Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 13:38:37 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2 3 ... 6   Dolů
Tisk
Autor Téma: Tavené sýry  (Přečteno 3851 krát)
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« kdy: Únor 04, 2010, 11:31:44 »

Jak se k nim stavíte? Můžou do vaší kuchyně, nebo dbáte na názor dietologů a vyhýbáte se jim velkým obloukem? Používáte je studené, nebo je klidně pustíte i do vaření? Pokud s nimi nemáte problém, která značka je pro vás nejlepší?
Mám jedno morálně etické dilema a moc by mi pomohlo, kdybyste mi na tyhle otázky odpověděli Úsměv
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
Alneka
Head chef

Bodů: 620

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #1 kdy: Únor 04, 2010, 11:38:50 »

Jediný taveňák, co mi smí do lednice, je Kiri. Na čerstvě upečenou housku, mňam.

Jinak se jim vyhýbám, zejména pak ve vaření. Nevím, jestli mám jen smůlu na špatné kousky, ale přijde mi, že jakýkoli pokus s taveným sýrem byl divně cítit. Nedokážu to popsat, není to slanost, ale blíží se jí to.

EDIT: Oj! Zapomněla jsem na lahůdku jménem Želetava, původní Apetito. Po tom jsme se se ségrou jako malé mohly umlátit a i teď si ho ráda dám. Ale pokud to spočtu, jednou do roka jedno balení. Obdobně je to s Kiri. Takže moji porci taveňáků pojídá někdo jiný, teď jsem našla děsivý údaj 2,6kg ročně  Šok .
« Poslední změna: Únor 04, 2010, 11:42:50 od Alneka » Zaznamenáno
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #2 kdy: Únor 04, 2010, 11:42:44 »

U nás taveňáky nevedeme. Místo nich používáme pomazánkové máslo. Vlastně jen v jendnom případě mají vstup do kuchyně povolený - když děláme sýrovou omáčku. Necháme ve smetaně tozpustit 2- 3 trojůhelníčky, ale moc často to není, počítám tak, max. jednou za měsíc.
« Poslední změna: Únor 04, 2010, 12:26:55 od Efka .ka » Zaznamenáno
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #3 kdy: Únor 04, 2010, 11:47:52 »

V morálně etickém dilema ti asi nepomůžu  Jsem v rozpacích Taveňáky ne, od té doby, co jsem se dozvěděla, jak se vyrábí a co všechno v nich skončí. Ale ani před tím jsme jich neměli nějak závratnou spotřebu
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #4 kdy: Únor 04, 2010, 12:02:24 »

U nás taveňáky jsou, ale jen proto, že si z nich čmelák sám dělá tuňákovou omáčku na těstoviny. Taky ji sám jí  Úsměv
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« Odpověď #5 kdy: Únor 04, 2010, 12:20:40 »

Zatím mě nepřekvapujete, klidně pokračujte Úsměv
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
Abies Alba
Head chef

Bodů: 1712

« Odpověď #6 kdy: Únor 04, 2010, 12:36:49 »

Pouze KIRI, když se doma objeví jiný tavený sýr, tak obvykle taky projde a nikdo ho moc nechce. Občas jsem ho dávala do takové té rychlé polévky - hromada zeleniny rozmixovat s taveným sýrem, ale teď si tam raději přileju smetanu. TAkže jen KIRI a stejně smutně kouká v lednici a spotřebujeme tak 1 krabičku za 3 měsíce.
Zaznamenáno

"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."

Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
VeruSKa
Sous chef

Bodů: 585

Bistro jízda 5.3.2009Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovodu

« Odpověď #7 kdy: Únor 04, 2010, 12:54:00 »

No tak v naší lednici se taveňáky najdou a konzumujeme je. Jsme asi exoti Úsměv Zatím nikdo z nás nečetl články typu Nejezte tavené sýry! ani Nevhodné tavené sýry! a podobně. Já můžu říct, že si rohlík občas podmazávám taveňákem místo másla, nejlepší zapečené tousty jsou pro mě s taveňákem a rajčetem, dáváme je do pomazánek - nejen do tuňákové a do sardinkové, ale i do tvarohových.
Většinou máme doma Želetavu APETITO (takové ty tři velké kostky v hranaté krabičce) Občas Javor nebo MATADOR...dokonce se u nás najde i taková šílenost jako tavený sýr ochucený...ty konzumuje výhradně tatínek Smích
Trochu OT:
Upřímně řečeno nejvíc mě pobavil před lety článek Na tavené sýry při hubnutí raději zapomeňte
Jakož osoba neustále nekontrolovatelně na váze přibírající jsem se tímto problémem dost zabývala, dokud jsem si na hubnutí neuděla vlastní "zdravý" názor.
Přijde mi to stejný humbuk jakože se nemá pít mléko, protože tělu nic nedává a jen zahleňuje. Nebo spor jestli kupovat výrobky LIGHT nebo ne. Samozřejmě netvrdím, že tavený sýr je nejlepší a nejzdravější možná věc, ale myslím, že jsou horší věci které tělu většina lidí dává. I když ti asi nechodí sem  ;)Taky mi to trochu připomíná aféru kolem margarínů (ta je zmiňovaná třeba tu ) A nás mají taveňáky prostě zelenou  Co???

Ale zajímalo by mě, z jakého důvodu je nekonzumujete? Jestli vám jen nechutnají, nebo to má nějaké hlubší podklady?

