Cookie
Chef de partie

Bodů: 218
|
 |
« kdy: Leden 06, 2010, 01:02:23 » |
|
Náhodou jsem dnes v záložkách narazila na zajímavost, kterou jsem si kdysi vyhledala nikoliv z kulinářských, ale z historicko-lingvistických důvodů. Už jsem na ni málem zapomněla. Je to hezký souhrn ukázek z několika středověkých kuchařek (i když ta, kterou jsem tam hledala původně, tam není). Součástí je i staročeský slovníček kulinářských pojmů. Pokochejte se sami (vlevo v menu položka Vaření ve středověku): http://myschwerk.webzdarma.cz/mainpage.html
|
|
|
|
« Poslední změna: Leden 06, 2010, 01:05:38 od Cookie »
|
Zaznamenáno
|
I pravila Cookie: "Kuchyň, toť ráj plný zázraků. Ochutnala jsem a uvěřila!"
|
|
|
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710
Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Leden 06, 2010, 01:07:55 » |
|
Ta příslušná kuchařská stránka mi nějak nefunguje...
Mně se zase dneska do rukou dostala knížečka Z mysterií chuti a kuchyně - kulturní klepy od Řeháka z roku 1882. Lahůdka po všech stránkách. Vůbec jsem o ní netušila, k online prohlédutí ji má Kramerius/NKP.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
|
|
|
Cookie
Chef de partie

|
 |
« Odpověď #2 kdy: Leden 06, 2010, 01:16:06 » |
|
Ta příslušná kuchařská stránka mi nějak nefunguje...
Mně se zase dneska do rukou dostala knížečka Z mysterií chuti a kuchyně - kulturní klepy od Řeháka z roku 1882. Lahůdka po všech stránkách. Vůbec jsem o ní netušila, k online prohlédutí ji má Kramerius/NKP.
Mně nefunguje jen to, když kliknu přímo na tu kuchařku na úvodní stránce, ale vlevo v menu to Vaření ve středověku, to mi potíže nedělá. (Ovšem já tam chodím přes Mozillu, nevím, jestli to třeba nedělá nějaké psí kusy v jiných prohlížečích.) Na toho Řeháka se podívám, díky za tip!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Leden 06, 2010, 10:05:51 » |
|
Mně to v mozille taky funguje 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
kamilio
Chef de partie

Bodů: 186
Dobře probdělá noc dá víc, než špatně prožitý den.
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Leden 06, 2010, 10:45:57 » |
|
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Abies Alba
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Leden 06, 2010, 10:55:44 » |
|
Mně to funguje v safari. Pokud to předchozí byly webové prohlížeče.
A skvělé stránky, úplně jsem se začetla.
|
|
|
|
« Poslední změna: Leden 06, 2010, 10:58:51 od Abies Alba »
|
Zaznamenáno
|
"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."
Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
|
|
|
|
marmota-b
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Leden 06, 2010, 11:05:42 » |
|
Pane jo, to je nadšenec!  Funguje mi to i v Internetu Exploreru 7.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Leden 06, 2010, 12:13:43 » |
|
Já se začetla do toho Anthima. A kromě rady, že natvrdo vařené bílky škodí a vajíčka se mají raději vypít vařená naměkko (jak moc měkko  ) s ním celkem souhlasím. Od 6. století se toho moc nezměnilo 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
Cookie
Chef de partie

|
 |
« Odpověď #8 kdy: Leden 06, 2010, 12:47:23 » |
|
Zajímavost - ten pán dvě z těch kuchařek prodává i v tištěné podobě, kdesi jsem to tam našla.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Efka .ka
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Leden 06, 2010, 14:02:23 » |
|
u toho slovníčku jsem se fakt nasmála: králík že je zmije? 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Abies Alba
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Leden 06, 2010, 15:00:47 » |
|
Je ta sbírka 207 receptů česky? Ten překlad je tam napsaný, ale u té sbírky nevím.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."
Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
|
|
|
Cookie
Chef de partie

|
 |
« Odpověď #11 kdy: Leden 06, 2010, 15:14:28 » |
|
Je ta sbírka 207 receptů česky? Ten překlad je tam napsaný, ale u té sbírky nevím.
Juž jsem zaslala dotaz, taky mě to zajímá.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Mariebobr
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Leden 06, 2010, 23:10:06 » |
|
Tohle mě dostalo: Zahradní salát, který můžeme jíst, má zcela mrazivou podstatu. Bez přípravy činí jeho k ničemu nepotřebné šťávy lidský mozek prázdným, přičemž žaludek a střeva naplňuje chorobnými látkami. Když tedy někdo chce jíst salát, měl by jeho listy nejprve ochutit koprem, octem nebo česnekem a to tak, aby měl salát ještě krátce před jídlem čas k prosycení se tímto kořením. Když se jí takto připravený, pak posiluje mozek a způsobuje dobré zažívání.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing." - Donald Miller: Blue Like Jazz
|
|
|
Cookie
Chef de partie

|
 |
« Odpověď #13 kdy: Leden 06, 2010, 23:40:09 » |
|
Tohle mě dostalo: Zahradní salát, který můžeme jíst, má zcela mrazivou podstatu. Bez přípravy činí jeho k ničemu nepotřebné šťávy lidský mozek prázdným, přičemž žaludek a střeva naplňuje chorobnými látkami. Když tedy někdo chce jíst salát, měl by jeho listy nejprve ochutit koprem, octem nebo česnekem a to tak, aby měl salát ještě krátce před jídlem čas k prosycení se tímto kořením. Když se jí takto připravený, pak posiluje mozek a způsobuje dobré zažívání.
Makrobiotici by Ti řekli, že to je svatá pravda. Že hlávkový salát je výrazně jinový (počítám, že v zásadě = mrazivá podstata) a že obecně přemíra syrové zeleniny bez úpravy způsobuje v zažívacím traktu choroboplodné kvašení. :o) (A proto by se měl v každém případě pojídat pouze v létě, kdy je teplo a vyšší dávky jinu nevadí, opatřit octovou zálivkou /nejlépe z ume-octa/ a doplňovat na vyvážení krátce kvašenou zeleninou /tzv. kvaška/.) :o)
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Leden 07, 2010, 08:58:08 » |
|
Makrobiotici by Ti řekli, že to je svatá pravda. Že hlávkový salát je výrazně jinový (počítám, že v zásadě = mrazivá podstata) a že obecně přemíra syrové zeleniny bez úpravy způsobuje v zažívacím traktu choroboplodné kvašení.  ) (A proto by se měl v každém případě pojídat pouze v létě, kdy je teplo a vyšší dávky jinu nevadí, opatřit octovou zálivkou /nejlépe z ume-octa/ a doplňovat na vyvážení krátce kvašenou zeleninou /tzv. kvaška/.)  ) Cokie k+ za znalosti
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
|