Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 13:40:56 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2   Dolů
Tisk
Autor Téma: Geneticky modifikované potraviny  (Přečteno 1133 krát)
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« kdy: Březen 07, 2010, 07:59:56 »

Jste pro, proti, nebo je vám to jedno?
Pár dokumentů jsem viděla, z obou stran, k čtení je o tom zatím málo (aspoň toho srozumitelného a dostupného). Setkala jsem se i snázorem, že i přirozený výběr je vlastně také forma genetické modifikace. Po přečtení tohoto článku mám dost svíravý pocit  Co??? 
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #1 kdy: Březen 07, 2010, 08:28:59 »

myslím, ža v budoucnosti (daleké) to bude zcela normální  Jsem v rozpacích
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« Odpověď #2 kdy: Březen 07, 2010, 11:43:32 »

Je to všechno zahaleno do dost nejasných a děsně vědeckých formulací a zpravidla nad těmito články trčí ukazovák moudrého pisatele - Ale!!! Bacha!!!! Ve škole jsme se učili o vyšlechtění krátkostébelného ječmene, kdy statkář pan Roskovec objevil při nedělní vycházce trs ječmene výrazně nižší a kompaktnější, i zapíchl k němu svoji vycházkovou hůl, uvázal na ni svůj bleděmodrý kapesník - objevil a rozmnožil přirozenou mutaci. Já osobně, kdybych si měla vybrat mezi kukuřicí plnou těžkých kovů z postřiku proti škůdcům a chorobám a kukuřicí geneticky proti nim odolnou, vyberu si tu odolnou. Je jasné, že lobby chemiček, které vyrábějí ty postřiky, bude dělat vše pro to, aby o svůj kšeft nepřišla. Mimochodem, my všichni jsme potomky genetických mutantů, jinak bychom tu ještě lezli po stromech.
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #3 kdy: Březen 07, 2010, 18:54:10 »

Lidstvo se odjakziva snazi nejak geneticky vyslechtit potraviny a prijde mi to prirozene. Jde mi predevsim o dlouhodobe vedlejsi ucinky, ktere zpusobuje konzumace moderne upravovanych potravin. Ty zatim nejsou zname, pokud vim, protoze neco takoveho se tezko sleduje. Taky jde o to, nakolik geneticka uprava muze ovlivnit chut a puvodni funkci (obsah vitaminu a dalsich latek) dane potraviny. To totiz neni hlavni myslenkou modifikace, pokud jsem spravne pochopila. Jde o odolnost potraviny, jeji velikost a vzhled, ze? Aby se potravina snaz prodavala. To ale neni neco, co je cilem spotrebitele.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Cookie
Chef de partie

Bodů: 218

Dělám si svoje másloNevařím podle BabicyPiju vodu z vodovodu

« Odpověď #4 kdy: Březen 07, 2010, 21:38:01 »

No, já se přiznám, že jsou mi geneticky modifikované plodiny dost proti mysli. Podotýkám, že to nemám podložené žádným důsledným studiem, je to založené spíš na pocitech, selském rozumu a inklinaci např. k makrobiotice. Něco jiného jsou mutace vzniklé samovolně, kterým to dost trvá a všechno má čas se přizpůsobit, a něco jiného je mutace střihem. Jistěže člověk šlechtí odnepaměti. Ale jde to pozvolna a všechno se mění paralelně s tím. Navíc sílí tendence vracet se k co nejstarším odrůdám. Malou paralelu bych hledala třeba v přešlechtěných domácích mazlíčcích a jejich problémech způsobených právě tím přešlechtěním. Jsme to, co jíme, z toho se formuje celé naše tělo - a nevíme, a nemůžeme ani tušit, co můžou tyhle zásahy udělat s našimi genetickými informacemi. Navíc se bude modifikovat to tak a ono onak - a co s námi ten koktejl nakonec udělá, to ví bůh. A nebudeme si na to zvykat postupně a pozvolna, začneme to konzumovat hned. Plus další otázka, co udělá křížení modifikovaných a nemodifikovaných. Těžko si myslet, že se to nemůže dostat nikam ven. Příroda umí věci.

