Blongie007
Chef de partie

Bodů: 217
|
 |
« kdy: Srpen 31, 2009, 00:04:22 » |
|
Jak děláte steaky, aby nebyly jak podešev?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Lucou$ek
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Srpen 31, 2009, 09:12:05 » |
|
Z dobreho masa hlavne... odlezeleho... jinak s nima nedelam vubec nic (zadne nakladani), predavam je do kompetence chlapovi a on je zanedlouho donese od grilu vynikajici.
|
|
|
|
« Poslední změna: Srpen 31, 2009, 09:13:41 od Daniela S. »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Srpen 31, 2009, 09:27:24 » |
|
Tohle říká Václav Frič: Jak tedy maso na gril připravit? Co radíte lidem v kurzech grilování? Aby maso nenaklepávali ani nekrájeli na slabé plátky - musí být aspoň dva centimetry silné. Hovězí steak může být i vyšší. Když je tenký, uděláte z něho přeschlou podrážku. A grilované maso musí být šťavnaté. Co ještě jim zdůrazňujete? Aby nespěchali a nechali maso chvíli odstát. Ne že ho sundáte z grilu a hned se do něho zakousnete. To maso je v šoku z těch 180 stupňů na grilu, a když do něj zaříznete, vyteče z něj všechna šťáva. Když ho necháte odležet takových pět šest minut v nějakém tom bylinkovém máslíčku, tak samo pěkně povolí a chutě se vyrovnají. více zde: http://ekonomika.idnes.cz/sefkuchar-pri-testu-masa-nadaval-vadily-mu-marinady-fh2-/test.asp?c=A090724_1229581_test_vem
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710
Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Srpen 31, 2009, 14:31:57 » |
|
Souhlasím úplně se vším. Základem hovězího stejku alias bifteku je skutečný kus masa a ten u tuctového řezníka zatím ještě neseženeš. Zapomeň na tenké roštěnky, ty jsou na podrážkovou konzistenci úplně ideální - ačkoli v deseti procentech případů jim ještě může pomoct dvoudenní naložení do oleje. Mně se osvědčilo biohovězí, u kterého je mi dost jedno, že se jedná o maso v biokvalitě, podstatné je, že pochází z těch správných masných plemen a že ho můžeš nechat dozrát doma v lednici. A i tam jsem natrefila na špatné nakrájení, je docela problém sehnat plátky dost vysoké, které se na pánvi nebo na grilu nevysuší a zůstanou uprostřed růžové.
Co se týká libového vepřového a kuřecího, tam je to trochu jiné - musíš sundat maso z grilu přesně v okamžiku, kdy se propeče i uvnitř, o minutu později už je moc suché a tuhé. Chce to o pár kousků víc a nebát se je sundat z grilu a rozkrojit.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Srpen 31, 2009, 16:08:49 » |
|
Souhlasím úplně se vším. Základem hovězího stejku alias bifteku je skutečný kus masa a ten u tuctového řezníka zatím ještě neseženeš. Ten posledni, darovany, kousek od svagrove, vysoky 6 cm, me napoprve podesil. Ale byl famozni. Snedli jsme ho ve ctyrech.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Blongie007
Chef de partie

|
 |
« Odpověď #5 kdy: Srpen 31, 2009, 19:17:20 » |
|
Ráda bych nějako ten steak udělala. Z roštěnky byl fakt hnusnej. Tak když půjdu k řezníkovi, aby mi ukrojil přesnou tlouštku o jaký si mám říct maso? Nemusí být hovězí, klidně i vepřový. Jo a nědělám na grilu, ale můžu použít grilovací pánev. Tak třeba jak dlouho z každé strany, aby nebyl krvavej, ale jen růžovej, takový medium,ale trochu víc a co potom, aby byl mekkej. Vím, že má pak 10 minut zůstat pod pokličkou, aby se mu vrátila štáva... Poraďte please. Pěkně prosím, smutně koukám :-(
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Lucou$ek
|
|
|
Blongie007
Chef de partie

