|
Daniela S.
|
 |
« kdy: Červenec 14, 2010, 11:55:56 » |
|
Tak mam konecne dovozovy cesky louh, v Italii na nej chteji div ne zbrojni pas. Kladu tedy otazku zkusenym varicum mydla, co vsechno se da zkazit, zda je tento http://www.ceskatelevize.cz/program/port/228-chemie-v-kostce-mydla/video/ postup prijatelny a cim se da mydlo barvit? Nejak mi pripada, ze jakekoliv prirodni barvivo zamichane do hmoty by pak pri myti barvilo i kuzi. Cim se da navonet? Cim se da ozvlastnit? Jak se lisi vysledky z oleje a ze sadla?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Abies Alba
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Červenec 14, 2010, 12:30:16 » |
|
Tento recept je použitelný, můžeš i experimentovat s různými poměry sádla a různých olejů. Nej olej je ricínový, ale je šíleně drahý, doma mám někde odkaz na web, kde se dají koupit i barviva, formy, vůně do mýdel. Jako parfemaci můžeš použít kterýkoliv masážní olejíček do aromalamp. Ono to zní rozporuplně, ale tady se prodávají oleje do aromalamp a zároveň je na nich uvedeno, že jsou vhodné i k masážím, čili ke kontaktu s pokožkou. Barvu určitě nepoužívej potravinářskou - barví pokožku. Jako barvivo se dá použít kakao, skořice, máta, kurkuma, jakékoliv byliny a i ty můžeš přidávat do mýdla na konci mýdlového procesu. Pak si taky můžeš připravit silný odvar z bylinek a také se používá na konci mýdlového procesu: tady pozor, aby sis mýdlo příliš nenaředila. Leda bys z toho chtěla mít tekuté a to bys zas té vody musela dát dost. Už jsem vařila šalvějové, mátové, heřmánkové, skořicové a zelenočajové mýdlo. Použila jsem prostě starý prošlý zelený čaj s ochucením. Buď hodně opatrná, aby sis nepoleptala kůži, zvířectvo, manžela nebo děti. Z počátku jsem používala dortovou formu, teď mám speciální formu podélného tvaru /lépe vystlat mikrotenem/. Po vyschnutí mýdla po 24 hodinách formu vyklopím a rozkrájím mýdlo na požadované tvary /obdélníčky, trojúhelníky, kosodélníky, co se daří/ a nechám vysychat požadované 3 týdny na tenkých dřívkách při pokojové teplotě (používám staré čínské jídelní hůlky) a pravidelně obracím.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."
Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Červenec 14, 2010, 13:57:34 » |
|
Myslím, že tu mám jeden recept na mýdlo, který jsem překládala právě pro Abies. Katko, fungoval ti dobře, pamatuješ si to ještě? Že bych ho sem případně uploadla.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
|
Abies Alba
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Červenec 14, 2010, 14:07:02 » |
|
Maki, to bylo to glycerínové mýdlo. Určitě ho sem vlož, já ho nakonec nevařila, už se ani nepamatuju z jakého důvodu.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Milina
Commis chef
Bodů: 70
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Červenec 14, 2010, 15:46:14 » |
|
Holky, od kamarádky mám docela dobrou vychytávku na domácí tekuté mýdlo do kuchyně - přidává k němu mletou kávu - sice v průhledné lahvičce to nevypadá kdovíjak, ale skvěle to odstraňuje z rukou aroma cibule, česneku, slaniny a jiných v hrnci libých, ale na dámských ručkách nežádoucích vůní.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Červenec 14, 2010, 17:49:19 » |
|
Plus levnej peeling, palec nahoru  Edit: V příloze podrobný návod na přípravu mýdla, amatérsky přeložený
|
|
|
|
« Poslední změna: Červenec 15, 2010, 08:28:36 od Makinka »
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Červenec 15, 2010, 10:25:51 » |
|
Ze skoly si matne pamatuju, ze tekuta mydla se delaji z hydroxidu draselneho, nevedela jsem, ze muzu i naredit jadrove mydlo. Je nutne formu necim vylozit? Jako prvni pokusnou chci pouzit formu na plumcake a krajet na platky, ale mam i plech na muffinky. Jen nevim, jak se to vyklapi. Musim kazdou muffinku vylozit folii, nebo jdou pak mydylka vyklepnout? Kdyby nesly, pomuze plech nahrat? Odlepi se pak? Overujete nejak klesajici zasaditost nebo se vi, ze po trech tydnech jsou mydla pouzitelna? Nad tim peelingem jesem taky hloubala, napadly me jen rozdrcene skorapky z orechu. Nebo z vajicek.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Červenec 15, 2010, 10:29:14 » |
|
Ze skoly si matne pamatuju, ze tekuta mydla se delaji z hydroxidu draselneho, nevedela jsem, ze muzu i naredit jadrove mydlo. Je nutne formu necim vylozit? Jako prvni pokusnou chci pouzit formu na plumcake a krajet na platky, ale mam i plech na muffinky. Jen nevim, jak se to vyklapi. Musim kazdou muffinku vylozit folii, nebo jdou pak mydylka vyklepnout? Kdyby nesly, pomuze plech nahrat? Odlepi se pak? Overujete nejak klesajici zasaditost nebo se vi, ze po trech tydnech jsou mydla pouzitelna? Nad tim peelingem jesem taky hloubala, napadly me jen rozdrcene skorapky z orechu. Nebo z vajicek.
