Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 14:03:04 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1]   Dolů
Tisk
Autor Téma: Recepty na zvěřinu  (Přečteno 1161 krát)
nekokumachan
Commis chef
*

Bodů: 2

« kdy: Červen 12, 2010, 17:57:29 »

Ahoj, zvěřinu jsem dřív nikdy nedělala, tak jsem ráda, že jsem našla recept na dančí guláš pro začátečníky (našla jsem na stránce http://www.knedlik.cz/recepty/). Ocením i další rady a recepty na zvěřinu!

Dančí guláš:

720 g dančího masa, 3 lžíce oleje, 20 dkg cibule, 2 lžíce hladké mouky, sladká mletá paprika, pepř, grilovací koření, gulášové koření

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Poté ji na oleji osmahneme dozlatova a přidáme k ní na kostky nakrájené daňčí maso. To krátce osmahneme (asi 3 - 4 minuty), a pak vše zalijeme vodou a přidáme sladkou mletou papriku, sůl, gulášové koření, grilovací koření a pepř. Maso vaříme do té doby, než změkne.

V hrníčku si rozmícháme vodu s 2 lžícemi hladké mouky a touto směsí zahustíme guláš. Mouku s vodou vmícháváme postupně, dokud nám hustota omáčky nebude vyhovovat.
Zaznamenáno
kamilio
Chef de partie

Bodů: 186

Dobře probdělá noc dá víc, než špatně prožitý den.

« Odpověď #1 kdy: Červen 12, 2010, 23:58:53 »

No, recept nic moc, až moc dietní. Doporučuji následující změny:
1) Guláš je nejlepší, když se cibule dělá na sádle.
2) Protože se paprika rozpouští v tuku, dáváme ji k téměř hotové cibuli, krátce promícháme a pak vložíme na orestování maso.
3) 20 dkg cibule na 720 dkg masa je málo. Cibule nejméně 50 dkg.
4) Guláš podléváme vývarem, v případě nouze i z kostky (zeleninové).
5) Je-li třeba guláš zahustit, pak použít tmavší zásmažku dělanou na sádle.
6) A nepřehánět kořenění grilovacím a gulášovým kořením.
 Mrknutí Mrknutí Mrknutí
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #2 kdy: Červen 13, 2010, 14:42:13 »

Taky vrele doporucuju vsechny korenici smesi vynechat a radsi pouzit kombinaci jednodruhoveho koreni. 
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Alneka
Head chef

Bodů: 620

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #3 kdy: Červen 13, 2010, 20:59:51 »

A totéž platí i pro tu mouku rozkvrdlanou ve vodě. Když už ne jíšku, tak tu mouku aspoň opraženou na sucho na pánvi. Pak se tomu říká vaření  Mrknutí
Zaznamenáno
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« Odpověď #4 kdy: Červen 13, 2010, 21:23:31 »

Těch chyb je tam opravdu bohužel víc než dost - znalý kuchař si je vychytá, ale začátečník to nepozná a bude rád, že vůbec něco uvařil. Určitě to bude k jídlu a bude to chutnat líp, než levné párky z tesca. Nicméně je to škoda masa, které by mohlo na talíři zazářit úplně jinak.

Případným začátečníkům si dovoluji nabídnout opravenou verzi:
720 g dančího masa, 3 lžíce sádla, 20 dkg cibule, 2 lžíce hladké mouky, sladká mletá paprika, pepř, majoránka, česnek

Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Poté ji na sádle osmahneme dozlatova a přidáme k ní na kostky nakrájené daňčí maso. To velmi důkladně osmahneme - buď postupně, anebo musíme počkat, až se vydusí veškerá uvolněná tekutina, pak ještě nechat maso 3-4 minuty orestovat. Vmícháme sladkou mletou papriku a ihned zalijeme vodou (jen do poloviny výšky masa). Osolíme, opepříme a pod pokličkou pozvolna dusíme, dokud maso nezměkne.

