nekokumachan
Commis chef
Bodů: 2
|
 |
« kdy: Červen 12, 2010, 17:57:29 » |
|
Ahoj, zvěřinu jsem dřív nikdy nedělala, tak jsem ráda, že jsem našla recept na dančí guláš pro začátečníky (našla jsem na stránce http://www.knedlik.cz/recepty/). Ocením i další rady a recepty na zvěřinu! Dančí guláš: 720 g dančího masa, 3 lžíce oleje, 20 dkg cibule, 2 lžíce hladké mouky, sladká mletá paprika, pepř, grilovací koření, gulášové koření Ve velkém hrnci rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Poté ji na oleji osmahneme dozlatova a přidáme k ní na kostky nakrájené daňčí maso. To krátce osmahneme (asi 3 - 4 minuty), a pak vše zalijeme vodou a přidáme sladkou mletou papriku, sůl, gulášové koření, grilovací koření a pepř. Maso vaříme do té doby, než změkne. V hrníčku si rozmícháme vodu s 2 lžícemi hladké mouky a touto směsí zahustíme guláš. Mouku s vodou vmícháváme postupně, dokud nám hustota omáčky nebude vyhovovat.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
kamilio
Chef de partie

Bodů: 186
Dobře probdělá noc dá víc, než špatně prožitý den.
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Červen 12, 2010, 23:58:53 » |
|
No, recept nic moc, až moc dietní. Doporučuji následující změny: 1) Guláš je nejlepší, když se cibule dělá na sádle. 2) Protože se paprika rozpouští v tuku, dáváme ji k téměř hotové cibuli, krátce promícháme a pak vložíme na orestování maso. 3) 20 dkg cibule na 720 dkg masa je málo. Cibule nejméně 50 dkg. 4) Guláš podléváme vývarem, v případě nouze i z kostky (zeleninové). 5) Je-li třeba guláš zahustit, pak použít tmavší zásmažku dělanou na sádle. 6) A nepřehánět kořenění grilovacím a gulášovým kořením. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Červen 13, 2010, 14:42:13 » |
|
Taky vrele doporucuju vsechny korenici smesi vynechat a radsi pouzit kombinaci jednodruhoveho koreni.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
|
Alneka
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Červen 13, 2010, 20:59:51 » |
|
A totéž platí i pro tu mouku rozkvrdlanou ve vodě. Když už ne jíšku, tak tu mouku aspoň opraženou na sucho na pánvi. Pak se tomu říká vaření 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710
Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Červen 13, 2010, 21:23:31 » |
|
Těch chyb je tam opravdu bohužel víc než dost - znalý kuchař si je vychytá, ale začátečník to nepozná a bude rád, že vůbec něco uvařil. Určitě to bude k jídlu a bude to chutnat líp, než levné párky z tesca. Nicméně je to škoda masa, které by mohlo na talíři zazářit úplně jinak.
Případným začátečníkům si dovoluji nabídnout opravenou verzi: 720 g dančího masa, 3 lžíce sádla, 20 dkg cibule, 2 lžíce hladké mouky, sladká mletá paprika, pepř, majoránka, česnek
Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Poté ji na sádle osmahneme dozlatova a přidáme k ní na kostky nakrájené daňčí maso. To velmi důkladně osmahneme - buď postupně, anebo musíme počkat, až se vydusí veškerá uvolněná tekutina, pak ještě nechat maso 3-4 minuty orestovat. Vmícháme sladkou mletou papriku a ihned zalijeme vodou (jen do poloviny výšky masa). Osolíme, opepříme a pod pokličkou pozvolna dusíme, dokud maso nezměkne.
Zvlášť připravíme z trochy tuku a mouky jíšku (barevně spíš do hněda, ne však do tmava). Guláš scedíme na jíšku, důkladně rozmícháme a povaříme aspoň 20 minut, lépe trochu víc - dokud se na hladině neobjeví tuková oka. Znovu procedíme, tentokrát zpátky na maso. Prohřejeme, dochutíme rozetřeným česnekem a rozemnutou majoránkou, případně dosolíme. Asi minutu provaříme, aby se zmírnila výrazná pálivost česneku.
Někdo do základu guláše ještě před paprikou přidává rajský protlak a nechá ho orestovat dohněda. Howgh.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
|
|
|
KatyX
Sous chef

Bodů: 575
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Červen 13, 2010, 22:47:24 » |
|
Tak ta upravená verze vypadá moc dobře. Až ke mně doputuje nějaké divočina (srna, jelen, daněk apod.), asi divočinový guláš nejspíš vyzkouším. Tak ... a teď si trošku slintám na klávesnici.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

pooky
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Červen 14, 2010, 08:18:24 » |
|
Není možné nezatleskat 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Zuska
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Červen 14, 2010, 15:46:02 » |
|
Já mám doma divočáka, to by nemuselo být špatné...?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710
Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Červen 14, 2010, 20:56:48 » |
|
Jistě, guláš z divočáka je gastronomicky popsaný jev. Nemusíš se obávat, směle do něj.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
|
|
|
|
Zuska
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Červen 14, 2010, 21:08:58 » |
|
Á, tak žádnej guláš, ony jsou to řízky...nějaké tipy pro zvěřinovou začátečnici? Nerada bych to vysušila...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

pooky
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Červen 15, 2010, 08:34:47 » |
|
Vzpomněla jsem si na tu kuchařku v jednom díle Ano, šéfe! která dělala jelení řízky a Pohlreich jí za to děsně nadával, že to je škoda masa. A ona na to odpověděla typicky žensky, že je stejně bude dělat, protože jsou dobrý 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
kamilio
Chef de partie

Bodů: 186
Dobře probdělá noc dá víc, než špatně prožitý den.
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Červen 15, 2010, 14:02:35 » |
|
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Efka .ka
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Červen 15, 2010, 19:08:36 » |
|
Vzpomněla jsem si na tu kuchařku v jednom díle Ano, šéfe! která dělala jelení řízky a Pohlreich jí za to děsně nadával, že to je škoda masa. A ona na to odpověděla typicky žensky, že je stejně bude dělat, protože jsou dobrý  jj, ta byla dobrá. Ale bylo vidět, že tomu rozumí. Na to, že nemá v oboru žádné vdělání,tak všemu rozumněla, měla cit.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

pooky
|
 |
« Odpověď #13 kdy: Červen 16, 2010, 08:53:16 » |
|
Vzpomněla jsem si na tu kuchařku v jednom díle Ano, šéfe! která dělala jelení řízky a Pohlreich jí za to děsně nadával, že to je škoda masa. A ona na to odpověděla typicky žensky, že je stejně bude dělat, protože jsou dobrý  jj, ta byla dobrá. Ale bylo vidět, že tomu rozumí. Na to, že nemá v oboru žádné vdělání,tak všemu rozumněla, měla cit. Já nevím, jestli tomu rozuměla (přece jen to chce vzdělání a spoustu zkušeností), ale rozhodně bylo vidět, že má k vaření vztah. Líbil se mi ale ten ženskej přístup "já si to stejně udělám podle svýho"  Každopádně se chci zeptat, jestli není na zvěřinu brzo. Já mám zvařinu spojenou s podzimem 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|