Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 01:41:45 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1]   Dolů
Tisk
Autor Téma: Workshop #8: dopis Ježíškovi  (Přečteno 7636 krát)
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« kdy: Listopad 10, 2009, 18:56:44 »

Krok 1: Blíží se Vánoce, čas nechat za oknem dopis Ježíškovi se seznamem přání. Jedlé dárky jsme probírali na jiném místě, ale zapomněli jsme na jednu věc - co byste si přáli sami pro sebe, do své kuchyně nebo pro rozšíření svých kuchařských a labužnických obzorů?

Krok 2: Začněte větou: Milý Ježíšku!" (jak jinak Úsměv). Ve zbývajícím textu se nenechte spoutat časovými, organizačními ani sponzorskými omezeními a promyslete všechno, co by vám fakt udělalo radost.

Krok 3: Editujte své poznámky, publikujte.

Krok 4 (k zamyšlení): Je nějaká šance, že se vám tohle splní? Co uděláte pro to, aby se šance zvýšila?
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
Mariebobr
Head chef

Bodů: 1352

Bistro jízda 5.3.2009Dělám si svoje másloBistro jízda 16.3.2009

« Odpověď #1 kdy: Listopad 10, 2009, 19:57:08 »

Teda Flo, ty mi tohle delas naschval Smích Zrovna jsem se rozhodla, ze budu taky zkouset psat, a ty na me s osudem a s Jeziskem... Chapu, ze to je o to vetsi vyzva, ale takhle do zacatku...
Zaznamenáno

"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing."  - Donald Miller: Blue Like Jazz
Abies Alba
Head chef

Bodů: 1711

« Odpověď #2 kdy: Listopad 14, 2009, 17:42:28 »

Milý Ježíšku,

Je listopad a kam se podívám, tam straší vánoční baňky a koledy… Nechce se mi podléhat vánoční atmosféře, když venku krásně prší a padají listy, když dny se krátí a sluníčko občas prosvitne skrz mraky do pruhů jásavého podzimního světla a láká na podzimní výpravy.
Brzo se stmívá, tma teď kraluje… Když jsme v neděli šli večer na procházku s Petrem, objevili jsme stovky světýlek na hřbitově. To byla taková krása! Vrátili jsme se domů pro děti a procházeli mezi hroby, ukazovali si barevné svíčky, zapalovali jsme zhaslé plamínky. Tajemná tma nás objímala a veselá světýlka ukazovala cestu. Když jsme došli k náhrobku se jménem, které jsem nosila za svobodna, tak mi vyhrkly do očí slzy. Neležel tam nikdo příbuzný, šlo o shodu jmen, ale knedlík do krku mi naskočil hned.
Však víš, proč. Už jsme spolu o tom tolikrát mluvili a Tys mě utěšoval, ujišťoval mě, že Ti můžu věřit. Ale i teď mi tečou slzy a nedokážu se oprostit od smutku a bolesti.
Děti Ti už píšou svoje dopisy a přání, Víteček si přeje „moc fešácký oblečení“. Pročítali jsme dětská přání včera večer v posteli a bavili jsme se jejich seznamem. Anežka zatím nenapsala nic, trvá na tom, že nic nepotřebuje a že všechno má. Přiznám se Ti, že mě překvapila. Na téměř jedenáctiletou holčičku se projevila snad příliš dospěle.
Nechce se mi přemýšlet nad vánočními dárky pro sebe… Mám jen jeden, který bych od Tebe chtěla ze všeho nejvíc: „Prosím Tě, dej Petrovi úplné zdraví, prosím Tě, ať neumře…“
Navždy Tvoje
K.

Vídeňské knedlíky

(4 osoby)
300 g den starých rohlíků
40 g másla
80 g HRM
2 vejce
250 ml mléka
Sůl

Rohlíky drobně nakrájet, polít rozpuštěným máslem, promíchat. Rozšlehat vejce s mlékem, nalít na rohlíky. Přidat prosátou mouku, promíchat, nechat stát.
Vytvarovat 8 knedlíků, do osolené vařící vody, 10 minut vařit, občas obrátit, rozkrojit napůl. POdávat. Skvělé ke špenátu, pečeným masům.

ad 4: Opovažuju se mít naději a věřit.  Úsměv
« Poslední změna: Listopad 14, 2009, 17:44:29 od Abies Alba » Zaznamenáno

"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."

Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #3 kdy: Listopad 14, 2009, 18:54:32 »

Milý Ježíšku!
Sice jsem tě nikdy neviděla, ale věřím, že mi splníš moje (neskromná) přání  Škleb
Tak za prvé, bych si přála, aby jsme se příští vánoce slavili v novém domečku, co na něj tak dřeme. Aby tam byla skvělá kuchyně a velká lednička a.. a pak si všichni sedneme k našemu starému stolu a všechny dobroty spolu sníme  Úsměv
No a taky kdyby jsi mi přinesl ty nové sjezdovky a novou helmu, taky bych se nezlobila  Smích

Jinak si beru příklad z Abies Alby a hodím sem náš oblíběný vánoční receptík:

Vánočka z tvarohu

Ingredience:
3 vejce, 9 lžic oleje, 2 balíčky vanilkového cukru, 570 polohrubé mouky, 150 cukru, 250 g tvarohu, 1,5 balíčku prdopeče, podle chuti citrónová kůra, rozinky, mandle, rum a mléko, žloutek na potření 

Postup:
Rozinky si předem namočíme do rumu, oříšky a mandle nasekáme na drobnější kousky.
Rozmačkaný tvaroh, mouku, vejce, olej, prášek do pečiva, citronovou kůru, cukr a vanilkový cukr dobře na vále zpracujeme, přidáme v rumu namočené rozinky, sekané mandle a ořechy. Je-li těsto moc tuhé, přidáme trošku mléka.
Další postup je jako u kynuté vánočky. Těsto si rozdělíme a rozválíme na válečky. Spodní cop upleteme ze čtyř válečků, pak ze tří a poslední ze dvou. Poklademe na sebe a potřeme rozšlehaným žloutkem.
A pak už jen papáme a koukáme na Tři oříšky pro Popelku  Kroutím očima
Zaznamenáno
Andule
Head chef

Bodů: 1130

Políbená na prvního máje

« Odpověď #4 kdy: Listopad 14, 2009, 22:05:14 »

Abies k+, je to nádherné Mrknutí
Zaznamenáno

Vařit se musí s láskou...
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436

Bojkot špatných restauracíDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #5 kdy: Listopad 15, 2009, 22:32:50 »

Milý Ježíšku,

právě jsem uložila Johanku... Dusí se, beruška, no jo, je podzim, sychravo... Venku je chladno, Tom uvařil svařák - letos poprvé. Minulý týden jsme s holkama jely koupit dátek pro babičku, víš, jak sis ho vyzvedl za oknem, protože toho máš moc a my Ti chceme pomoct, tak můžem pro někoho dospělého něco koupit. A slyšel jsi Klárku, když jsme jely domů? "Mami, a na obláčku jsou všichni, kdo nám odešli a povídají si a ukazují - hele, tam je Klárka s Johanka a taky Tomáš a Liduš... A mami, až přijedem domů, já ti utřu nádobí, to je taky dárek,viď? Johanko, zazpíváme mamce, ať se jí líp řídí." Slyšel jsi je? Musela jsem hodně zpomalit - teď je to všechno nějaký zamotaný, hlavu máme těžkou a ta dětská víra - pohladím, zazpívám a bude to dobrý, ta mi nějak zamlžila přední sklo. Můžeš, Ježíšku, nějak zařídit, aby se zastavil čas? Aby byly moje holčičky pořád takhle čistý, aby měly víru, že když jsme spolu a máme se rádi, všechno bude dobrý a všechno zvládnem? Že lidi nejsou zlí, jen jim někdo hodně ublížil a oni se bojí být hodní?
Díky...

