Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 14:26:05 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2   Dolů
Tisk
Autor Téma: Jak se udržím při dobré váze, přestože vařím a jím samá dobrá jídla?  (Přečteno 1129 krát)
Abies Alba
Head chef

Bodů: 1712

« kdy: Srpen 25, 2010, 13:27:14 »

Tady máme nové téma, co dělat, abychom se stále jen nekulatily?
Flo běhá a na toto téma napsala pěkný článek:

http://bistro.florentyna.cz/2008/07/08/jak-jsem-prisla-o-pul-zadku/

Já běhám taky, sice jsem začala z jiného důvodu, ale zřejmě to má vliv i na moji váhu, pže jím stále nějak normálně a nemusím se držet a bát čtverečku čokolády nebo buchty. Co děláte vy? Jíte málo, sportujete? Jak?
Zaznamenáno

"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."

Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
penda
Sous chef

Bodů: 368

Doma jez co máš, u cizích co ti dají.

Políbená na prvního májeJsem čarodějnice

« Odpověď #1 kdy: Srpen 25, 2010, 17:35:22 »

Jím zdravě, 5x denně, malé dávky, večer půl hodinky orbitrek ... časem přidám hodinku běhu, nějaké to švihadlo a posilování ... ale zatím to nějak nestíhám ... mimochodem, žiji tak teprve 5 neděl, protože jsem se na sebe již nemohla dívat - úspěšnost velká, 9 kg dole. Úsměv
Zaznamenáno
buculinek
Chef de partie

Bodů: 234

Peču si kváskový chlebaPeču skvělé rohlíkyPiju vodu z vodovodu

« Odpověď #2 kdy: Srpen 26, 2010, 09:09:59 »

Jednoduše jím, co mi chutná ovšem zdravě (jako zdravě ve významu slova  Mrknutí ) Kdysi jsem jedla jen do určité hodiny, tředa do 6pm a váha šla pomalu a jistě dolů. Od té doby nevím jak držím +- kilo. A to teď někdy dojdu večer domů a povečeřím. Jinak chodím, plavu.
Zaznamenáno
Johanka
Head chef

Bodů: 764

« Odpověď #3 kdy: Srpen 26, 2010, 10:04:32 »

Malé dávky jídla jsou určitě prospěšné. Abych se nemusela úplně vzdávat dobrot, snažím se potěšení pouze poodložit, a to na dopolední hodiny. Odpoledne a večer vařená zeleninka. S tím pohybem je to o možnostech časových i jiných, ráda a hodně chodím, ovšem na čerstvém vzduchu. Plus protahovací z jógy vycházející cvičení. Jestli mi něco hodně vadí, pak jsou to malé prostory přeplněné potícími se lidmi, proto jsem stopla orientální tanečky a vůbec nechodím do posilovny či na jiná hromadná cvičení. Co se týče běhání, že bych to opatrně zkusila? Mám podobně jako Flo popisuje v tom článku velmi neblahé vzpomínky na školní patnáctistovky - až po nějakých letech jsme přišla na to, že na vině byla chudokrevnost a s hladinou železa v krvi vedu od té doby vlastně celoživotní boj. Když je dobře, dotýkám se spodní hladiny normy Smutek.
Zaznamenáno
Abies Alba
Head chef

« Odpověď #4 kdy: Srpen 26, 2010, 11:46:25 »

Johanko, bereš železo? Znáš příčinu chudokrevnosti?
S anemií bojuju taky, ale teď si aplikuju injekčně B 12 a zobnu sem tam železo a dobrý.

Běhat se musí začít pomalu, opatrně, aby si to člověk nezošklivil jako tenkrát ve škole. Po školní patnáctistovce jsem zvracela a onemocněla. Dneska jsem si uběhla 9 km a je mi báječně. SAma jsem překvapená, jaký je rozdíl mezi během školním a chtěným.
Kdybys o běhání chtěla vědět víc, tak jdi na www.behej.com, taky tam chodím.
Zaznamenáno

Johanka
Head chef

« Odpověď #5 kdy: Srpen 26, 2010, 13:34:42 »

Děkuji, Abies, ráda kouknu. Je pravda, že právě škola mě přesvědčila, že běh rozhodně není pro mě a ráda změním názor, pokud to půjde. Co se týče železa, beru jej denně ve formě tobolek, bez toho bych vůbec nebyla možná. Příčinou je asi malá schopnost železo absorbovat a myslím, že určitou roli hrají dědičné dispozice. Babička i maminka byly vždycky bledé více než aristokraticky, ale nějak se po tom nešlo, když člověk vážně nestůně a je "jen" unavený, většinou se to neřešívá. Dokonce i náš malý syn je blednička a nějakou dobu už dostával železo také.
Zaznamenáno
Abies Alba
Head chef

