Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 13:27:42 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: 1 [2]   Dolů
Tisk
Autor Téma: Vaření doby střední  (Přečteno 1901 krát)
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #15 kdy: Leden 07, 2010, 08:58:50 »

Tohle mě dostalo: Zahradní salát, který můžeme jíst, má zcela mrazivou podstatu. Bez přípravy činí jeho k ničemu nepotřebné šťávy lidský mozek prázdným, přičemž žaludek a střeva naplňuje chorobnými látkami. Když tedy někdo chce jíst salát, měl by jeho listy nejprve ochutit koprem, octem nebo česnekem a to tak, aby měl salát ještě krátce před jídlem čas k prosycení se tímto kořením. Když se jí takto připravený, pak posiluje mozek a způsobuje dobré zažívání.
Makrobiotici by Ti řekli, že to je svatá pravda. Že hlávkový salát je výrazně jinový (počítám, že v zásadě = mrazivá podstata) a že obecně přemíra syrové zeleniny bez úpravy způsobuje v zažívacím traktu choroboplodné kvašení. Šok) (A proto by se měl v každém případě pojídat pouze v létě, kdy je teplo a vyšší dávky jinu nevadí, opatřit octovou zálivkou /nejlépe z ume-octa/ a doplňovat na vyvážení krátce kvašenou zeleninou /tzv. kvaška/.) Šok)

Něco na tom bude Úsměv Salát se mi spojuje se sluncem a teplem. Jen jaksi to nemusí být zrobna v určeném ročním období. Daří se mi to i za prosvětlených zimních dní ve vytopené kuchyni  Úsměv
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #16 kdy: Leden 07, 2010, 10:54:06 »

To dělení tělesných šťáv a žádoucích potravin na studené a teplé je vůbec asi všude, kromě současné západní kultury. Docela by mě zajímalo, kdy se s tím přestalo Úsměv
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #17 kdy: Leden 07, 2010, 12:31:06 »

To dělení tělesných šťáv a žádoucích potravin na studené a teplé je vůbec asi všude, kromě současné západní kultury. Docela by mě zajímalo, kdy se s tím přestalo Úsměv
Ve chvíli, kdy k obědu začala stači bageta Úsměv

Ve skutečnosti ale nevím, ani v těch středověkých kuchařkách o tom není zmínka (nebo jsem ji nenašla).
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #18 kdy: Leden 07, 2010, 12:34:25 »

V Anthimovi to je, až do minimálně 15. století to byla běžná lékařská poučka a s klidným svědomím bych si dovolila natáhnout to až do průmyslové revoluce. Nemyslím, že bych se až tak moc mýlila. Ale jak to bylo potom, to nevím.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Cookie
Chef de partie

Bodů: 218

Dělám si svoje másloNevařím podle BabicyPiju vodu z vodovodu

« Odpověď #19 kdy: Leden 07, 2010, 12:40:47 »

Něco na tom bude :) Salát se mi spojuje se sluncem a teplem. Jen jaksi to nemusí být zrobna v určeném ročním období. Daří se mi to i za prosvětlených zimních dní ve vytopené kuchyni  :)

Ono to úzce souvisí, není to vázané jenom na období, ale na teplotu a vyladění organismu celkově. :o) Proto třeba v teplíčku u kamen má člověk chuť na pomeranč, ale když promrzle stepuje na zastávce, myslí spíš na zdroje tepla, případně na něco masového (je-li masožrout).

To dělení tělesných šťáv a žádoucích potravin na studené a teplé je vůbec asi všude, kromě současné západní kultury. Docela by mě zajímalo, kdy se s tím přestalo :)

Přesně jak píše Makinka, v okamžiku, kdy lidi přestali myslet na jídlo a začali si zahlcovat mysl spoustou jiných věcí, protože v hojném množství a v libovolnou dobu existují instantní varianty, věci, které lze jen tak popadnout a přikusovat. (Tohle znám jak svý boty.)

Ve skutečnosti ale nevím, ani v těch středověkých kuchařkách o tom není zmínka (nebo jsem ji nenašla).

V těch, které se zmiňují o působení jídla na tělo, to asi bývá. Ty, které se věnují výhradně recepisům, jsou třeba děleny na jídla letní, zimní, postní... což je vlastně totéž v praxi, jen bez vysvětlení. Celkově vzato tím, že se ani moc nedalo jíst mimo sezonu, se to tak nějak udržovalo samo sebou, ta energetická vyváženost. (Teď nemám na mysli kcal ani kJ, ale jin a jang.)
Zaznamenáno

I pravila Cookie:
"Kuchyň, toť ráj plný zázraků.
Ochutnala jsem a uvěřila!"
Cookie
Chef de partie

Bodů: 218

Dělám si svoje másloNevařím podle BabicyPiju vodu z vodovodu

« Odpověď #20 kdy: Leden 12, 2010, 22:40:46 »

Je ta sbírka 207 receptů česky? Ten překlad je tam napsaný, ale u té sbírky nevím.

Tak konečně přišla od pána odpověď, všechny transkripce, které vydává, jsou opatřeny i českým překladem.
Zaznamenáno

I pravila Cookie:
"Kuchyň, toť ráj plný zázraků.
Ochutnala jsem a uvěřila!"
Abies Alba
Head chef

Bodů: 1711

« Odpověď #21 kdy: Leden 12, 2010, 23:40:59 »

Díky.
Zaznamenáno

"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."

Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
Stran: 1 [2]   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.038 sekund, 18 dotazů.