Jeste jsem se docetla, ze kdyz micham smes rucne vareckou, trva to i hodinu, rucnim slehacem je to rychlovka. Bude ten slehac potom jeste pouzitelny na potraviny? Sklenene metlicky fakt nemam. A ty pridane bylinky, abraziva a dekorace se v tom louhu nerozlozi/nezhnusnou? Nevim nevim, jak esteticky bude za tri tydny platek pomerance vhozeny do cerstve zmydelneneho roztoku 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Abies Alba
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Červenec 15, 2010, 11:00:28 » |
|
S tím tekutým mýdlem jsem to spíš odhadla, že zůstane tekuté.
Co se týká pH: neověřuju, věřím zapsanému. Ale používám až po 6 týdnech /možná jsem někde četla, že je to lepší, až budu doma, zkusím dohledat prameny a odkazy na web/.
Zásadně vykládám formu mikrotenem, jinak jdou vyklopit blbě, pokud nemáš nějaké formy, ktré jsou pružné. Z pevných jsem musela dlabat nožíkem a tvar pak byl odpudivý.
Citrusy klidně přidávej, ale zároveň si nasuš zvlášť plátky a zdob až po ukončení sušení a těsně před balením. Pokud chceš citrusy i dovnitř v pevné formě, pak je varianta uvařit základní mýdlo, nechat týden zrát, po týdnu rozemlet v masostrojku s barvivem, aromatem a nacpat do forem včetně citrusu. Toto jsem nezkoušela.
Nevím, jestli pomůže nahřátí plechu, nezkoumala jsem.
Jako peeling jsou skořápky dost hrubé, musela bys je hodně jemně rozemlet, i ořechové skořápky.
MIxuju ponorným mixérem - mám takový starý, pak ho hodím do myčky a používám i na jídlo, ale příčí se mi to, mám v plánu na jídlo si pořídit nový. STarému vyhradím už jen mýdlo.
BArva mýdla se může měnit s vařením, ale nijak diametrálně se neliší při procesu zrání od ukončení vaření. Bylinky mají takovou zelenou barvu téměř vždy, pokud nejsou žluté (měsíček, heřmánek).
Citrusy jsem taky nezkoušela.
Je to přímo vědecká práce, že? Můžeš zkoumat, zkoušet, je dobré si zapisovat poznámky, pže do příště to jinak zapomeneš.
