Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 14:39:42 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1]   Dolů
Tisk
Autor Téma: Šípky  (Přečteno 1003 krát)
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« kdy: Září 27, 2010, 08:27:30 »

Kolem zraje spousta jasně červených plodů a moc nevím, jak bych toho mohla využít. Pro začátek marmeládu a něco usušit, možná i víno? Už několikrát jsem se na to všechno chystala, ale ztroskotalo to po přečtení různých diskuzí na netu (něco je i tady ). A ono to nevypadá vůbec jednoduše a bezpracně. Jaké máte zkušenosti vy? Čeho se vyvarovat a co funguje? A taky co s šípkovou marmeládou jiného, než k masu?
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #1 kdy: Září 27, 2010, 09:00:24 »

Šípkovou marmeládu jsem v záchvatu nadšení dělala jsen jednou. Když jsem skoro po třech hodinách dospěla k zničeným rukám a nehtům, nervům v kýbly a necelému kilu "čisté" šípkové dužiny jsem se zapřísala: UŽ NIKDY!  Smích

Ale na čaj sušíme a tu marmeládu dělá sousedka vedle. My jí dováme mošt a dýni a ona nám šípkovou marmeládu a angrešt.  Škleb Má na to časm baví ji to, tak jí to s radostí přenechávám.

Co vy, neříkejte, že rok co rok, zavařujete KILA šípkové marmelády  Šok
Zaznamenáno
Andule
Head chef

Bodů: 1130

Políbená na prvního máje

« Odpověď #2 kdy: Září 27, 2010, 11:19:41 »

minulý rok jsem chtěla zkusit marmeládu a usušit je, ale po přečtení diskuzí mě to taky odradilo. taky jsem nenašla šípek dostatečně daleko od silnice. párkrát jsem ochutnala kupovanou šípkovou marmeládu a strašně mi chutnala, proto jsem si ji chtěla zkusit vyrobit, ale těžko říct z čeho byla vyrobená a jestli by měly stejnou chuť. jo a ochutnala jsem ji namazanou na chlebu. teď mě napadá, že to možná nebyla ani marmeláda, jen jakési želé nebo tak něco.
Zaznamenáno

Vařit se musí s láskou...
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #3 kdy: Září 29, 2010, 12:40:36 »

Mám úplně stejně zkušenosti jako Efka, šípkovou marmeládu už nikdy v životě dělat nechci. Ale jestlí máš nějaký spolehlivý pasírovací nástroj, asi to bude o dost jednodušší.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
olu
Junior sous chef

Bodů: 381

Piju vodu z vodovodu

« Odpověď #4 kdy: Září 29, 2010, 17:47:03 »

My šípkovou marmeládu dostávali k snídani v Chorvatsku a byla ze všech nabízených nejlepší, byť průmyslově vyráběná. Sama bych do toho nešla, na to se mám moc ráda a navíc při své choleričnosti by to určitě nedopadlo dobře:-)) ale minule jsme s mamkou na procházce po vinohradech narazily na šípky, trošku jsem natrhala, doma decentně rozmasakrovala klepátkem na maso, nechala celý den louhovat, pak zahřála (nevařila - ale stejně myslím, že se céčko zničilo) a zcedila přes kovové sítko (to by taky nemělo být:-)) vyložené kuchyňskou papírovou utěrkou - žádná vlákýnka nepronikla. Pila jsem s kapkou medu a bylo to nadočekávání dobré. Ale na čaj jsou prý šípky nejlepší přemrzlé. No doufám, že na to si ještě počkáme...
Zaznamenáno

kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #5 kdy: Září 30, 2010, 08:46:06 »

Ale na čaj jsou prý šípky nejlepší přemrzlé. No doufám, že na to si ještě počkáme...
Naprostý souhlas ve všem.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Alneka
Head chef

Bodů: 620

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #6 kdy: Září 30, 2010, 09:12:01 »

Šípky mi natrhala babička pro činčilu. Když jsem viděla, kolik toho je, s úmyslem chránit linii myšáka jsem jich chtěla část zpracovat. Po shlédnutí scény, jak si chuděra činčilák tahá z tlamičky chlupy šípku po každém soustu, mu je všechny ráda přenechám. Má s tím tolik práce, že tloustnutí nehrozí. A já zas tolik šípkovej čaj nemiluju Úsměv
Zaznamenáno
Andule
Head chef

Bodů: 1130

Políbená na prvního máje

« Odpověď #7 kdy: Říjen 19, 2010, 17:38:02 »

no tak jsem se pustila do marmelády... po hodině vydlabování šípků od semínek a chloupků mám asi 60 gramů Valím oči! Super! teď se jdu najíst, pak se bude pokračovat...
Zaznamenáno

Vařit se musí s láskou...
Stran: [1]   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.039 sekund, 18 dotazů.