Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 14:03:50 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2   Dolů
Tisk
Autor Téma: Melounový džem (aneb nevyhazujte slupky!)  (Přečteno 1181 krát)
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« kdy: Červen 13, 2010, 15:31:08 »

Dovolím si s vámi sdílet recept, který jsem neočekávaně (a jen tak) dostala od cukrářské hvězdy Mirky Slavíkové:

Citace
MELOUNOVÝ DŽEM

25 ml limetkové šťávy
Asi 5 lt vody na jeden meloun k máčení
1 kg cukru krupice
1 kg melounových kostek
2 lt vody
20 ml citronové šťávy
Špetka soli
30 – 50 g strouhaného čerstvého zázvoru

Meloun rozkrájíme a dobře vykrájíme červenou část. Opatrně okrájíme zelenou slupku. Takže na džem použijeme bílou dužinu. Je ideální meloun s širší bílou dužinou. Dužinu nakrájíme na větší kostky, zvážíme a máčíme v 5 litrech vody s limetkovou šťávou asi 12 – 18 hodin. Pak dužinu opláchneme a ještě v čisté vodě necháme asi dvě hodiny stát.

Scedíme a vložíme do vařící vody a vaříme až změkne. Opět scedíme.

Cukr, 2 lt vody, citronovou šťávu, sůl a zázvor, vaříme až je cukr rozpuštěný. Do sirupu vložíme melounové kostky a vaříme až se zredukuje sirup a zhoustne.

Džem vložíme do čistých sklenic a uzavřeme okamžitě. A to je čisté bez konzervantů, avšak máte-li čistý pektin, můžete ho špetku přidat a urychlit tím vaření.
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #1 kdy: Červen 13, 2010, 18:52:30 »

no, vypadá zajímavě Mrknutí
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #2 kdy: Červen 13, 2010, 19:38:33 »

A mame to ozkousene? Aby to nebyly rizky ze slupek pomela  Mrknutí
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Andule
Head chef

Bodů: 1130

Políbená na prvního máje

« Odpověď #3 kdy: Červen 13, 2010, 19:49:00 »

selhala nám logistika, jinak bych se do toho už pustila. všichni měli celý den chuť na meloun a tak dlouho o tom mluvili až se pro něj nezajelo. zítra to doufám napravíme a bude se vařit. nicméně, Makinka má dobrý dotaz Úsměv
Zaznamenáno

Vařit se musí s láskou...
Florentyna
Executive chef
Head chef

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« Odpověď #4 kdy: Červen 13, 2010, 21:10:06 »

Vzhledem k tomu, že všechno, co jsem od ní ochutnala, bylo lepší než skvostné, tomu receptu nemám důvod nevěřit. Krom toho, že je skvělá cukrářka, taky degustuje čokoládu, takže se v chutích přinejmenším vyzná a nepustila by něco, co nestojí za ochutnání.

Nezkoušela jsem to, ale jakmile se dostanu k melounu, neodolám.
Zaznamenáno

There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
Andule
Head chef

Políbená na prvního máje

« Odpověď #5 kdy: Červen 15, 2010, 11:49:11 »

jen se chci zeptat kolik má být té vařící se vody? asi tak aby to bylo ponořené ne? a jestli se to pak musí zavařit nebo stačí pořádně zavřít
Zaznamenáno

Florentyna
Executive chef
Head chef

« Odpověď #6 kdy: Červen 15, 2010, 16:43:23 »

1. vody určitě tolik, aby to bylo ponořené.
2. nezavařovat, jen důkladně zavíčkovat, neplnit až nahoru, jen cca centimetr od hrdla. Musí tam zůstat prostor pro podtlak, který pak udrží víčko přilepené.
3. ještě jsem se ptala na ty melouny, prý se v Jižní Africe pěstují speciální marmeládové. V našich podmínkách je potřeba vybrat nějaký, který má té bílé dužiny dost.
Zaznamenáno

olu
Junior sous chef

Bodů: 381

Piju vodu z vodovodu

« Odpověď #7 kdy: Červen 15, 2010, 18:31:16 »

Mně to dneska trochu pomaleji docvakává - když je to dělané jen z bílé dužiny, tak je pak i ta marmeláda... bílá?
A nešlo by něco udělat z toho dobrého červeného? :-D
Zaznamenáno

kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
Florentyna
Executive chef
Head chef

« Odpověď #8 kdy: Červen 15, 2010, 19:37:00 »

To si vůbec neumím představit, ta dužina je z velké části voda, musela by se hodně odpařit, aby se pak zavařenina nekazila.
Zaznamenáno

Efka .ka
Head chef

« Odpověď #9 kdy: Červen 15, 2010, 19:38:41 »

dužinu bych dala do sorbetu,hmm? Mrknutí
Zaznamenáno
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #10 kdy: Červen 15, 2010, 19:45:22 »

Dužinu bych snědla jen tak a nevymýšlela Mrknutí
Já věřím, že i ty slupky z pomela jsou poživatelné. To, že v mém provedení to byla katastrofa, ještě vůbec nic nemusí znamenat. Nevěřte člověku, který neumí pořádně vařit. Na druhou stranu melounový džem od Mirky Slavíkové může být naprosto famózní a to, co podle téhož receptu stvoříme v domácích podmínkách... Recept není ani polovina úspěchu, známe to.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Andule
Head chef

Políbená na prvního máje

« Odpověď #11 kdy: Červen 17, 2010, 11:32:32 »

ještě by mě zajímalo, jak dlouho se to bude vařit než meloun změkne a jak dlouho trvá než to pak zhoustne. už mám všechno, odpočítám čas, dám máčet a zítra se bude vařit Úsměv
Zaznamenáno

Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #12 kdy: Červen 17, 2010, 11:33:41 »

Kolik melounu musí být, aby z toho bylo kilo dužiny? U nás se nemá podle mě šanci sejít ani půl kila.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Andule
Head chef

Políbená na prvního máje

« Odpověď #13 kdy: Červen 18, 2010, 12:24:23 »

Kolik melounu musí být, aby z toho bylo kilo dužiny? U nás se nemá podle mě šanci sejít ani půl kila.
to netuším. myslela jsem že z většího melounu bude plno šlupek, ale klame to. chtěla jsem ti to nějak poznamenat, ale nevím kolik měl meloun kilo a kolik šlupek jsem zabrala a kolik se toho vyhodilo. taky mě zmátla ta zelená šlupka, protože ona jde docela dobře sundat, ale pod ní je ještě cosi tuhého a to jsem nevěděla jestli tam patří nebo ne. takže to mám tak jak mi to přišlo pod škrabku. jinak meloun se už namočil, ve 4 ráno jsem ho šla přehodit do čisté vody a od půl 8 se vaři. nemám ale zdání, jak to vypadá, když je to změklé. teď se to dá pěkně bez odporu krájet, ale já si to představovala asi jako konzistence vařeného jablka a tam zatím nejsme. každopádně meloun se s námi projede na chatu, protože ho už nestihnu dodělat. Úsměv tam má babi zatopíno v kamnech tak ho tam dovařím.  jo a jak se to teď vaří, tak to příjemně voní Úsměv
Zaznamenáno

Efka .ka
Head chef

« Odpověď #14 kdy: Červen 18, 2010, 19:36:30 »

Jsem srab...dneska jsem tu měla jeden pěkný meloun,ale slupky jsem vyhodila  Smutek
To jsem zvědavá, kdo bude ta odvážná Mrknutí
Zaznamenáno
Stran: [1] 2   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.078 sekund, 18 dotazů.