Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 14:18:27 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1]   Dolů
Tisk
Autor Téma: Toustový chléb s bulgurem  (Přečteno 713 krát)
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« kdy: Červenec 29, 2010, 19:08:57 »

Zkusím ten recept trochu zjednodušit, ona paní Rose Levy je dost ukecaná. Neděste se těch gramů, počítá vše na šálky a pak převažuje na gramy.
Pěnový kvásek:
Chlebová pšeničná mouka 1/2 šálku (78 g)
Celozrnná pšeničná 1/2 šálku (72 g)
Instantní droždí 3/4 čajové lžičky (2,4 g)
Cukr krupice 1/2 polévkové lžíce (6,2 g)
sušené mléko 1 pol. lžíce (8 g) nedávám, dávám trochu mléka do vody.
med nebo cukr 1 pol. lžíce
voda pokojové teploty 1 šálek + 2 pol. lžíce (266 g)
 Vše smíchat a vyšlehat do hladkého hustého těstíčka.

Moučná peřinka:
chlebová pšeníčmá mouka 2 šálky (312 g)
cukr krupice 1/2 polévkové lžíce (6,2 g)
instatntní droždí  1/4 čajové lžičky (0,8 g)

Sypké přísady smíchej v míse a posyp směsí rovnoměrně kvásek. Přikryj a nech na teplém místě kynout tak dlouho, až kvásek peřinku začne trhat.  Mezitím si v misce spař horkou vodou 1/2 šálku (85 g) hrubého bulguru. Vody je potřeba asi 120 - 150 g, čím jí bude míň, bude bulgur křupavější . Nech vytydnout.
K vykynutému kvásku přisyp bulgur, 1 lžíci dobrého oleje a 1 a 1/4 čajové lžičky soli (dávám trochu víc) . Vymíchej těsto, pokud se bude lepit, nech chvilku odpočinout. Mělo by být pružné a hladké. Tuto fázi svěřuji pekárně, umí to líp než já. Těsto nech přikryté kynout do dvojnásobného objemu. Pak opatrně vyklop na vál, zformuj do válečku a dej do předem připravené formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem. Nech znova vykynout, pak potři rozpuštěným máslem, podélně opatrně nařízni a vlož do vyhřáté trouby s plecháčkem vroucí vody. Teplotu sniž asi na 180 stupňů a peč 45 až 55 minut, pozor, zdává se mi vždycky už hodně zlatý a vevnitř ve formě je ještě bílý. Po upečení ještě jednou natři máslem, vyklop z formy a nech vystydnout na drátěné mřížce.
« Poslední změna: Červenec 29, 2010, 19:22:21 od ovecka » Zaznamenáno
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #1 kdy: Červenec 30, 2010, 10:30:12 »

Zrovna tenhle by mně nikdy nenapadlo zkoušet, taky mi nějakou chvíli trvalo, než jsem ho našla Úsměv O víkendu koupím bulgur a jdu na to Úsměv
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #2 kdy: Srpen 02, 2010, 20:50:38 »

Základní tousťák podle Rose jsem si už odzkoušela a dnes přišel na řadu tenhle. Nechala jsem se parádně oblbnou hned na začátku - po přípravě pěnového kvásku se mi to zdálo děsně málo, zhruba jsem si přepočetla další etapy a směle zdvojnásobila dávku. Jenže jsem ještě nikdy nepracovala s bulgurem a pokud to někdo neví, tak 150 g nasáklého vodou je objemově asi tak dva hrnky. Na tohle množství těsta už pekárna nestačila, a protože jsem líná, tak jsem to jenom zhruba promíchala a dala to prohníst na dvakrát. Formu mám jenom jednu, jsou z toho 2 pecny a jeden komisárek. Voní to báječně, ochutnávka bude až ráno.
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #3 kdy: Leden 23, 2012, 10:50:58 »

Rok se s rokem (a půl) sešel a já se konečně odhodlala a upekla tousťák. Akorát doma nemám bulgur, tak jsem ho dělala s celozrnným kuskusem (kdo nemá kuskus, dá tam kečup). Nejdřív jsem si spletla lžíci a lžičku, takže jsem tam dala málo cukru. Chleba hrdinně vykynul. Taky mi přišlo, že to je moc bílé, tak jsem polovinu mouky dala celozrnnou. Pak jsem během hnětení tak třetinu sežrala, protože už jsem měla hlad. Pak jsem ho nechala kynout dokud jsem si na něj nevzpomněla. Pak jsem bojovala s nutkáním přilít trochu tekutiny, protože mi těsto přišlo hodě tuhé. Pak jsem ho pekla místo 45 - 55 minut hodinu a půl, protože jsem na něj opět zapomněla a budík nezazvonil. Na to, jak otřesně jsem s ním zacházela, vyšel poměrně dobře a jíst se dá.