|
 |
« Odpověď #6 kdy: Září 04, 2009, 22:04:44 » |
|
Tak vidím, že s kusem flákoty mi asi nikdo neporadí :-(
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Lucou$ek
|
|
|
Florentyna
Executive chef
Head chef

|
 |
« Odpověď #7 kdy: Září 04, 2009, 23:50:04 » |
|
Začni s kuřecím, tam na výšce nezáleží.  Vezmi kuřecí prso, rozkroj ho vodorovně na dva plátky, aby se srovnala výška - jinak se nepropeče stejnoměrně a část vysušíš, než dopečeš prostředek. Okořeň ho, čím chceš, a na rozpálené naolejované pánvičce opeč po obou stranách. Než si nacvičíš, jak dlouho tam to maso má být, aby bylo fantasticky šťavnaté a přitom dost propečené, tak se na docela slušnou dobu zabavíš 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
|
|
|
Blongie007
Chef de partie

|
 |
« Odpověď #8 kdy: Září 11, 2009, 17:03:53 » |
|
Koupila jsem hovězí na steaky. kilo 205 Kč, tak by mohlo být snad i dobrý. Všude píší, že v řeznictví je masdo hned po porážce a že se má nechat i týden v ledničce uležet.To se nezkazí? a jak ho do té ledničky dát? zabalené, volné atd.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Lucou$ek
|
|
|
Florentyna
Executive chef
Head chef

|
 |
« Odpověď #9 kdy: Září 12, 2009, 13:16:28 » |
|
Koupené maso doma pouze mechanicky dočistíme, zabalíme do potravinářské folie a v lednici ho můžeme nechat dalších 5 - 10 dnů dozrát, bez obavy, že se zkazí. Zdroj: http://www.hovezimaso.cz/skot/?page=vyuziti-masaJá mám zkušenost takovou, že se z masa postupně uvolňuje šťáva a krev a ty se okamžitě kazí, takže povrch masa zasmrádne. Proto s tím tak úplně nesouhlasím a na bifteky si kupuju hovězí balené v ochranné atmosféře a nechám ho až do data poslední možné spotřeby ležet v lednici. Poslední dobou jsem ale nenarazila na dobře nakrájené hovězí, plátky jsou většinou příliš tenké a nebo vysoké, ale ze špatné části zvířete.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Florentyna
Executive chef
Head chef

|
 |
« Odpověď #10 kdy: Říjen 15, 2009, 14:56:12 » |
|
Dneska jsem objevila v Albertovi hovězí steaky z řady Albert Excellent, mají hezčí balení, jsou prý z mladých irských zvířat a odleželé. Navíc nejsou řezané na tenko (konečně!), takže večeře pro dospělé se tím pádem vyřešila tak nějak sama  Jo, přikládají k tomu do balení mističku s bylinkovým máslem, které ale bohužel nejspíš skončí i s obalem v koši, a zezadu je dokonce nalepený vesměs použitelný recept, se kterým téměř souhlasím.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Říjen 15, 2009, 15:19:34 » |
|
Flo byla vyslyšena  Jen se bojím, aby to nebyla iniciativa prodejny, viděli jste to ještě někdo v jiném albertovi?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
Blongie007
Chef de partie

|
 |
« Odpověď #12 kdy: Říjen 15, 2009, 15:48:50 » |
|
Já jsem je neviděla v Albertovi, ale v Hyperce v Brně, tak to by mělo být totéž, ale to krájení se mi právě nezdálo, tak počkám na výsledek, a kdyžtak koupím taky :-)
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Lucou$ek
|
|
|
|
Andule
|
 |
« Odpověď #13 kdy: Říjen 17, 2009, 16:30:54 » |
|
Hlásím, že hradecký HyperAlbert je má taky. Sice jen pár platíček ale má je.  Flo, už jste si steaky dali? Co na ně říkáš?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Vařit se musí s láskou...
|
|
|
Florentyna
Executive chef
Head chef

|
 |
« Odpověď #14 kdy: Říjen 17, 2009, 23:25:53 » |
|
Nedali, ve čtvrtek jsme to nestihli, včera jsem tu neměla hlavního strávníka a dneska jsme večeřeli mimo domov. Takže zítra, to už bude téměř dozrátý 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|