Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710
Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!
|
 |
« kdy: Březen 15, 2010, 15:43:39 » |
|
Zrovna píšu jeden článek na téma lasagne, tak mě rovnou napadá - troufnete si na ně doma? Používáte domácí těstoviny, nebo kupované? Předvařujete? Čím je plníte? Jaká je vaše nejoblíbenější úprava? V pizzeriích, zdá se, umí hlavně lasagne se špenátem nebo po boloňsku, a protože se zapékají v peci, říkají jim všem "al forno".
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
|
|
|
|
Alneka
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Březen 15, 2010, 15:51:23 » |
|
A dneska asi budou! To víš, že si na ně troufám. Kupované pláty (panzani nebo barilla), nepředvařené. Spodní vrstva bešamel, na to plát, masové ragú (poctivé z hovězího a kořenové zeleniny), plát, bešamel, plát, ragú.... až mi dojdou suroviny nebo mám plnou mísu, horní plát potírám bešamelem a posypu sýrem, pokud někdo koupil. A peču. Zkoušela jsem už jiné varianty, co se plnky týče (různá masa, jiná zelenina, bez masa) i co se vrstvení týče (bez bešamelu nám nechutnají, ale ještě více nám nechutná zjednodušená varianta bešamel spolu s masem na jednom plátu). Vyhrává zkrátka boloňská klasika.
Zajímavá verze byla ze zelených plátů s lososem a zeleninkou, ale můj domácí masožravec by to prý nežral 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Březen 15, 2010, 15:53:02 » |
|
Taky kupuju, nepředvařuju. Ale kdybych sehnala tu semolinovou mouku, nejspíš bych je zkusila i domácí.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
KatyX
Sous chef

Bodů: 575
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Březen 15, 2010, 16:04:06 » |
|
Já naprosto stejně jako Alneka dělám jen zapečené s boloňským ragú a bešamelovou omáčkou, stejný postup při vrstvení, lasagne také kupované bez předvařování. Sýr navrch ideálně mozzarella + parmazán, jinak nějaký tučnější sýr. Boloňské ragú podle Marcely Hazan.
|
|
|
|
« Poslední změna: Březen 15, 2010, 16:06:31 od KatyX »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Alneka
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Březen 15, 2010, 16:07:57 » |
|
Mi u těch domácích těstovin vadí v této souvislosti, že bych musela upravit způsob přípravy - vynechání bešamelu (neměl by přece co rozmáčet), zkrácení doby pečení (jinak by se z těstovin stalo bahno). Teď už mám vymakanou dobu pečení, aby těstovinky zůstaly akorát (skoro si troufám tvrdit al dente, protože nejsou uvnitř moučnaté, ale jna zkus tužší), takže přiznávám, jsem pohodlná 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Březen 15, 2010, 16:08:41 » |
|
Kromě uvedených druhů jsou ještě dobré Monte Castelo, ale tato značka poslední dobou z obchodů nějak mizí. Kromě kombinace, kterou píše Alneka, u nás doma taky bodují houbové. Nepředvařuju. Debata o lasaních tady už někde proběhla - jojo, tady: http://forum.florentyna.cz/index.php/topic,708.0.html
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Efka .ka
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Březen 15, 2010, 16:09:57 » |
|
naprostý souhlas, kupované, nepředvařuju. klasika s boloňskou, obměna se špenátem a žampiony 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Březen 15, 2010, 16:12:34 » |
|
Ony se dělají i nějaké nezapékané? Těsto si dělám doma, bez semoliny, sice se tímto řadím mezi úchyly, ale přijde mi to stejně jednoduché, jak domácí nudle. Někdy předvařuji (rozuměj krátké ponoření do vroucí vody), ale to záleží na náplni. Špenátovo-brokolicová moc tekutiny nemá a lasagne jsou pak suché, do boloňských to není potřeba. A jiné ani nedělám 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Březen 15, 2010, 16:15:16 » |
|
U domácích by záleželo. Já posledně dělala domácí čerstvé, ale kdyby se usušily, možná by šly vymyslet i al dente. Ačkoliv to se u domácích těstovin vůbec málokdy stává. Bahno z nich nebylo, ale tvrdé těstoviny u nás nejsou úplně žádoucí, takže jsem ani nikdy nezkoušela udělat takové, které by al dente zůstaly. A bešamel se vynechávat nemusí, stačí udělat trochu hustší náplně, aby těstoviny neměly tolik "co vypít." Přidávám se k boloňské klice, ačkoliv vegetariánské formy ragú taky nejsou k zahození.
Danielo, semolinu taky nepovažuju za nezbytnou, ale vaříš těstoviny al dente, nebo doměkka? Mám pocit, že tady je klíčový bod, na kterém záleží, jestli tu semolinu shánět nebo ne.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
|
Efka .ka
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Březen 15, 2010, 16:17:19 » |
|
Je fakt, že jsem někde viděla, že se pláty uvařily a naplnily směsí, srolovaly, narovnaly so zapékací misky a přelily zbytkem směsy. navrch sýr a je to  myslím, že to byl Jamie Oliver, ale ruku do ohně za to nedám 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Březen 15, 2010, 16:23:42 » |
|
Malé O.T. - na Cuketkovi je docela zajímavá debata o domácích těstovinách, sice to začalo špagetami, ale je tam spousta zajímavých odkazů a informací i o druzích mouky http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=511
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Březen 15, 2010, 16:25:30 » |
|
přesně tam jsem došla na tu semolinu
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #12 kdy: Březen 15, 2010, 16:34:34 » |
|
Takže taky chceš al dente? To tu budu jediný vyvrhel, který až se vrátí z dovolené z Itálie, bude říkat "rizoto výborný, ale tvrdý"? 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #13 kdy: Březen 15, 2010, 16:39:01 » |
|
přesně tam jsem došla na tu semolinu A přesně v té debatě by ses měla dočíst, že semolina není nezbytná  Nejdůležitější jsou poměry. Ale zrovna u lasagne nejsou al dente tak nutné, nebo ano? Dají se udělat samozřejmě i doma takové, co al dente uvařit jdou, ale bez strojku bych do toho nešla.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #14 kdy: Březen 15, 2010, 16:47:52 » |
|
Já taky bez strojku končím u těch měkkých lasagní  A na Salimě jsem okukovala těstovinový nástavec na KitchenAid, ale to má ještě času dost. A samozřejmě máš pravdu, je to tam, ale dostala jsem se k tomu až teď. Je to nějaká dlouhá debata 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|