Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Únor 09, 2012, 16:47:44 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Dolů
Tisk
Autor Téma: Týden 30.8. - 5.9.  (Přečteno 2648 krát)
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1571

« Odpověď #60 kdy: Září 02, 2010, 12:59:43 »

...No..a není na tom asi tolik pravdy jako že ve špičce banánu jed od hada?  Škleb

Dnes těstoviny se sýrovou omáčkou.
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Bodů: 1194

Peču si doma chleba

« Odpověď #61 kdy: Září 02, 2010, 13:17:59 »

Potvory jedny.... Tak to vidíš, a jsme chytřejší. Ale maminka mi vždycky říkala, když jsem se otřepávala nad červíky v třešňovém kompotu: Vždyť ten červ nežral nic jiného než tu třešeň.
Já se dnes těším na lososa - budu ho dělat na grilovací pánvi a s nějakou zeleninou. Koupila jsem na trhu krásný čerstvý květák, a Johanko, zcela neplánovaně taky krásnou čerstvou kapustu  Mrknutí Ale tu asi udělám až  zítra - trochu slaniny, kapustu, hodně česneku a trochu pepře a smíchat s domácími širokými nudlemi.
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

Bodů: 4642

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #62 kdy: Září 02, 2010, 13:23:52 »

HOLKY!!! Ale už! Kdybyste jen věděly, kolik fíků já na dovolené snědla. A jak byly dobrý. A jak toho teď skoro lituju. A to už jsem si stejně od čmeláka vysloužila přezdívku "červožrout", protože jím třešně, co rostou u silnice.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Alneka
Head chef

Bodů: 615

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #63 kdy: Září 02, 2010, 13:53:20 »

Tak je zjednodušeně jsem našla toto:
Celé duté květenství je opatřeno jen malým otvůrkem, kam vosička vleze. Do samičích květů pak klade (rozuměj ta vosička) vajíčka a přitom je i svým pohybem opyluje. Samečci a samičky, jež se v nich vylíhnou, se ještě uvnitř plodů spáří. Samečci vzápětí zahynou a oplozené samičky kladou vajíčka do druhé generace květů. Zatímco první generace, tzv. kaprifíky, jsou menší, letní, pravé fíky zvané mammoni, jsou velké a šťavnaté.

Existují ale tři skupiny rostlin (dle šlechtění rozdělené):
    * Adriatická − vyšlechtěné odrůdy plodí fíky bez oplození (partenogeneticky), jejich plody nemají jadérka a jsou stále oblíbenější.
    * Smyrenská − plody po oplození mají uvnitř množství nažek jadérek. Tato varianta zatím tvoří převážnou část pěstovaných fíků.
    * Sk. San Pedro − odrůdy plodí první plody bez oplození, druhé letní opylení už ovšem potřebují.

Takže malé vosičky, červíky a mrtvolky, sníš v případě druhé skupiny, u třetí jsou jen červíci bez mrtvolek.

A já fíky ráda tak jak tak. Zas tolik jich nesním, ta trocha bílkovin mě nezabije Škleb
Zaznamenáno
olu
Chef de partie

Bodů: 333

Piju vodu z vodovodu

« Odpověď #64 kdy: Září 02, 2010, 15:04:08 »

Je to slozite!
Fík je považován za ovoce, ale ve skutečnosti je to uzavřené plodenství vzniklé dozráním specializovaného květenství, tzv. sykonia. Sykonium je dužnatá baňka, obsahující uvnitř sebe mnoho květů. Fíkovník je rostlina jednodomá, v květenství se tedy vyskytují květy samčí i samičí. Těchto květů může každé květenství obsahovat až několik tisíc (v závislosti na druhu). Samičí květy mají dlouhou nebo krátkou čnělku a vykvétají mnohem dříve než samčí květy. Sykonium má cibulovitý tvar s malým otvorem, který umožňuje přístup opylovačů ke květům.
Fíky mají symbiotický, konkrétně mutualistický vztah s vosičkami fíkovnicemi (Agaonidae). Jejich oplozené samičky vlétávají do sykonií a do samičích květů s krátkou čnělkou kladou vajíčka. Pokoušejí se je klást také do květů s dlouhou čnělkou, ale v tom jim zabraňuje jejich příliš krátké kladélko. Tyto květy tedy pouze opylí. Potom vosičky zahynou. Odumřelé vosičky ve fíku zůstávají. Po nějaké době dozrají samčí květy a vytvoří pyl, opylené samičí květy s dlouhou čnělkou dozrají a vytvoří semena, z květů s krátkou čnělkou se vylíhnou mladé vosičky, samci i samice. Samci jsou bezkřídlí, oplodní samice a zahynou. Oplodněné samice pak nasbírají do speciálních váčků pyl z právě dozrálých samčích květů a opustí sykonium, aby se vydaly hledat nějaké jiné. Když ho najdou, celý cyklus se opakuje.

