|
Andule
|
 |
« kdy: Červenec 27, 2010, 15:25:36 » |
|
čili rajčenka. Znáte? Používáte?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Vařit se musí s láskou...
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3429
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Červenec 27, 2010, 19:23:01 » |
|
Neznám - jak to chutná?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4106
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Červenec 28, 2010, 09:55:43 » |
|
Taky neznám, co to je? Má přebujelá fantazie stvořila něco, co je kříženec mezi rajčetem a pásovcem. To to určitě nebude 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Červenec 28, 2010, 12:37:22 » |
|
Taky jsme to pěstovali, mně plody chutnají. Když jsou zralé, chutná to jako sladké, pikantní , ale tužší rajče. Jedli jsme je jenom syrová, v salátech nebo jenom tak. Mají tu výhodu, že je nenapadá plíseň jako rajčata a že je úroda jistější než u rajčat. Ale úrodnost to zdaleka takovou nemá, aby se vyrovnala jednomu keři rajčat, musela bys mít alespoň 10 rostlin tomatilla. Česky se to jmenuje mochyně, určitě znáte dekorační oranžové lampionky (mochyně židovská třešeň) kdo neznáte, podívejte se http://beaute.blog.cz/0910/lampionky-mochyne-zidovska, tak to jsou sestřenice - nebo sestry? Tyhle jedlé se jmenují mochyně peruánská.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Červenec 28, 2010, 14:15:30 » |
|
Jsem zmatena, zila jsem v domeni, ze "lampionky", mochyne (jakakoliv), physalis a achechengi je porad jedno a to same (jedle). Tomatillo jsem v zivote neslysela, to je spanelsky? Strasne mi to chutna, znami pestuji (vicemene jim to proste samo roste podel plotu), u nas jsem jeste nezasadila.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Červenec 28, 2010, 14:44:22 » |
|
Já zase neznám výraz achechengi, ale po zadání do vyhledavače jsem našla fotky mochyně, takže asi jo, je to to stejné. Ty oranžové lampionky mají v sobě oranžovou třešinku, která je jedlá a dobrá, dokonce se to používá jako léčivka. Tady ta druhá mochyně má lampionek nenápadný zlutohnědý a plod je podstatně větší, většinou žlutý, nažloutlý a může mít i fialové proužky a dá se používat jako zelenina, i když jsem viděla i recept na marmeládu. Mázev tomatillo nebo rajčenka jsem taky slyšela poprve a musela jsem se poradit s panem googlem, ale po shlédnutí obrázků jsem byla doma - ejhle mochyně!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Červenec 28, 2010, 14:56:10 » |
|
Ja to tak nejak automaticky povazovala za ovoce!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Červenec 28, 2010, 15:12:39 » |
|
Já fakt nevím, kam to zařadit. Prvně jsem se s tím setkala díky sousedovi, který mi jich dal misku a řekl, že je to místo rajčat. Tak už jsem si je zaškatulkovala jako zelku. Ale jsou opravdu dobré. A ty máš ty malé oranžové třešně, nebo žlutá rajčátka?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Efka .ka
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Červenec 28, 2010, 15:13:20 » |
|
Já je mám taky zafixované jako ovoce. To je jako s rajčatama. Botanicky to je ovoce, ale na začátku minulého století v Americe se dohodli, že to je zelenina, pže na tu bylo uvaloeno clo, kdežto na ovoce ne. Chytrolíni tihle amíci 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4642
pooky
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Červenec 29, 2010, 08:50:25 » |
|
Efko, to jsem ani nevěděla, že se rajčata do zeleniny dostala takhle. Tleskám za znalosti 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Červenec 29, 2010, 09:19:22 » |
|
A ja mela za to, ze botanicke rozdeleni na ovoce a zeleninu neni, ze je to ciste zvykove (nebo fiskalni, ze). Tusim, ze v Anglii je mrkev ovoce, aby z ni mohli delat legalne marmeladu. V odborné literatuře lze sice nalézt definice ovoce a zeleniny, avšak rozdíly mezi nimi nejsou popsány. Např. Zahradnický slovník naučný (ÚZPI, Praha, 1999) uvádí: Ovoce – souborný název jedlých plodů, plodenství a semen různých kulturních i planých druhů dřevin a bylin. Zelenina – soubor velkého počtu kultivovaných i planě rostoucích druhů rostlin, které slouží jako potrava lidí nebo jako koření či přísady jídel. Podle druhů se využívají jejich jedlé plody, listy, výhony, řapíky, cibule, kořeny, hlízy, poupata, semena (odtud dělení na z. košťálovou, plodovou, kořenovou, listovou, cibulovou). Jsou to jednoleté i víceleté rostliny více než 1200 druhů rostlin. Okruh zeleninových druhů je specifický v každé zemi nebo zeměpisné oblasti, daný klimatickými podmínkami a stravovacími zvyklostmi. Jako zelenina se využívají i okrasné rostliny (květy chryzantém...). Podle Naučného slovníku zemědělského (ÚZPI, Praha, 1992) je ovoce název plodů, souplodí a plodenství četných jednoletých i víceletých rostlin, kulturních nebo planých, pokud se tyto plody nepočítají k zelenině (např. rajčata, ovocná paprika, cukrové melouny aj.). Zelenina jsou listnaté nebo dužnaté části jednoletých, dvouletých i vytrvalých rostlin z různých čeledí používané ve výživě obyvatelstva v syrovém nebo různě upraveném stavu. . Určité rozdíly mezi ovocem a zeleninou jsou v zastoupení obsahových látek: Ovoce se liší od zeleniny vyšším obsahem jednoduchých cukrů (fruktózy). Je tedy sladší a obsahuje i větší podíl rozpustné vlákniny, kterou tělo dokáže rozštěpit na energii. Ovoce má tedy ve většině případů energeticky vyšší hodnotu. Zelenina je oproti tomu bohatší na nerozpustnou vlákninu. Kdo ale vlastně určil, co je ovoce a co zelenina, nelze podle mého názoru dohledat. Existuje názor, že zařazení je dáno určitou dohodou, zvykem. To, co je v některé zemi považováno za zeleninu, je jinde řazeno mezi ovoce (např. jahody, rajčata, reveň, cukrové melouny). Podle mého názoru oficiální odpověď na Vaši otázku : „Jaký je rozdíl mezi ovocem a zeleninou“ neexistuje. Pokud však budete chtít pátrat dále, přikládám kontakty na odborná pracoviště, kde by Vám možná mohli poskytnout požadované informace: Ovocnářská unie ČR, Holovousy 1, 508 01 Hořice, tel. a fax: +420 493 692 827, e-mail: unie@vol.cz, http://www.ovocnarska-unie.cz/, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o., Holovousy 1, 508 01 Hořice, tel.: + 420 493 692 821-3, e-mail: vsuohl@vsuo.cz, http://www.vsuo.cz/index_e.htm, Zelinářská unie Čech a Moravy, Krapkova 3, 779 00 Olomouc, tel./fax: +420 585 413 619, +420 777 272 437, e-mail: zucm@zelinarska-unie.cz, http://www.zelinarska-unie.cz/.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|