Zvlášť připravíme z trochy tuku a mouky jíšku (barevně spíš do hněda, ne však do tmava). Guláš scedíme na jíšku, důkladně rozmícháme a povaříme aspoň 20 minut, lépe trochu víc - dokud se na hladině neobjeví tuková oka. Znovu procedíme, tentokrát zpátky na maso. Prohřejeme, dochutíme rozetřeným česnekem a rozemnutou majoránkou, případně dosolíme. Asi minutu provaříme, aby se zmírnila výrazná pálivost česneku.

Někdo do základu guláše ještě před paprikou přidává rajský protlak a nechá ho orestovat dohněda. Howgh.
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
KatyX
Sous chef

Bodů: 575

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #5 kdy: Červen 13, 2010, 22:47:24 »

Tak ta upravená verze vypadá moc dobře. Až ke mně doputuje nějaké divočina (srna, jelen, daněk apod.), asi divočinový guláš nejspíš vyzkouším. Tak ... a teď si trošku slintám na klávesnici.
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #6 kdy: Červen 14, 2010, 08:18:24 »

Není možné nezatleskat  Úsměv
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Zuska
Head chef

Bodů: 1075

« Odpověď #7 kdy: Červen 14, 2010, 15:46:02 »

Já mám doma divočáka, to by nemuselo být špatné...?
Zaznamenáno
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« Odpověď #8 kdy: Červen 14, 2010, 20:56:48 »

Jistě, guláš z divočáka je gastronomicky popsaný jev. Nemusíš se obávat, směle do něj.
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
Zuska
Head chef

Bodů: 1075

« Odpověď #9 kdy: Červen 14, 2010, 21:08:58 »

Á, tak žádnej guláš, ony jsou to řízky...nějaké tipy pro zvěřinovou začátečnici? Nerada bych to vysušila...
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #10 kdy: Červen 15, 2010, 08:34:47 »

Vzpomněla jsem si na tu kuchařku v jednom díle Ano, šéfe! která dělala jelení řízky a Pohlreich jí za to děsně nadával, že to je škoda masa. A ona na to odpověděla typicky žensky, že je stejně bude dělat, protože jsou dobrý Úsměv
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
kamilio
Chef de partie

Bodů: 186

Dobře probdělá noc dá víc, než špatně prožitý den.

« Odpověď #11 kdy: Červen 15, 2010, 14:02:35 »

Flo, protlak a hovězí ano, ale se zvěřinou spíš ne. Snad bych to ještě doplnil rozmáčknutým jalovcem a někdy ještě přidávám čerstvé světlezelené smrkové větvičky.  Úsměv Úsměv Úsměv
Zaznamenáno
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #12 kdy: Červen 15, 2010, 19:08:36 »

Vzpomněla jsem si na tu kuchařku v jednom díle Ano, šéfe! která dělala jelení řízky a Pohlreich jí za to děsně nadával, že to je škoda masa. A ona na to odpověděla typicky žensky, že je stejně bude dělat, protože jsou dobrý Úsměv

jj, ta byla dobrá. Ale bylo vidět, že tomu rozumí. Na to, že nemá v oboru žádné vdělání,tak všemu rozumněla, měla cit.
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #13 kdy: Červen 16, 2010, 08:53:16 »

jj, ta byla dobrá. Ale bylo vidět, že tomu rozumí. Na to, že nemá v oboru žádné vdělání,tak všemu rozumněla, měla cit.
Já nevím, jestli tomu rozuměla (přece jen to chce vzdělání a spoustu zkušeností), ale rozhodně bylo vidět, že má k vaření vztah. Líbil se mi ale ten ženskej přístup "já si to stejně udělám podle svýho" Úsměv Každopádně se chci zeptat, jestli není na zvěřinu brzo. Já mám zvařinu spojenou s podzimem  Nevím co si myslet/Nerozhodný
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Stran: [1]   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.065 sekund, 18 dotazů.