Existují vosičky, které na tomto vztahu parazitují - kladou vajíčky, ale pyl nepřenáší. Paraziticky se může chovat i rostlina, a to sice tvorbou sykonia obsahujícího pouze samičí květy s dlouhou čnělkou. V každé populaci fíkovníků i vosiček se nachází určité procento těchto parazitů , ale jednak působí na fíkovníky i vosičky veliký evoluční tlak, aby se nepoctivé partnery naučili rozeznávat, a jednak populace, v níž by paraziti překročili určitou mez, by vyhynula. Proti těmto silám působí zjevná výhoda parazitizmu - není třeba vytvářet struktury, potřebné pouze pro partnera. Tyto dva protichůdné tlaky udržují procento parazitů v určitých mezích.

Za vyčerpávajícího info a opakování z botaniky k+ :-))

Co se červů týče, navaluje se mi, když je vidím - třesně jsem skoro odbourala, jablka a hrušky pečlivě vykrajuju (zase by červík nelezl do nedobrého ovoce, že?:-))

Na oběd studený rýžový nákyp se švestkama a rozinkama od maminky - studený pouze proto, že na novém bytě není mikrovlnka - napravím co nejdříve. Ale je to dobré aj tak!
« Poslední změna: Září 02, 2010, 15:07:42 od olu » Zaznamenáno

kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
Johanka
Head chef

Bodů: 719

« Odpověď #65 kdy: Září 02, 2010, 15:08:50 »

...No..a není na tom asi tolik pravdy jako že ve špičce banánu jed od hada?  Škleb

Dnes těstoviny se sýrovou omáčkou.
Efko, co se týče banánů - na každém šprochu...tedy ne jed od hada, ale můj známý ájurvédik nás ujistil, že polární části rostlin skutečně shromažďují toxiny, pokud v rostlině jsou a taky se přednostně kazí. Třeba mrkev - vždy plesniví od špic. Proto polární části na jeho doporučení odřezávám pryč. Myslím, že tady prostě pracují lidské instinkty, i když je k tomu potom přidaná taková srandovní racionalizace s hadím jedem.
Co se vosiček týče, je to trochu fujtajbl, ale člověk nad fíky sladce zapomene.
Zaznamenáno
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3429

« Odpověď #66 kdy: Září 02, 2010, 16:11:58 »

U nás to vypadá na kašičkové dny, startujeme risottem, pokračujeme bramborovou kaší, plněnou paprikou s rajčatovou omáčkou, jako zákusek rýžová kaše, část za studena promíchaná se šlehačkou a odložena na zítra. Zítra taky přibude koprovka. Pro žvýkající obložené kaiserky ke svačině a toustový chléb s bulgurem na víkend, ale to ještě netuším, s čím bude.

Jinak Budějovicím po dnešku hóóódně závidím parkoviště v nemocnicích. Ještě jsem se nesetkala s tím, že si legálně můžete zajet autem až skoro k výtahu   Šok Jaký to rozdíl proti Praze, kde si doprovázíte marůdka asi tak kilometr (jestli se vám vůbec v tom dosahu povede zaparkovat), s tím, že se každou chvíli pozvrací, nebo odpadne...Do areálu vás prostě nepustí  Kroutím očima
« Poslední změna: Září 02, 2010, 16:34:10 od Daniela » Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Daniela S.
Head chef

Bodů: 1140

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #67 kdy: Září 02, 2010, 16:39:01 »

Takže malé vosičky, červíky a mrtvolky, sníš v případě druhé skupiny, u třetí jsou jen červíci bez mrtvolek.

