Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710
Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!
|
 |
« kdy: Leden 20, 2010, 11:13:19 » |
|
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Leden 20, 2010, 23:22:43 » |
|
No jo, ale v Brodě pořád nic  Karlín mám časově téměř jako Brno  Ale jestli to bude stát za to, tak se vypravím 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
gredy
Commis chef
Bodů: 62
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Leden 26, 2010, 14:13:28 » |
|
Fakt nejsem hnidopych, ale zaměňovat gurmán a gourmet mi fakt vadí, div že se z toho neosypu.  A to dost silně. Ani v češtině si určitě nespletete nenažrance s labužníkem, tak si to, prosím, nepleťte ani ve francouzštině. Díky za to všem.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Leden 26, 2010, 16:13:51 » |
|
Fakt nejsem hnidopych, ale zaměňovat gurmán a gourmet mi fakt vadí, div že se z toho neosypu.  A to dost silně. Ani v češtině si určitě nespletete nenažrance s labužníkem, tak si to, prosím, nepleťte ani ve francouzštině. Díky za to všem. Tož pro tebe http://pixy.cz/pixynergia/2008/02/25/gurman-vs-gurmet-–-past-na-snoby Já hnidopich jsem 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
Cookie
Chef de partie

Bodů: 218
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Leden 26, 2010, 16:24:23 » |
|
Fakt nejsem hnidopych, ale zaměňovat gurmán a gourmet mi fakt vadí, div že se z toho neosypu. :o A to dost silně. Ani v češtině si určitě nespletete nenažrance s labužníkem, tak si to, prosím, nepleťte ani ve francouzštině. Díky za to všem.
:o) Inu, takový už je osud nejednoho slova, že se mu v cizích krajích postupným obrušováním v ústech mluvčích dostane jiného významu než v řeči mateřské. :o) Nemohu souhlasit. Je pravda, že slova gourmand a gourmet mají ve francouzštině odlišné významy. Nicméně slovo "gurmán", které zdomácnělo v češtině, podle úzu i podle Akademického slovníku cizích slov znamená: "labužnický znalec kulinářského umění; též milovník dobrého jídla a pití; přen. expr. vůbec milovník vybraných požitků, zvl. též uměleckých." Ač to nerada říkám, boj proti používání tohoto výrazu v tomto smyslu je poněkud donkichotský, v jazykovém povědomí už je to příliš zakotvené a příručkami kodifikované.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
I pravila Cookie: "Kuchyň, toť ráj plný zázraků. Ochutnala jsem a uvěřila!"
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Leden 26, 2010, 16:43:23 » |
|
Asi to spis trha usi frankofonnim ctenarum. Halt v cestine je to prevzate takto, Gredy, co nadelame.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
VeruSKa
Sous chef

Bodů: 585
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Leden 26, 2010, 20:14:29 » |
|
Česky se rozdíl mezi gurmánem a gurmetem prostě ztrácí. Z Francouzšiny jsem maturovala na humanitním gymplu a absolutně by mě nenapadlo toto řešit  A uši mi to rozhodně netrhá. Francouzština holt není čeština. U mě to bude tedy taky tím, že i z jiných jazyků jsem zvyklá na mnohdy nemalý posun ve významu. Tož to neřeším a soustředím se na fakt, co to znamená v tom kterém jazyce, kterým komunikuju  Jinak pod ten odkaz, co sem šoupla Daniela, bych se klidně podepsala ;o)
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Neříkej že nemůžeš, když nechceš. Protože přijdou velmi brzy dnové, kdy to bude daleko horší: budeš pro změnu chtít a pak už nebudeš moci. A co z toho? Ž í t ! N a p l n o (a pořád :-)) ! A neodkládat to na později!!! ;o)
|
|
|
gredy
Commis chef
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Leden 27, 2010, 12:43:34 » |
|
No jo, co nadělám.  Je to opravdu tak trochu donkichotský boj s větrnými mlýny. Neuspěl jsem ani mezi vybranou kulinářskou elitou zdejších stránek Bistra florentyna. Budu si tady muset vybrat asi něco, co mi mé zklamání vynahradí a naopak na duši potěší. Douška: Snad mi, milé dámy a několik pánů, prominete, že já sám budu dál lpět na původních významech inkriminovaných slov a gurmán mi už navždy bude znít pejorativně. Vám se rozdíl ztrácí, mně ale zůstává. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Leden 27, 2010, 12:46:24 » |
|
Neboj, nejsi sam, ani mne se to nelibi. (A mezi nami, slovo donkichotsky taky nic moc  )
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Leden 27, 2010, 13:10:39 » |
|
No jo, co nadělám.  Je to opravdu tak trochu donkichotský boj s větrnými mlýny. Neuspěl jsem ani mezi vybranou kulinářskou elitou zdejších stránek Bistra florentyna. Budu si tady muset vybrat asi něco, co mi mé zklamání vynahradí a naopak na duši potěší. Douška: Snad mi, milé dámy a několik pánů, prominete, že já sám budu dál lpět na původních významech inkriminovaných slov a gurmán mi už navždy bude znít pejorativně. Vám se rozdíl ztrácí, mně ale zůstává.  Mně třeba vůbec nevadí, když budeš používat slovo "gurmet". Úplně mi bude stačit, když to nebudeš vyžadovat po mně 
|
|
|
|
« Poslední změna: Leden 27, 2010, 14:17:40 od Makinka »
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
gredy
Commis chef
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Leden 27, 2010, 13:30:35 » |
|
Mně třeba vůbec nevadí, když budeš používat slovo "gurmet". Úplně mi bude stačit, když to nebude vyžadovat po mně  Slibuju, nebudu.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Alneka
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Leden 27, 2010, 13:44:46 » |
|
(A mezi nami, slovo donkichotsky taky nic moc  ) To se musím zastat, tohle slovo je v Pravidlech českého pravopisu! Ať obchod pro gurmány, nebo obchod pro gurmety, jsteně se tam poletím podívat  I když to může být donkichotský kousek po předchozích zklamáních.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Leden 27, 2010, 14:20:07 » |
|
To se nám to tu teda rozjelo. Mě by ale zajímalo, jestli má být projekt financovaný státem aspoň částečně nebo je to čistě zahraniční investice. Mimochodem, nikdy jsem tam nebyla, takže jak velký obchod se dá očekávat? Rozhodně bych se tam chtěla podívat, už jen v Marks&Spencer se občas cítím jako v pohádce
|
|
|
|
« Poslední změna: Leden 27, 2010, 14:53:27 od Makinka »
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
|
Alneka
|
 |
« Odpověď #13 kdy: Leden 27, 2010, 14:51:54 » |
|
Myslím, že všichni máme tytéž informace, stačí jen číst. Příklad: "Prodejní plocha paláce bude čtyři tisíce metrů čtverečních."
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Leden 27, 2010, 14:54:19 » |
|
Což ovšem pro některé z nás s mizivou prostorovou představivostí a odhadem vzdálenosti znamená jenom: "velké". 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
|