lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« kdy: Duben 06, 2011, 23:18:57 » |
|
Uvařila jsem 5 vajec, která bylo třeba v apartním stavu zbavit skořápky tak, aby byla esteticky i chuťově použitelná. Poslední dobou s tím mám problém, tak si můžete zkusit tipnout, kolik jich bylo oku na pohled lahodných... Jak vy vaříte a loupete vajíčka, aby zůstala v dobré celistvé kondici? Poraďte prosím začátečníkům, prostředníkům i ...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
kltko
Commis chef
Bodů: 13
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Duben 07, 2011, 09:55:42 » |
|
Hneď po uvarení do studenej vody, buď tečúcej, alebo, keď len naliatej, aspoň 2-3 krát v krátkych intervaloch vymenenej. Ešte lepšie to funguje, pokiaľ malo vajce pred varením na tupom konci spravenú dierku proti prasknutiu pri varení (voľakedy na to existoval dokonca aj prístrojček - udělátko). V studenej vode chladnúce vajce si túto vodu "pricucne" pod škrupinu a tým sa ľahšie oddelí. Samotné olúpanie - poklepať škrupinu z viacerých strán aby dobre popraskala a vajce "promnout" v dlaniach.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Duben 07, 2011, 11:00:24 » |
|
Tak jak píše kltko, ale u čerstvých vajec ti to stejně nemusí pomoct, ty se prostě loupou blbě. Babička ještě foukávala do skořápky, ale podle mě to žádný efekt nemá. Pokud chceš mít pěkně oloupaná vajíčka, vem starší a uvař je natvrdo.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
kltko
Commis chef
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Duben 07, 2011, 12:17:03 » |
|
heh, tie dierovače ešte existujú  ) /www.spokojeny-nakup.cz/propichovac-vajec/
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Duben 07, 2011, 12:26:00 » |
|
Dirky delam na tupem okraji tri spendlikem na nastenky. Po uvareni nekolikrat zalevam ledovou vodou. Skorapku naprasknu po celem obvodu pokoulenim po lince a pak jeste preventivne opet davam do ledove vody. A je to porad bida... 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Moderator
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Duben 07, 2011, 20:38:45 » |
|
Mám stejný problém a postupuji stejně  Naštěstí jen málokdy potřebuji dokonalé vejce, tak mi to tolik nevadí 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
kltko
Commis chef
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Duben 08, 2011, 09:01:26 » |
|
Dirky delam na tupem okraji tri spendlikem na nastenky. Po uvareni nekolikrat zalevam ledovou vodou. Skorapku naprasknu po celem obvodu pokoulenim po lince a pak jeste preventivne opet davam do ledove vody. A je to porad bida...  To už potom len skutočne uložiť príliš čerstvé vajíčko na týždeň do chladničky a variť až potom... 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Duben 08, 2011, 14:37:32 » |
|
Nesmi byt moc cerstve. A pak po uvareni do studene vody a jakmile jde udrzet v ruce, povalet, ale jeste neloupat a vratit do vody. Ta se dostane prasklinkama pod skorapku a pomuze vajicko scvrknout a lip oddelit od skorapky.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Duben 08, 2011, 16:07:07 » |
|
Taky z čerstvých vajec při loupání šílím. Nejspolehlivější bude, nechat jim chvilku. Máte někdo prosím nějaký návod k rozpoznání čerstvého a staršího vajíčka ještě ve skořápce? Mně se zdá, že často vejce koupené v jednom balení nejsou stejně stará a pak bývá potíž, když potřebuji vejce velmi čerstvé a je to až třetí nebo čtvrté, které rozklepnu.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Andule
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Duben 08, 2011, 16:17:40 » |
|
na rozpoznání stáří se má vejce dát do sklenice s vodou a podle toho jestli zůstane na hladině, plave uprostřed nebo klesne ke dnu se určí čerstvost. jen nevím co která poloha znamená. ale tuším, že staré vejce klesne ke dnu. sama jsem to nikdy nezkoušela.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Vařit se musí s láskou...
|
|
|
Merlin
Administrator
Head chef

Bodů: 1736
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Duben 08, 2011, 17:49:48 » |
|
Naopak staré vejce plave! A plovoucí vejce bych už skoro i vyhodil (vytváří se sirovodík, který jej nadnáší)  Ono se to tedy definitivně pozná až po rozklepnutí  Nicméně k původní otázce - čerstvá vejce se prostě loupou mizerně :-/
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Autobusová zastávka (stanice) je místo, kde zastavuje autobus. Železniční stanice je místo, kde zastavuje vlak. Na svém stole mám pracovní stanici...
|
|
|
|
Andule
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Duben 08, 2011, 18:13:48 » |
|
Naopak staré vejce plave! A plovoucí vejce bych už skoro i vyhodil (vytváří se sirovodík, který jej nadnáší)  díky za opravu 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Vařit se musí s láskou...
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Duben 08, 2011, 19:02:08 » |
|
Naopak staré vejce plave! A plovoucí vejce bych už skoro i vyhodil (vytváří se sirovodík, který jej nadnáší)  díky za opravu  A já děkuji za odpověď, Merline i Andulko. Příště již budu provádět ordálie se skleničkou vody. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #13 kdy: Duben 11, 2011, 15:52:13 » |
|
Cim je vejce starsi, tim vic se scvrkava a tim vetsi je pomer vzduchove bubliny k ostatnimu obsahu. Cili je vic nadnasene ve vode. Ale takhle se da urcit cerstvost jen relativne mezi ruznymi vejci, tezko absolutne.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Duben 11, 2011, 18:32:23 » |
|
Cim je vejce starsi, tim vic se scvrkava a tim vetsi je pomer vzduchove bubliny k ostatnimu obsahu. Cili je vic nadnasene ve vode. Ale takhle se da urcit cerstvost jen relativne mezi ruznymi vejci, tezko absolutne.
To je moc dobrá poznámka. Absolutně čerstvé vajíčko ani tak nepotřebuju na papání jako do temper  , což je velmi OT. Ale když třetí čtvrté vejce teče pryč výlevkou, protože se mi nedaří umýt žloutek od bílku před proříznutím té blanky na žloutku, kladu si otázku, jak na vajíčka vyzrát a diagnostikovat je předem.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|