Důležitá věc: trvanlivost mýdla se doporučuje tak 6 měsíců od výroby, protože ho nekonzervuješ. Jak konzervovat, nevím. Ale asi bych se nebála používat déle.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Srpen 12, 2010, 12:44:20 » |
|
Tak jsem spachala prvni varku! Podle dvou pekne podrobnych stranek (pro zajemce dodam, ale jsou italsky). Smichala jsem zbytek sadla s tim nejhorsim olivovym olejem, co byl v obchode - a i ten mel podil panenskeho, safra! Do pulky davky jsem pridala lzici medu a trochu skorice, je to puntikovane, nevoni to ani po medu ani po skorici  Do ctvrtky davky citronovou kuru a do cvrtky kiwiovy protlak. Zatim (po trech dnech) maji vsechny uplne stejnou (nic moc) barvu a citit nejsou nijak, mozna trochu surovym mydlem. Davkovani: 57 g sadla 843 g olivoveho oleje (14 % nasycenych mastnych kyselin dle etikety) 270 g destilovane vody 115 g NaOH Pulku jsem delala s celou davkou hydroxidu, pulku s 5 % snizenim. ani v jednou pripade se mi nepodarilo dosahnout popisovane tuhosti "na nit" ani po 15 minutach michani. Vyklapela jsem po 24 hodinach a priste to necham 48, bylo jeste dost mazlave. Zkousela jsem ho vykrajovat formickama na cukrovi, ale bylo malo tuhe a patlalo se to. Ze silikonovych formicek slo jedna basen, ostatni jsem vylozila folii a v pohode. Cast jsem nalila do pullitrove plastove lahve, tu jsem pak rozstrihala a mydlo krajela na platky. Hlavne ten nejspodnejsi platek s profilem dna je hezky. Tak ted musim cekat, co z toho vseho vzejde.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Abies Alba
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Srpen 12, 2010, 13:43:41 » |
|
Po týdnu zrání můžeš mýdlo rozemlet na masovém strojku a smíchat s nějakou vůní. Možná by nebylo špatné zkusit zbytky parfému. Nezaručuju výsledek a nedovedu si představit, jak to zase spojíš dohromady.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Srpen 12, 2010, 14:51:28 » |
|
Pred pouzitim parfemu prave v clancich varovali, obsahuji stopy kovu, ktere vedou ke zluknuti. a masovy strojek nemam 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
noemmi
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Srpen 12, 2010, 15:44:03 » |
|
Ahoj,
teda, toto mne zaujalo. Nikdy jsem to nezkoumala, ani si nepouštěla ten odkaz. Ale asi vyzkouším. Jen to NaOH mne kapánek děsí... mno, díky za inspiraci. Předpokládám, že to nikoho nerozleptalo a pokud je to jako dárek, není to to poslední, na co obdarovaný sáhne:) Já vím, já vím, mýdlo se tak dělá...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
marmota-b
|
 |
« Odpověď #13 kdy: Červen 25, 2011, 23:10:53 » |
|
Mýdlo jedna z věcí, na které se už několik let chystám... Dokonce jsem o tom dostala krásnou brožurku, chystám se, že to nejdřív zkusím se sádlem, aby mě případný nepodarek nevyšel draho, ale furt jsem se k tomu nedokopala. Částečně to vázne na tom, že na to budu potřebovat oddělené nádobí. A nerozleptá to, protože to chemicky zreaguje a vznikne z toho úplně jiná látka. Už nevím, jaké to má vzorce, ale tu základní informaci si ještě z chemie pamatuju.  Jo, a taky jsem před časem narazila na internetu na takové počitadlo, které vám spočítá, kolik jakých surovin, předvolíte si, které tuky chcete použít, a nějaké množství - teď už přesně nevím, jestli výsledné, nebo vstupní. Olejů je tam, že jich tolik druhů v ČR snad nikdy neseženeme... Ale pokud mám někde odkaz, mám ho doma, tak kdyžtak hodím později. I s případným překladem pro ty, kdo tolik nevládnou angličtinou, samozřejmě.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Červen 27, 2011, 12:04:33 » |
|
No s louhem se musi opatrne, ale to s jakoukoliv nebezpecnou latkou (napr. cistici prostredky na WC).
Ja na to oddelene nadobi nemam, roztok louhu si delam ve varnem skle a samotne mydlo v nerezovem hrnci nerezovymi metlickami slehace. A silikonove a plastove formicky pouzivam stridave na jidlo i mydlo. Jen to dobre umyvam mezi tim (silikon podezrivam, ze od te doby vic lepi).
Jedina potencialne nebezpecna faze je behem chladnuti zasaditeho roztoku, ono je to uplne cire a vypada to jako voda, takze hrozi opareni nebo poleptani nekoho, kdo nevi o probihajici alchymii.
Jestli chces bezpecny postup, napr. i pro deti, prodavaji se glycerinove polotovary, ktere se jen rozehraji a nalivaji do formicek. Ale z louhu je to takove... opravdovejsi!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|