Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 15:06:26 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2   Dolů
Tisk
Autor Téma: Co se zbylými bílky?  (Přečteno 2082 krát)
tornado-lou
Commis chef
*

Bodů: 56

« kdy: Březen 19, 2011, 13:19:29 »

Jak zpracováváte přebytečné bílky? neustále mám přebytečné, polovinu receptů ani nezkusím, protože vím, že by mi zůstaly, pak je vyhazuju a vyčítám si to, ale nevím co vlastně s nima, protože bílkový cukroví nemusím. Máte nějaký nápad?
Zaznamenáno
Andule
Head chef

Bodů: 1130

Políbená na prvního máje

« Odpověď #1 kdy: Březen 19, 2011, 22:35:54 »

dřív se u nás taky vyhazovaly, protože v lednici čekaly na pozdější použití, ale stačily dřív vyschnout. teď si je mrazím a při vhodné příležitosti z nich dělám kokosky. jiné použití pro ně nemám.
a mám otázku: nakládáte si někdo vajíčka do sklenic do toho bílého nálevu? my jsme to vloni zkusili, ale mamka říkala, že bílky z takovýchto vajec nejdou vyšlehat. je to pravda?
Zaznamenáno

Vařit se musí s láskou...
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« Odpověď #2 kdy: Březen 19, 2011, 23:27:15 »

Andulko, taky mi to tvrdili, ale pokud jsou ta vajíčka dobře naložená, jdou vyšlehat bílky - mám to odzkoušené, maminka nakládá vajíčka každý rok v období nadprodukce. Na vánoce jako když je najdeš.
Zaznamenáno
Zuska
Head chef

Bodů: 1075

« Odpověď #3 kdy: Březen 20, 2011, 00:14:31 »

Tornado-Lou: Můžeš zkoušet makronky, než se povedou tak jak mají, tak to obvykle trvá docela dlouho, takže odbyt bílků zajištěn:D
Zaznamenáno
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #4 kdy: Březen 20, 2011, 09:37:45 »

Zusko, to jsem taky chtěla, ale nemám dostatečně jemně mleté mandle. Kde je bereš?
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Alneka
Head chef

Bodů: 620

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #5 kdy: Březen 20, 2011, 10:16:07 »

Vlaďko, dostatečně jemně umleté mandle beru z pomletí na kenwoodu, potřebné množství pak projedu ponorákem. A mám krásný prášek. Už neříkám krásné makronky, pomalu koketuju se svařeným cukrem, aby se mi nerozjely a zůstaly tak krásné jako u Paula.
Zaznamenáno
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #6 kdy: Březen 20, 2011, 13:16:24 »

...nebo Pavlovu  Mrknutí
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #7 kdy: Březen 20, 2011, 14:21:33 »

Nebo do polivek, pripadne vsude tam, kde se zahustuje vajickem. Taky do michanych vajicek - ono to sice vypada trochu jako noseni drivi do lesa, ale funguje to dobre Úsměv

Edit: to s tim zahustovanim beru zpatky, zahustuje se zloutkem. Ale kdyz se k jednomu vajicku prida jeden bilek, nikdo nic nepozna Úsměv
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Zuska
Head chef

Bodů: 1075

« Odpověď #8 kdy: Březen 20, 2011, 20:41:52 »

Zusko, to jsem taky chtěla, ale nemám dostatečně jemně mleté mandle. Kde je bereš?