Takže - má nedůvěra a pasivní odpor trvají. Kde se tomu můžu vyhnout, vyhnu se. A tendence udělat z toho normální věc, která je neškodná a prospěšná, mě opravdu děsí.
Zaznamenáno

I pravila Cookie:
"Kuchyň, toť ráj plný zázraků.
Ochutnala jsem a uvěřila!"
Efka .ka
Head chef

« Odpověď #5 kdy: Březen 07, 2010, 21:39:54 »

Makinko, ty jsi moje krevní skupina! Naprosto souhlasím (kdybych věděla, jak se dává karma,máš jich deset! Takhle jen imaginárně tleskám  Smích)
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #6 kdy: Březen 08, 2010, 10:01:58 »

Cookie, to je přesně to, co říkám. Nevíme, co to dělá, jaký to má na nás vliv. Ale právě z toho hlediska to nemůžeme ani odsoudit.

Efko, díky, taky pomyslně. Jinak karma se dá přidat u každého příspěvku tlačítkem "zatleskat" nebo ubrat tlačítkem "vypískat". Proto taky když někde napíšu, že někomu tleskám, znamená to, že jsem přidala karmu. Záměrně nevypískávám, na tohle fórum mi to přijde zbytečně silné.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Efka .ka
Head chef

« Odpověď #7 kdy: Březen 08, 2010, 11:11:30 »

tak a máš jí tam!  Škleb
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #8 kdy: Březen 08, 2010, 11:12:18 »

tak a máš jí tam!  Škleb
děkuju Úsměv
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Komik1000
Commis chef
*

Bodů: 55

Piju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #9 kdy: Březen 08, 2010, 11:45:29 »

Já jsem pro GM. Snědením oběda se do člověka nijak nepřenáší jakákoliv genetická informace z potraviny. Ani z normální ani z té modifikované. Zatímco jedy, který na to sype chemický průmysl, ty se do těla dostanou a můžou skutečně uškodit. Je to jen politika.

Přiznivci BIO potravin mě teď ukamenujou  Nevím co si myslet/Nerozhodný
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #10 kdy: Březen 08, 2010, 12:14:12 »

Jenže ty potraviny v něčem jiné budou. Jde o to v čem. Je jasné, že potraviny genetický kód nepřenášejí, daleko horší je maso plné hormonů. Proces mi přijde dost v plenkách, takže nevíme, jestli tahle modifikace je nebo není na úkor něčeho, nebo je naopak prospěšná a budeme jíst čistší potraviny, které odolají plísním a není třeba je stříkat pesticidy. Kdybych ale měla možnost si vybrat, nejspíš bych vždycky dala přednost zelenině z vlastní zahrádky jednoduše proto, že nic nestojí a mám k ní vztah, i když třeba nebude zdravější.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Mariebobr
Head chef

Bodů: 1352

Bistro jízda 5.3.2009Dělám si svoje másloBistro jízda 16.3.2009

« Odpověď #11 kdy: Březen 08, 2010, 17:30:11 »

Ja souhlasim s tim, ze to ma dve strany. Asi ve vetsine pripadu je porad lepsi geneticka manipulace, nez chemikalie nebo hormony. Na druhou stranu jsem celkem skepticka k tomu, ze bychom snad vyvoj situace mohli jakkoli ovlivnit, a proto si nejsem jista, jestli chci dukladnym studovanim tematu ztracet cas. Kazdopadne se na tema chci vyptat kamaradky, ktera studuje genetiku. Urcite ma nejaky zajimavy nazor.