« Odpověď #6 kdy: Srpen 26, 2010, 14:36:10 »

Johanko, nenech se doktory odbýt, že je to "jen" anemie. Pokud jsi unavená, je třeba to řešit. Se svojí únavou jsem spadla až do škatulky únavový syndrom (únava v podstatě 7 - 8 měsíců v roce, zvýšené teploty a pod.). Začalo se to řešit na imunologii, dostala jsem nějaké léky (zabraly), navíc jsem si řekla o B 12 a železo. Musíš si sama říkat a být vytrvalá, občas důrazná. Lékaři toho mají hodně a jsou přepracovaní (někteří) a padají do rutiny (taky někteří). Jsou to taky jenom lidé a pracují s lidmi a to je hodně těžká práce. Úsměv
Zaznamenáno

Andule
Head chef

Bodů: 1130

Políbená na prvního máje

« Odpověď #7 kdy: Srpen 26, 2010, 16:23:30 »

jsem koukla na ten odkaz a dneska jdu běhat Úsměv s běháním jsem začínala už asi třikrát za tenhle rok, ale nevydržela jsem. no a když jsem se takhle veřejně přiznala, tak mi svědomí nedovolí zase přestat Úsměv
Zaznamenáno

Vařit se musí s láskou...
Johanka
Head chef

« Odpověď #8 kdy: Srpen 26, 2010, 18:37:56 »

Johanko, nenech se doktory odbýt, že je to "jen" anemie. Pokud jsi unavená, je třeba to řešit. Se svojí únavou jsem spadla až do škatulky únavový syndrom (únava v podstatě 7 - 8 měsíců v roce, zvýšené teploty a pod.). Začalo se to řešit na imunologii, dostala jsem nějaké léky (zabraly), navíc jsem si řekla o B 12 a železo. Musíš si sama říkat a být vytrvalá, občas důrazná. Lékaři toho mají hodně a jsou přepracovaní (někteří) a padají do rutiny (taky někteří). Jsou to taky jenom lidé a pracují s lidmi a to je hodně těžká práce. Úsměv
Tak tohle důvěrně znám, únavu občas strašnou i to ostatní. Před více než deseti lety mi diagnostikovali zánětlivé onemocnění autoimunitního původu, které se projevuje převážně na zažívání. Ta anémie je jen takovým doprovodným menším zlem. Co se týče lékařské péče, vesměs byla dobrá a vstřícná, pokud jsem ji potřebovala - spíš jsem časem musela být asertivní v tom smyslu, že jí až tolik nepotřebuju. Úsměv No, důkazem toho, že je mi doopravdy hodně dobře, jsou ta kila navíc, co teď řeším... akorát, že s dietami i sporty musím být poněkud opatrnější, co se týče druhu i množství. Dobrá zpráva je, že se tyhle stavy dají s pomocí medicíny, vlastní vůle a zdravého selského rozumu zvládat a taky se zvládají, a my dvě jsme toho důkazem Mrknutí
Zaznamenáno
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« Odpověď #9 kdy: Srpen 26, 2010, 21:04:52 »

Johanko, taky mám železo a hemoglobin stále pod normou, v lepším případě těsně na hranici. Zbaštila jsem hromadu ferronatů a aktiferrinů, ale poslední dva nebo tři roky je najednou nepotřebuju, přestože se prý jedná o vrozenou poruchu vstřebávání železa. Nějak si myslím, že lidské tělo je stavěné na to, aby se pohybovalo, a to hodně, a když ten pohyb nedostane, tak chátrá a chřadne všemi možnými způsoby. Teď o prázdninách mi chybí provozní řád domácnosti, takže jsem vypadla i z běhacího rytmu a flákám to - a díky tomu momentálně řeším druhou angínu v krátkém odstupu od té první :/ Už aby bylo září Úsměv
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #10 kdy: Srpen 26, 2010, 21:18:59 »

To je asi něco ve vzduchu? Já jsem na tom stejně - navíc mám malou stážlivost krve. Když se říznu,tak to nejde jen tak zastavit, v zimě stačí smrknout a teče mi krev z nosu. Beru Ascorutin, taky béčka.
Imunoložka mi na to poradila hlavně játra a podobné vnitřnosti, ale to já fakt nemusím. Taky je skvělá pohanka.  Mrknutí
Zaznamenáno
Andule
Head chef

