Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 13:33:46 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2   Dolů
Tisk
Autor Téma: Obchodní centrum pro gurmány v Praze  (Přečteno 1746 krát)
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« kdy: Leden 20, 2010, 11:13:19 »

Že by konečně?
http://www.e15.cz/byznys/obchod-a-sluzby/gourmet-palace-vyroste-v-prazskem-karline
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #1 kdy: Leden 20, 2010, 23:22:43 »

No jo, ale v Brodě pořád nic Smutek  Karlín mám časově téměř jako Brno  Kroutím očima Ale jestli to bude stát za to, tak se vypravím Úsměv
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
gredy
Commis chef
*

Bodů: 62

« Odpověď #2 kdy: Leden 26, 2010, 14:13:28 »

Fakt nejsem hnidopych, ale zaměňovat gurmán a gourmet mi fakt vadí, div že se z toho neosypu.    Šok  A to dost silně. Ani v češtině si určitě nespletete nenažrance s labužníkem, tak si to, prosím, nepleťte ani ve francouzštině. Díky za to všem.
Zaznamenáno
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #3 kdy: Leden 26, 2010, 16:13:51 »

Fakt nejsem hnidopych, ale zaměňovat gurmán a gourmet mi fakt vadí, div že se z toho neosypu.    Šok  A to dost silně. Ani v češtině si určitě nespletete nenažrance s labužníkem, tak si to, prosím, nepleťte ani ve francouzštině. Díky za to všem.
Tož pro tebe Úsměv http://pixy.cz/pixynergia/2008/02/25/gurman-vs-gurmet-–-past-na-snoby  Já hnidopich jsem  Vyplazuji jazyk
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Cookie
Chef de partie

Bodů: 218

Dělám si svoje másloNevařím podle BabicyPiju vodu z vodovodu

« Odpověď #4 kdy: Leden 26, 2010, 16:24:23 »

Fakt nejsem hnidopych, ale zaměňovat gurmán a gourmet mi fakt vadí, div že se z toho neosypu.    :o  A to dost silně. Ani v češtině si určitě nespletete nenažrance s labužníkem, tak si to, prosím, nepleťte ani ve francouzštině. Díky za to všem.

:o) Inu, takový už je osud nejednoho slova, že se mu v cizích krajích postupným obrušováním v ústech mluvčích dostane jiného významu než v řeči mateřské. :o) Nemohu souhlasit. Je pravda, že slova gourmand a gourmet mají ve francouzštině odlišné významy. Nicméně slovo "gurmán", které zdomácnělo v češtině, podle úzu i podle Akademického slovníku cizích slov znamená: "labužnický znalec kulinářského umění; též milovník dobrého jídla a pití; přen. expr. vůbec milovník vybraných požitků, zvl. též uměleckých."

Ač to nerada říkám, boj proti používání tohoto výrazu v tomto smyslu je poněkud donkichotský, v jazykovém povědomí už je to příliš zakotvené a příručkami kodifikované.
Zaznamenáno

I pravila Cookie:
"Kuchyň, toť ráj plný zázraků.
Ochutnala jsem a uvěřila!"
Daniela S.
Head chef

Bodů: 1204

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #5 kdy: Leden 26, 2010, 16:43:23 »

Asi to spis trha usi frankofonnim ctenarum. Halt v cestine je to prevzate takto, Gredy, co nadelame.
Zaznamenáno
VeruSKa
Sous chef

Bodů: 585

Bistro jízda 5.3.2009Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovodu

« Odpověď #6 kdy: Leden 26, 2010, 20:14:29 »

Česky se rozdíl mezi gurmánem a gurmetem prostě ztrácí. Z Francouzšiny jsem maturovala na humanitním gymplu a absolutně by mě nenapadlo toto řešit Úsměv A uši mi to rozhodně netrhá. Francouzština holt není čeština. U mě to bude tedy taky tím, že i z jiných jazyků jsem zvyklá na mnohdy nemalý posun ve významu. Tož to neřeším a soustředím se na fakt, co to znamená v tom kterém jazyce, kterým komunikuju Úsměv
Jinak pod ten odkaz, co sem šoupla Daniela, bych se klidně podepsala ;o)
Zaznamenáno