Ale ve skutečnos ti jsem ho pekla jen proto, abych si připomněla vlaďčin báječný, nebeský tousťák. Vladi, nechceš mi na něj sem dát recept? Já bych se trochu pokoušela. A až budu mít chuť nahradit kus mouky celozrnnou žitnou, klepnu se přes prsty Úsměv
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #4 kdy: Leden 23, 2012, 13:36:39 »

Když už nutně musíš celozrnnou, dej tam pšeničnou nebo špaldovou, ale oboje teda ultrajemně mleté. Takové ty šílenosti co jsou ostré a trhají lepek, ty ne.

Tousťák je ten od Rose

341 g hladké mouky
405 g mléka (dává sušené mléko do peřinky, ale na to já se můžu vykašlat. navíc sušené mléko bojkotuju. i směs půl mléko půl voda funguje dobře)
20 g medu (ona dává 45, ale to je pak americky sladký chleba)
2.5 g droždí (3/4 lžičky)

umíchat na kašičku, zasypat
311 g hladké mouky
2.4 g instantního droždí (hlavně vod voka, přátelé)
15 g soli

a nechat kynout, dokud se to neprodere skrz peřinku. Mezitím si nech změknout 128 g másla.

Pak prohněť těsto, co už se klube z peřinky, s peřnkou a měkkým máslem. Rose říká, že má být hladké, lesklé a lepkavé na dotek. Harold říká, že pokud nechcete dokonale rovnoměrnou střídku a stačí vám rustikální vzhled, kdy má každá díra jinou velikost, můžete se na dvacetiminutové hnětení vykašlat. A jako správná lemra to prostě hnětu jenom chvilku a spoléhám se na následné přeskládáváni.

Přesuneš do naolejované misky, zavřeš, necháš zdvojnásobit objem. Vyklopíš, vymačkáš vzduch, placku poskládáš do dvojitého psaníčka, dáš kynout ještě jednou. Opět uplacatíš, zaroluješ do formy. Do mých malých forem na zapečené těstoviny je to na tři chleby, do srnčích hřbetů po babičce je to na dva chleby. Formy máš samozřejmě vyložené papírem, jinak se to přilepí.
Ještě jednou kyne, mezitím rozehřeješ troubu na 180°C, pečeš 50 minut až hodinu. Zkouška špejlí je možná. Když to tam zas na hodinu a půl zapomeneš, taky se mu nic nestane. Byly by z něj dobré tousty, kdyby se vždycky nesnědl ještě měkký Úsměv

Kdybych chtěla dokonalý chléb, pravděpodobně bych musela dodržet všechny postupové rady. Ale nám dobrý stačí a já volím cestu nejmenšího odporu. Celozrnné mouky nedávej víc než 150 g z celkového množství a rozhodně ne žitnou. 
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #5 kdy: Leden 23, 2012, 18:14:27 »

Já jsem na ten s bulgurem použila pšeničkou a do příště mě zase láká špalda. Díky.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #6 kdy: Leden 23, 2012, 21:28:41 »

Z pšeničných jsem kupovala jenom albert bio, protože všechny ostatná byly moc nahrubo a dělaly mi děsnou paseku v konzistenci těsta a hlavně pak toho výsledného chleba. Ale už jsem ji tu dlouho neměla, jak peču obyčejný kváskový chleba z žitné mouky ze mlýna (žitná jenom v kvásku, 20% celkového objemu mouky). Takže neručím za možné změny v hrubosti mletí. Je to děsné, když se člověk nemůže ani půl roku spolehnout na jednu značku Smutek
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #7 kdy: Leden 23, 2012, 22:02:28 »

To rozhodně je. Mám doma taky albert bio, ale přemýšlela jsme, že bych si ji zkusila ještě trochu amatérsky pomlít. Ale asi to stejně nebude k ničemu.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Stran: [1]   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.053 sekund, 17 dotazů.