|
ovecka
|
 |
« Odpověď #45 kdy: Září 26, 2010, 22:43:50 » |
|
No jo, je to tak. Zítra tu mouku vezmu slepičkám, než mi pokazí další práci.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #46 kdy: Září 27, 2010, 13:40:33 » |
|
Dotaz: Jak dlouho nechávat dokynout na plechu, než je šoupnete do trouby? Jak dlouho necháváte kynout těsto po smíchání?
Do vykynutí  A teď nejsem škodolibá, ale na to žádný univerzální čas neexistuje. Záleží to na teplotě těsta, teplotě okolí, aktivitě droždí, kvalitě mouky, fázi měsíce... O francouzské bagetky se čas od času pokouším, ale je to hodně zdlouhavé a zatím se mi nepovedli natolik, abych byla spokojená. A taky mi chybí nějaká forma nebo to plátno, do kterého se dá tvarovat a v něm i péct - je to hodně řídké těsto a musí před pečením kynout, volně se rozteče - potřebuje oporu. Snad se to jednou povede  Nemáte někdo zkušenosti s těmito či podobnými formami? Než si pořídím další krám..... http://obchod.urybicky.cz/products-page/pec-formy-a-plechy/plechy/plech-na-bagety-mensi-hlubsi/nebo třeba http://www.magnet-blanche-porte.cz/domov/kuchyn-37/plech-na-bagety-237100.aspxDocela mě láká vyzkoušet bagety podle Rose Levy, ale právě to chce tu formu.....
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #47 kdy: Září 27, 2010, 15:48:38 » |
|
Co se týče doby kynutí na plechu, já nechávám kolem půl hodiny. Jak to tady procházím, vidím, že peču sice docela dost, ale ne úplně poučeně - recepty z nepříliš ověřených zdrojů, někdy to vyjde, jindy zas moc ne. Proto se chci zeptat: máte nějakou knížku kuchařku ( či spíš pekařku), na kterou co se týče pečiva přísaháte?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #48 kdy: Září 27, 2010, 16:00:31 » |
|
Mám hned dvě - tuhle a tuhle. Z té druhé jsou i kaiserky a cuketkovy fermentované bagetky
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #49 kdy: Září 27, 2010, 16:07:40 » |
|
Děkuji, Danielo. Ta druhá kniha je asi jenom v angličtině, že ano. Už jsem se i dívala po krámech, ale nechtěla jsem nic koupit bez doporučení .
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #50 kdy: Září 27, 2010, 16:16:54 » |
|
Ano, jenom v angličtině. Moje má do plynulého čtení hodně daleko, ale tohle jsem ochotná číst i s překladačem  Největším problémem jsou ale váhové jednotky a podezřívám autora i z jiné mouky, než mám k dispozici já. Ale jak je vidět na kaiserkách, dá se s tím domluvit a mírně upravit na naše podmínky 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #51 kdy: Září 28, 2010, 10:27:43 » |
|
Danielo, onlineconversions.com - má to i cooking sekci, kde se dá objem převést na váhu (a naopak), mají slušně zastoupenou škálu používaných surovin, takže těm přepočtům věřím. Zatím to vždycky prošlo.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #52 kdy: Září 28, 2010, 11:04:00 » |
|
Ale jo, nějakou stránku taky používám, ale nechce se mi to dělat pokaždé, když peču, tak mám knížku už z poloviny počmáranou 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #53 kdy: Září 28, 2010, 16:55:34 » |
|
Ano, jenom v angličtině. Moje má do plynulého čtení hodně daleko, ale tohle jsem ochotná číst i s překladačem  Největším problémem jsou ale váhové jednotky a podezřívám autora i z jiné mouky, než mám k dispozici já. Ale jak je vidět na kaiserkách, dá se s tím domluvit a mírně upravit na naše podmínky  Snad bych se textem také nějak s pomocí slovníku prokousala, větší obavu mám, jak říkáš, ze surovin, které jsou jiné než naše a převod měr a vah taky není moc příjemný. Podívala jsem se na obě knížky na internetu, jedna z nich to bude, ale jak se rozhodnout...nechce se mi zase pořizovat obě. Kdybys si měla vybrat jednu z nich, se všemi zkušenostmi, které s nimi máš, na kterou by volba padla?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #54 kdy: Září 28, 2010, 19:33:47 » |
|
Já zatím bez pořádné trouby zůstávám u Rose. Pokud chceš louskat se slovníkem, pořiď si ji taky, protože je česky. Hodnota doprovodných textů je nezměrná a bylo by škoda o ni přijít jen proto, že se ti nebude chtít překládat obsáhlejší sekce.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #55 kdy: Září 28, 2010, 21:42:36 » |
|
Kdybys si měla vybrat jednu z nich, se všemi zkušenostmi, které s nimi máš, na kterou by volba padla?
Teď se cítím jak pověstný oslík mezi dvěma hromádkami sena  Vlaďka má asi pravdu, kup si nejdřív Rose 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #56 kdy: Září 28, 2010, 22:08:10 » |
|
Nejsi oslík, i když být oslíkem není žádné neštěstí (viz obrázek). Rose Levy mám a mám ji moc ráda.
|
|
|
|
« Poslední změna: Září 28, 2010, 22:13:00 od ovecka »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #57 kdy: Září 29, 2010, 09:28:52 » |
|
Vlaďko, Danielo, Ovečko, děkuji za vaše názory a rady. A těším se na "biblické" pečení podle paní Rose Beranbaum - Levy 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
olu
Junior sous chef

Bodů: 381
|
 |
« Odpověď #58 kdy: Září 29, 2010, 17:50:01 » |
|
Nejsi oslík, i když být oslíkem není žádné neštěstí (viz obrázek). Rose Levy mám a mám ji moc ráda.
Jéje, jak já bych chtěla oslíka... nebo aspoň ovečku... zatím se musím spokojit s plyšovýma:-( Ale třeba jednou, na stará kolena... ;-)
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #59 kdy: Září 29, 2010, 20:42:06 » |
|
Tak se někdy přijeď podívat  Ráda tě uvidím. Můžeš se pomazlit s oslíkem (ale bacha, začíná z něj být pěkný lumpák) nebo s ovečkama (ty jsou teď zamilované, i kozy, ale na jaře budou mimina  )
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|