Neříkej že nemůžeš, když nechceš. Protože přijdou velmi brzy dnové, kdy to bude daleko horší: budeš pro změnu chtít a pak už nebudeš moci. A co z toho? Ž í t ! N a p l n o (a pořád :-)) ! A neodkládat to na později!!! ;o)
gredy
Commis chef
*

« Odpověď #7 kdy: Leden 27, 2010, 12:43:34 »

No jo, co nadělám.  Smutek  Je to opravdu tak trochu donkichotský boj s větrnými mlýny. Neuspěl jsem ani mezi vybranou kulinářskou elitou zdejších stránek Bistra florentyna. Budu si tady muset vybrat asi něco, co mi mé zklamání vynahradí a naopak na duši potěší.
Douška: Snad mi, milé dámy a několik pánů, prominete, že já sám budu dál lpět na původních významech inkriminovaných slov a gurmán mi už navždy bude znít pejorativně. Vám se rozdíl ztrácí, mně ale zůstává.  Pláč
Zaznamenáno
Daniela S.
Head chef

Bodů: 1204

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #8 kdy: Leden 27, 2010, 12:46:24 »

Neboj, nejsi sam, ani mne se to nelibi. (A mezi nami, slovo donkichotsky taky nic moc  Škleb )
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #9 kdy: Leden 27, 2010, 13:10:39 »

No jo, co nadělám.  Smutek  Je to opravdu tak trochu donkichotský boj s větrnými mlýny. Neuspěl jsem ani mezi vybranou kulinářskou elitou zdejších stránek Bistra florentyna. Budu si tady muset vybrat asi něco, co mi mé zklamání vynahradí a naopak na duši potěší.
Douška: Snad mi, milé dámy a několik pánů, prominete, že já sám budu dál lpět na původních významech inkriminovaných slov a gurmán mi už navždy bude znít pejorativně. Vám se rozdíl ztrácí, mně ale zůstává.  Pláč
Mně třeba vůbec nevadí, když budeš používat slovo "gurmet". Úplně mi bude stačit, když to nebudeš vyžadovat po mně Úsměv
« Poslední změna: Leden 27, 2010, 14:17:40 od Makinka » Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
gredy
Commis chef
*

« Odpověď #10 kdy: Leden 27, 2010, 13:30:35 »

Mně třeba vůbec nevadí, když budeš používat slovo "gurmet". Úplně mi bude stačit, když to nebude vyžadovat po mně Úsměv
Slibuju, nebudu.
Zaznamenáno
Alneka
Head chef

Bodů: 620

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #11 kdy: Leden 27, 2010, 13:44:46 »

(A mezi nami, slovo donkichotsky taky nic moc  Škleb )

To se musím zastat, tohle slovo je v Pravidlech českého pravopisu! Ať obchod pro gurmány, nebo obchod pro gurmety, jsteně se tam poletím podívat Úsměv I když to může být donkichotský kousek po předchozích zklamáních.
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #12 kdy: Leden 27, 2010, 14:20:07 »

To se nám to tu teda rozjelo. Mě by ale zajímalo, jestli má být projekt financovaný státem aspoň částečně nebo je to čistě zahraniční investice. Mimochodem, nikdy jsem tam nebyla, takže jak velký obchod se dá očekávat? Rozhodně bych se tam chtěla podívat, už jen v Marks&Spencer se občas cítím jako v pohádce Úsměv
« Poslední změna: Leden 27, 2010, 14:53:27 od Makinka » Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Alneka
Head chef

Bodů: 620

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #13 kdy: Leden 27, 2010, 14:51:54 »

Myslím, že všichni máme tytéž informace, stačí jen číst.
Příklad: "Prodejní plocha paláce bude čtyři tisíce metrů čtverečních."
Zaznamenáno
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #14 kdy: Leden 27, 2010, 14:54:19 »

Což ovšem pro některé z nás s mizivou prostorovou představivostí a odhadem vzdálenosti znamená jenom: "velké". Smích
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Stran: [1] 2   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.116 sekund, 19 dotazů.