Chtěla jsem přihodit nějaký recept od Tomovy babičky, ale protože na chmury pomáhá čokoláda, určitě vyzkoušejte
Čokoládovou ňamku

300g dobré hořké čokolády rozpusťte ve vodní lázni, přidejte 1 BEBE sušenky nalámané na kousíčky, pak podle chuti dodejte kandované ovoce, ořechy, sušené meruňky, švestky, rozinky, zkrátky co přijde pod ruku. Rozprostřete  na plech na pečící papír a nechte ztuhnout.. Záměrně nepíšu přesný poměr surovin, protože záleží na tom, jestli máte rádi víc čoko nebo toho ostatního..
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #6 kdy: Listopad 16, 2009, 11:06:20 »

Milý Ježíšku,

Už brzo budeš mít narozeniny a já přemýšlím, jak Ti v ten slavný den udělat radost. Ráda si představuji Tvoje nadšení ve chvílích, kdy se všichni snaží chovat hezky, vídat se s těmi, které celý rok zanedbávali a napravovat chyby napáchané v době, kdy se nad sebou tolik nezamýšleli. Těší mě pomyšlení na všechny dětské tváře, které září při pohledu na stromeček, na dárky, balící papír, cukroví a všechno další, co k tomu patří. Nebo pohled na dospělé, kteří si navzájem přejí zdraví, lásku, nebo pohodu. Doufám, že mír, který ve Štědrý den nastává, je pro Tebe ten nejlepší dárek. Ve chvíli, kdy lidé nadělují štěstí sobě i ostatním, jsi snad šťastný i Ty sám.
   Milý Ježíšku, i já mám svoje přání. V létě jsem ztratila přítele. Byl to můj nejbližší přítel. Všechny ty definice „rozumí mi“, „můžu se na něj kdykoliv obrátit“, „vždy mě vyslechne“ a další podobné o něm platily za každých okolností. A byl jediný takový mezi všemi. Ale pohádali jsme se. Křičela jsem, až mi docházel dech a i když jsem se omluvila, už mu nevěřím. Zklamal mě. Zbylo mi po něm jen obrovské prázdno. Za kým teď mám jít, kdo mi pomůže? Tím přítelem, milý Ježíšku, jsi ty. Závidím všem, kteří se v Tobě nezklamali, těm, kteří se na Tebe mohou spolehnout. Proč nemůžu já?
   Vrať se mi, milý Ježíšku. Moc mi chybíš.

Abies a Efko, karma (a Kecko samozřejmě taky, omlouvám se za vynechání). Ať se vám splní to, co si přejete Úsměv
U mě bez receptu
« Poslední změna: Listopad 16, 2009, 11:53:57 od Makinka » Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #7 kdy: Listopad 16, 2009, 11:41:37 »

to Makinka: vánoce jsou svátky klidu a míru, a jestli věříš na zázraky, tak proč ne právě na vánoce?  Úsměv
ten pravý přijde, ať už hledáš nebo ne, někdo svou spřízněnou duši potká v osmi, někdo ve dvaceti a jiný třeba až v padesáti... Mrknutí
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #8 kdy: Listopad 16, 2009, 11:51:11 »

to Makinka: vánoce jsou svátky klidu a míru, a jestli věříš na zázraky, tak proč ne právě na vánoce?  Úsměv
ten pravý přijde, ať už hledáš nebo ne, někdo svou spřízněnou duši potká v osmi, někdo ve dvaceti a jiný třeba až v padesáti... Mrknutí

Nevím, jestli jsem to napsala tak matoucně, ale o můj příspěvek je o něčem jiném.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Mariebobr
Head chef

Bodů: 1352

Bistro jízda 5.3.2009Dělám si svoje másloBistro jízda 16.3.2009

« Odpověď #9 kdy: Listopad 16, 2009, 13:45:34 »

Nevím, jestli jsem to napsala tak matoucně, ale o můj příspěvek je o něčem jiném.

Ja jsem to, myslim, pochopila - prece jen o cmelakovi tu porad pises v case pritomnem Mrknutí Asi je to dost osobni, ale zajimalo by me, jestli je to opravdu tvuj pribeh a co se za nim skryva... no, kdybys to opravdu chtela rozvadet, posli mi SZ, jinak ovsem pocitam s tim, ze o tom mluvit nechces Úsměv
Zaznamenáno

"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing."  - Donald Miller: Blue Like Jazz
Stran: [1]   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.101 sekund, 18 dotazů.