Bodů: 1130

Políbená na prvního máje

« Odpověď #11 kdy: Srpen 26, 2010, 21:34:21 »

Flo, to jsme na tom stejně. první angína v červnu, druhou jsem právě doléčila. obě angíny byly navíc před zkouškami, takže taky super. a aby to nebylo málo, když mám angínu, mandle se mi tak strašně zvětší, že nemůžu polykat ani mluvit, takže hubnu. při angíně před 3 roky jsem schodila během týdne snad 6 kilo. Efko, teď byla v ChG pomazánka z pohanky, chystám se na ní.
Zaznamenáno

Vařit se musí s láskou...
Johanka
Head chef

« Odpověď #12 kdy: Srpen 26, 2010, 23:03:48 »

Johanko, taky mám železo a hemoglobin stále pod normou, v lepším případě těsně na hranici. Zbaštila jsem hromadu ferronatů a aktiferrinů, ale poslední dva nebo tři roky je najednou nepotřebuju, přestože se prý jedná o vrozenou poruchu vstřebávání železa. Nějak si myslím, že lidské tělo je stavěné na to, aby se pohybovalo, a to hodně, a když ten pohyb nedostane, tak chátrá a chřadne všemi možnými způsoby. Teď o prázdninách mi chybí provozní řád domácnosti, takže jsem vypadla i z běhacího rytmu a flákám to - a díky tomu momentálně řeším druhou angínu v krátkém odstupu od té první :/ Už aby bylo září Úsměv
S tím pohybem ti Flo dávám absolutně za pravdu. Teďka o prázdninách na chalupě jsem každý den nachodila nejméně tak šest kilometrů ( nachodila myslím ostrým tempem) vždycky do kopce a pak zpátky. Na začátku jsem funěla jak bedna ježků, ale celkem rychle se to zlepšovalo. Ve městě začínám intenzivně řešit, jak tento pohyb nahradit. S tím běháním to vypadá velice inspirativně, akorát promyslet kdy a kde a hlavně vyzkoušet  Mrknutí. Co se ostatního týče, až na vyšší váhu, než je mi milé, poslední rok neřeším žádné banální infekty. Dříve se každá rýma vlekla celé týdny a pokud možno se přidaly i komplikace - škoda mluvit. Udělala jsem v tom směru dobrou zkušenost s kořenem z echinacey a také s gemoterapeutickými kapkami paní Mgr. Jarmily Podhorné, jíž tímto veřejně skládám dík a poklonu. S angínami tě lituji, krom antibiotik, kterým se asi nemůžeš vyhnout mě z přírodních prostředků napadá jen Priessnitzův zábal hrdla ( studené, ve vodě či v bylinném odvaru namočené, vyždímané plátno, na ně neprodyšnou fólii a svrchu froté ručník)- starobylé, leč překvapivě účinné opatření. S tím zábalem je ale lepší chvilku poležet pod dekou, než zas vyrazíš na zocelovací trénink Úsměv
Zaznamenáno
Daniela S.
Head chef

Bodů: 1204

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #13 kdy: Srpen 27, 2010, 09:47:53 »

Tak nam pred dvema tydny postavili napric jedinou pristupovou cestou svodidla, cimz 20 rodin odsoudili k pohybu vyhradne autem, pripadne k sebevrazednemu prechazeni pres statni silnici v zatacce za vrcholem kopce.

Ja bych si hlavne definovala "dobrou vahu" a "dobre jidlo". Vseobecne receno, po nekolika mesicich dobre (skutecne DOBRE) stravy a primereneho pohybu se telo dostane na svou DOBROU hmotnost a snahy jeste ji snizit nevedou k nicemu dobremu.
Zaznamenáno
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #14 kdy: Srpen 27, 2010, 12:05:38 »

Ono i té dobré stravy může být nedobré množství Úsměv A je otázka, kolik dobré čokolády se dá zařadit do kategorie dobrá strava Mrknutí
Ale je fakt, že když jsem běhala, váhu jsem neřešila vůbec, protože jsem se cítila dobře bez ohledu na módní diktát. Teď to řeším, protože nic nedělám. Ale k rybníku mám dva kilometry, účelová komunikace vedle pole, už vím, kam budu chodit běhat, až se odstěhujeme.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Stran: [1] 2   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.075 sekund, 18 dotazů.