My jsme to mixovaly v robotu:)
Zaznamenáno
tornado-lou
Commis chef
*

Bodů: 56

« Odpověď #9 kdy: Březen 20, 2011, 22:05:49 »

Tornado-Lou: Můžeš zkoušet makronky, než se povedou tak jak mají, tak to obvykle trvá docela dlouho, takže odbyt bílků zajištěn:D

no jo, ale kdo to bude jist? Pavlova je tentyz pripad.

cili vlastne jedina moznost, jak zpracovat prebytecny bilek je pridat ho tam, kam davam cele vajicko. a mezitim zmrazit.
Zaznamenáno
Daniela
Moderator
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #10 kdy: Březen 20, 2011, 22:23:30 »

Vyšlehat nad párou s cukrem a trochou citronu a naplnit kremrole - pošlu ti svoje děti, zbaví tě toho jedna-dvě Úsměv
Fakt je, že sladkých bílkových receptů je mnohem víc než slaných. Dobré je uvařit je v šálku, nasekat a "namočit" v nich chlebíčky natřené pomazánkou. Pak už nezbývá než po troškách přidávat do vajec k obalování, do těstíčka, smaženic, piškotů... Pokud máš psisko, tak osmažit se zbylou rýží nebo těstovinami a zeleninou. Ten náš je za to nesmírně vděčný a obdaří mně velkou dávkou chlupů Úsměv

Mixovat mandle je dobré s cukrem, ten pohltí hodně tuku, které pustí a neudělá se z nich pasta. Zbytek, co neprojde sítem opět mixovat. S odpadem se samozřejmě počítá Úsměv Mám ale jiný problém - troubu, která v sobě drží všechnu vlhkost, na makronky zcela nevhodná. Chce to vypracovat systém otvírání dvířek za účelem vypouštění páry. Ale chleba mám z ní úžasný  Mrknutí
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Johanka
Head chef

Bodů: 764

« Odpověď #11 kdy: Březen 21, 2011, 21:07:09 »

Naše děti mají zase velice rády zapečenou sladkou sněhovou čepici - na žemlovce, palačinkách, na hraběnčiných řezech. Nedělávám ji v tomto případě přehnaně sladkou. U Sandtnerky jsem objevila recept na sněhové nočky do polévky - jen sníh, sůl a mouka. Odzkoušené ale nemám. A pak všeobecně oblíbený anglický či mandlový suchar, který jsme tu letos o Vánocích probíraly.
Zaznamenáno
olu
Junior sous chef

Bodů: 381

Piju vodu z vodovodu

« Odpověď #12 kdy: Březen 21, 2011, 21:37:32 »

Mixovat mandle je dobré s cukrem, ten pohltí hodně tuku, které pustí a neudělá se z nich pasta. Zbytek, co neprojde sítem opět mixovat. S odpadem se samozřejmě počítá Úsměv
A šlo by to udělat obyčejným mixovacím nástavcem na ruční šlehač? (v případě, že ty mandle koupím už namleté). Minule jsem jím mixovala ovesné vločky na korpus cheesecaku a šlo to bez problémů, mandle mi ale přijdou přeci jen dost tvrdší...
Zaznamenáno

kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #13 kdy: Březen 22, 2011, 13:41:23 »

Mixovat mandle je dobré s cukrem, ten pohltí hodně tuku, které pustí a neudělá se z nich pasta. Zbytek, co neprojde sítem opět mixovat. S odpadem se samozřejmě počítá Úsměv
A šlo by to udělat obyčejným mixovacím nástavcem na ruční šlehač? (v případě, že ty mandle koupím už namleté). Minule jsem jím mixovala ovesné vločky na korpus cheesecaku a šlo to bez problémů, mandle mi ale přijdou přeci jen dost tvrdší...
Tomu neverim. Vlastne bych rekla, ze to je jedna z veci, na kterych muzes ten nastavec odvarit. Ale jestli ses odvazna, zkus to.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Daniela
Moderator
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #14 kdy: Březen 22, 2011, 14:05:49 »

...a ani si to v reálu neumím představit. Leda že máš hodně trpělivosti a bojovat s tím s přestávkami celý den. To je už ale opravdu lepší objednat si rovnou mandlovou mouku Úsměv
« Poslední změna: Březen 22, 2011, 14:09:29 od Daniela » Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Stran: [1] 2   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.116 sekund, 19 dotazů.