou.

/edit

Jeste me napadlo doplnit, co vlastne s tou uvarenou cizrnou/fazoli, nekdy chybi inspirace... Udelat z toho polivku, pridat to do jakykoliv jiny polivky, snist s dobrym olivovym olejem / cizrnu opect na olivovem oleji, pridat do ragu (stew), pridat do jakehokoliv salatu, omacka na testoviny atd.

Tip na konec, vygooglujte si "pasta e fagioli" - vynikajici vec Úsměv
« Poslední změna: Leden 11, 2012, 00:44:56 od Zajoch » Zaznamenáno
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #53 kdy: Leden 11, 2012, 00:44:33 »

Ještěže vás tu mám. Akorát jsem si šla slít vodu z cizrny/munga/černé čočky/hnědé čočky co tu klíčím se zatím blíže nedefinovaným účelem. Buď to bude salát nebo stir-fry, to se ještě uvidí.
BTW špalda nebyla z kategorie luštěnin, že ne? Taky dobře klíčí. Až tak, že vyrostla ve stavebním "pořádku" za dveřmi, kam byly jen oklepány ruce Úsměv
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Merlin
Administrator
Head chef

Bodů: 1736

« Odpověď #54 kdy: Leden 11, 2012, 00:45:56 »

Taky dobře klíčí. Až tak, že vyrostla ve stavebním "pořádku" za dveřmi, kam byly jen oklepány ruce Úsměv

Taky bude zaseta. I když pravda, na ozim už to nevidím Smutek
Zaznamenáno

Autobusová zastávka (stanice) je místo, kde zastavuje autobus. Železniční stanice je místo, kde zastavuje vlak. Na svém stole mám pracovní stanici...
Zajoch
Commis chef
*

« Odpověď #55 kdy: Leden 11, 2012, 00:46:48 »

Jo, to je fakt, spalda bude asi spis obilnina, nez lustenina Šok) Ale chvili namocit pred varenim ji taky pomuze, stejne jako varit s nejakou bylinkou, salat je z toho skvelej, nebo se to da pridat do jakykoliv polivky, tak uz tomu rikam asi omylem lustenina.
« Poslední změna: Leden 11, 2012, 00:49:14 od Zajoch » Zaznamenáno
Abies Alba
Head chef

« Odpověď #56 kdy: Leden 11, 2012, 16:05:28 »

Včera jsem vařila hrách na španělský způsob a bylo to moc dobré. Blemcavá hrachová kaše u nás není vítaná.
Zaznamenáno

Zajoch
Commis chef
*

« Odpověď #57 kdy: Leden 11, 2012, 16:08:14 »

Včera jsem vařila hrách na španělský způsob a bylo to moc dobré. Blemcavá hrachová kaše u nás není vítaná.

A jak se dela hrach na spanelsky zpusob? Úsměv
Zaznamenáno
Abies Alba
Head chef

« Odpověď #58 kdy: Leden 13, 2012, 13:13:02 »

Kuchařka říká:

Na oleji osmažíme cibulku dozlatova, přidáme oloupaná a pokrájená rajčata (neloupu, jen krájím čerstvá nebo to jistí rajčata v z konzervy), sůl, prolisovaný česnek a chvíli podusíme. Okořeníme bazalkou (nejlíp čerstvá, ale i se sušenou to bylo moc fajn), přidáme uvařený hrách (slitý) a uvařená vejce) na drobno pokrájená (líp to vypadá, když se vajíčko rozkrojí na šestiny a položí na tu směsku na talíři). Zdobíme petrželkou.

Záměrně neuvádím čeho kolik, protože jsem to stejně nedodržovala a povedlo se tak jako tak.
Zaznamenáno

Daniela S.
Head chef

Bodů: 1204

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #59 kdy: Leden 16, 2012, 16:58:39 »

Jeste me napadlo doplnit, co vlastne s tou uvarenou cizrnou/fazoli, nekdy chybi inspirace... Udelat z toho polivku, pridat to do jakykoliv jiny polivky, snist s dobrym olivovym olejem / cizrnu opect na olivovem oleji, pridat do ragu (stew), pridat do jakehokoliv salatu, omacka na testoviny atd.

Tip na konec, vygooglujte si "pasta e fagioli" - vynikajici vec Úsměv

Ja cizrnu rozmixuju na kasi a davam jako prilohu, nebo kdyz je tekutejsi, tak jako zimni polivku s trochou oleje a krupavou slaninou. V lete na ni nemam naladu, ale dava se jako zaklad do salatu obdobneho ryzovemu (insalata di riso, kdyz jsi ten italofil). V zavodni jidelne nam to delavaji takhle v patek, typicke zbytkove jidlo.
Zaznamenáno
Stran: 1 2 3 [4]   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.063 sekund, 17 dotazů.