A já fíky ráda tak jak tak. Zas tolik jich nesním, ta trocha bílkovin mě nezabije Škleb

Pockej, kdyz ja jim fiky, tak uz cervici vyrostli do vosicek, udelali si ve fiku orgie a odleteli, ne? Teda, samecci tam zustali a umreli. Ale to mi nerikejte, ze bych si nevsimla, ze jim vosy, prece. A taky nejsou videt zadne exkrementy uvnitr, to ten cervik nic nezere, jak se vyviji? A kdyz je fik jen kvetenstvi, co je teda plod? Ty nase fiky ztloustnou, ztmavnou a nakonec upadnou.
A libi se mi evolucni tlak fikovniku na ty podle paraziticke fikovniky s dlouhym kvetenstvim, lisaci jedni!
Zaznamenáno
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 406

Bojkot špatných restauracíDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #68 kdy: Září 02, 2010, 17:40:44 »

No vidíš, Dani, tak vymyslíme poznávací znamení a někdy se sejdem Úsměv. I se zbytkem z jihu a vůbec z okolí, ne? Já jezdím do Budějc jen na kraj, do města se svým řidičským umění zásadně jen městskou. Ještě že pracuju na začátku. Hodněkrát jsem slyšela, že je tohle město na ježdění hodně našišato, ale to je pro mně jakákoli osada, která má semafor a musím zatáčet doleva Škleb. A k večeři jsem měli domácí těstoviny a Klárka opět vyráběla zeleninový salát.
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #69 kdy: Září 03, 2010, 08:38:55 »

Dneska je cuketová nádovka a silně nepovedné dalamánky. Zaměřuju se totiž hlavně na dort, pořád nejsem schopná vybrat toho správného kandidáta.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #70 kdy: Září 03, 2010, 09:17:42 »

A co se ti, Maki, nepovedlo?
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #71 kdy: Září 03, 2010, 09:28:42 »

A co se ti, Maki, nepovedlo?
Nemůže za to tvůj recept, ale moje ruce, neboj. Nevychytala jsem ten správný moment, těsto mi nehorázně zřídlo, takže by to byly dalamánky lité. Musela jsem přidat hodně mouky, ve výsledku jsou dost tuhé. Navíc jsem se řídila heslem "všechno malé se jí snáz", udělala jsem dalamánky asi 40-ti gramové, jenže jsem si neuvědomila, že fermentovaný těsto už moc nenabyde. Takže jsou to takový malý bobky. Příště už budu chytřejší.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #72 kdy: Září 03, 2010, 09:50:02 »

No ono to těsto je hodně řídké, Cuketka říká hydratované, je to takový amaroun. Nedá se skoro vůbec tvarovat a spíš ho na ten plech tak jako plkneš (my cimrmanologové víme o co jde). Ale zároveň je pružné, tak moc se dál neroztéká, a i když se to trochu slije, neslepí se nevratně. Vydrž a mouku opravdu nepřidávej.
Zaznamenáno
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3429

« Odpověď #73 kdy: Září 03, 2010, 11:03:40 »

Přidávám droždí hned na začátku, zkoušela jsem to i podle Cuketky, ale nevidím v chuti rozdíl a co do práce je to mnohem jednodušší. Možná je to jiným postupem, ale fermentované těsto mi nabude nejmíň dvakrát. A i když se Cuketka odvolává na Reinharta, poměry v oné knížce jsou trochu jiné. Padlo tam i jméno  Gosselini, ale když se dívám na fotky, tak jsou tvarované a nařezávané, což u tak řídkého těsta moc nejde, mám z toho zmatek.

Nu a na včerejší těsto jsem pozapoměla a vyteklo mi do celé pekárny i mimo ní, takže peču až dnes  Nevím co si myslet/Nerozhodný
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #74 kdy: Září 03, 2010, 11:53:17 »

No právě, že to moje už se i roztíkalo. Ale určitě to bylo mnou, protože jsem těstu řekla "mám jen dvě ruce a nejste tu sám" (pro nás, cimrmanology). A těsto dobře vědělo, jak se pomstít. Příště ale zkusím dát to droždí už na začátku.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Stran: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.117 sekund, 19 dotazů.