EDIT: Ještě jsem zapoměla na takové ty tavené sýry ve folii - sendvičové? Ty taky občas kupujeme. Se snad začnu stydět...
« Poslední změna: Únor 04, 2010, 13:01:59 od VeruSKa » Zaznamenáno

Neříkej že nemůžeš, když nechceš. Protože přijdou velmi brzy dnové, kdy to bude daleko horší: budeš pro změnu chtít a pak už nebudeš moci. A co z toho? Ž í t ! N a p l n o (a pořád :-)) ! A neodkládat to na později!!! ;o)
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #8 kdy: Únor 04, 2010, 12:59:08 »

jsou na mě moc slané, tuhé, lepí se na zuby...proto je dáváme jen do té omáčky, kde takovou neplechu nedělají  Mrknutí
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #9 kdy: Únor 04, 2010, 13:03:17 »

Mně už ani moc nechutnají, vadí mi, jak se lepí na patro. Hlavní problém ale je, že do sebe málokdy dostanu denní dávku vápníku, v čemž mi pomůže spíš lučina, než tavený sýr. Pokud se můžu vyjádřit i k těm ostatním produktům, vadí mi light výrobky, které jsou sice odtučněné, ale doškrobené nebo doslazované. Ale radši si koupím obyčejný bílý clever jogurt se 3,5% tuku, než smetanový kunín. A lučina linie mi vůbec nevadí, je prostě jen z odtučného mléka, což mi přijde v pořádku, stejně jako nízkotučný tvaroh. Pro tepelné zpracování spíš ne, ale jen tak na chleba zase spoustu tuku nepotřebuju. Margaríny na chleba už jsem dávno nahradila sezamovým olejem a příště chci vyzkoušet třeba olej z dýňových semínek nebo nějaký ořechový.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Alneka
Head chef

Bodů: 620

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #10 kdy: Únor 04, 2010, 13:20:33 »

Stačí si namátkou přečíst složení taveňáku a otáčí se mi nejen oči v sloup. Pokud už teda snesu tavicí soli, bez nich by to nešlo, tak co tam sakra dělá škrob apod.

Pokud už si chci mazat pečivo sýrem, tak proč nevzít čerstvý sýr? I když tam už se to taky kazí a konzervuje se to kdečím  Hněv
Zaznamenáno
Abies Alba
Head chef

Bodů: 1712

« Odpověď #11 kdy: Únor 04, 2010, 13:25:18 »

Mně nechutnají chuťově, přitom jako dítě jsem je milovala a byla živa výhradně z tavených sýrů na chlebu nebo rohlíku.
V lednici mám ještě taky ty tavené plátky, ale už tam smutně koukají pěkně dlouho - i když ty mi na rohlíku s máslem chutnají.
Ty obyč. taveňáky mají jakousi divnou škrobovitou příchuť. A dřív mi taky chutnával Primátor, ten takový tvrdý trojúhelníček. A miloval jsem hodonínské Apetito, ale už ho taky nemusím.
Zaznamenáno

"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."

Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #12 kdy: Únor 04, 2010, 13:27:21 »

Ono s tou chutí je to taky zvláštní. V tomhle nejsem objektivní, protože když vím, že to, co jím, není zdravé, chutná mi to trochu míň a naopak jse, ochotná pozřít dost věcí s vědomím, že to zdravé je  Jsem v rozpacích
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« Odpověď #13 kdy: Únor 04, 2010, 13:28:49 »

Dcera má ráda Smetanito (to je to želetavské Apetito), jinou značku nekupujeme. Z toho dělám občas i tu rychlou sýrovou omáčku. Minulý týden jsem si na víkend mimo domov koupila francouzský taveňák v kelímku, myslím že to byl Prezident, s příchutí modrého plísňového sýra, a byl po čertech dobrý! To asi někdy zopakuji. Odtučněné škrobáky nekupuji ani na omáčku - to je ta kategorie na-patro-se-lepících.
Zaznamenáno
VeruSKa
Sous chef

Bodů: 585

Bistro jízda 5.3.2009Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovodu

« Odpověď #14 kdy: Únor 04, 2010, 13:34:26 »

Ono s tou chutí je to taky zvláštní. V tomhle nejsem objektivní, protože když vím, že to, co jím, není zdravé, chutná mi to trochu míň a naopak jse, ochotná pozřít dost věcí s vědomím, že to zdravé je  Jsem v rozpacích
Jo tak takhle zvládnuté sebeovládání bohužel nemám. Co mi nechutná, mi prostě nechutná Nevím co si myslet/Nerozhodný

Ovečko, teď jsi mi připoměla kelímkovou PRIBINU s chutí Hermelínu - tu mám taky ráda  Vyplazuji jazyk

Jinak, složení tavených sýrů jsem popravdě nikdy nestudovala...Tak se jdu stydět Kroutím očima  Nevím co si myslet/Nerozhodný  (i když mi teda ty margaríny připadají pořád horší varianta než taveňák)
Zaznamenáno

Neříkej že nemůžeš, když nechceš. Protože přijdou velmi brzy dnové, kdy to bude daleko horší: budeš pro změnu chtít a pak už nebudeš moci. A co z toho? Ž í t ! N a p l n o (a pořád :-)) ! A neodkládat to na později!!! ;o)
Stran: [1] 2 3 ... 6   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.069 sekund, 18 dotazů.