Precetla jsem si clanek, na ktery dala Daniela odkaz (mimochodem, celkove moc zajimave stranky, ktere jsem neznala - k+), a napadly me dve veci:
Tenhle konkretni pripad vyzniva velmi pozitivne - pokud opravdu ty brambory produkuji skrob daleko ekologicteji. Navic se nejedna o suroviny, ktere bychom primo jedli, a tak me to az tak nevzrusuje.
Na druhou stranu si clovek nutne predstavi, kam to asi povede dal, a to uz nevyzniva zdaleka tak pozitivne - at uz ohledne mozneho rozsireni genu na ostatni odrudy, nebo daleko snazsi schvalovani ne tak jednoznacne pozitivnich GM rostlin. Bohuzel tam neuvadeji, co by se stalo, kdyby se napr. tyhle konkretni brambory zkrizily s nejakym konzumnim druhem. Zkratka mam na to moc malo informaci a asi i maly mozek, abych si dovedla utvorit jasny nazor. Mozna proto to celkove schvalovani je tak slozity proces. Oni asi ani ti vedci a urednici nemaji jasny nazor na to, jak dal Nevím co si myslet/Nerozhodný
Zaznamenáno

"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing."  - Donald Miller: Blue Like Jazz
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #12 kdy: Březen 09, 2010, 09:30:05 »

Na druhou stranu jsem celkem skepticka k tomu, ze bychom snad vyvoj situace mohli jakkoli ovlivnit,

Oni asi ani ti vedci a urednici nemaji jasny nazor na to, jak dal Nevím co si myslet/Nerozhodný
Hned dvě perly v jednom příspěvku *thumb up* Jednak to běžný člověk neovlivní, leda by se přidal do vhodné lobbystické skupiny, protože nemáme přímou demokracii. A navíc to momentálně není žhavé téma číslo jedna. Až bude, bude už o všem rozhodnuto a my bychom si tu mohli uhádat palice a stejně to nepomůže. Jediné, co bych vážně chtěla, je to, aby byly geneticky modifikované potraviny jasně označené. Pravděpodobně jejich nasazení na trh ale stejně povede k tomu, že vytlačí z obchodů potraviny přirozené (pokud teda budou levnější) a skončme kde? Na trhu. Kam chodí ti z nás, kteří mají tu možnost? Na trh. Jaký je v tom rozdíl? Úsměv
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
kamilio
Chef de partie

Bodů: 186

Dobře probdělá noc dá víc, než špatně prožitý den.

« Odpověď #13 kdy: Březen 09, 2010, 11:25:25 »

Cha, cha, cha! Já už jsem ve věku, že je mi to úplně jedno. Především to neovlivním, pak mi tu až tak už neuškodí a stejně neznám mechanismus, jak to škodí lidskému tělu.  Úsměv Úsměv Úsměv
Mnohem horší pro lidi je velký výskyt těžkých kovů v potravinových řetezcích, např. kadmium, které se tam dostalo z přehnojování superfosfátem. Tento prvek v současné době způsobuje u většiny žen potíže v těhotenství. Asi by bylo vhodné se zaměřit na skutečné problémy ve stravování lidstva a nevytrhávat z tohoto systému bez znalosti všech okolností tu a tam nějaké "velké ryby", jako jsou třeba zrovna ty geneticky modifikované potraviny.  Mrknutí Mrknutí Mrknutí
Zaznamenáno
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #14 kdy: Březen 09, 2010, 17:38:05 »

Nuže ano, těžké kovy v potravě a ve vzduchu jsou velkým problém. A spolu to souvisí, ne že ne. Už teď je jasné, že peníze jsou prvořadé, nějaké zdraví lidí koncerny netrápí (to ostatně prokázali vícekrát). Co takhle například toto: chemický koncern vytvoří plodinu, která je rezistentní vůči pesticidům k potlačení plevele, které sama vyrábí. Následně se těchto pesticidů může použít víc. Mám pokračovat? Koloběh přírody je nezvratný a kde asi většina chemikálií skončí?
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Stran: [1] 2   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.076 sekund, 18 dotazů.