Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 15:09:56 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2 3 ... 6   Dolů
Tisk
Autor Téma: Loupání vajec  (Přečteno 2673 krát)
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041

« kdy: Duben 06, 2011, 23:18:57 »

Uvařila jsem 5 vajec, která bylo třeba v apartním stavu zbavit skořápky tak, aby byla esteticky i chuťově použitelná. Poslední dobou s tím mám problém, tak si můžete zkusit tipnout, kolik jich bylo oku na pohled lahodných... Jak vy vaříte a loupete vajíčka, aby zůstala v dobré celistvé kondici? Poraďte prosím začátečníkům, prostředníkům i ...
Zaznamenáno

kltko
Commis chef
*

Bodů: 13

Miluji škvarky.Peču si doma chlebaPiju vodu z vodovodu

« Odpověď #1 kdy: Duben 07, 2011, 09:55:42 »

Hneď po uvarení do studenej vody, buď tečúcej, alebo, keď len naliatej, aspoň 2-3 krát v krátkych intervaloch vymenenej.
Ešte lepšie to funguje, pokiaľ malo vajce pred varením na tupom konci spravenú dierku proti prasknutiu pri varení (voľakedy na to existoval dokonca aj prístrojček - udělátko). V studenej vode chladnúce vajce si túto vodu "pricucne" pod škrupinu a tým sa ľahšie oddelí.
Samotné olúpanie - poklepať škrupinu z viacerých strán aby dobre popraskala a vajce "promnout" v dlaniach.
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #2 kdy: Duben 07, 2011, 11:00:24 »

Tak jak píše kltko, ale u čerstvých vajec ti to stejně nemusí pomoct, ty se prostě loupou blbě. Babička ještě foukávala do skořápky, ale podle mě to žádný efekt nemá. Pokud chceš mít pěkně oloupaná vajíčka, vem starší a uvař je natvrdo.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
kltko
Commis chef
*

« Odpověď #3 kdy: Duben 07, 2011, 12:17:03 »

heh, tie dierovače ešte existujú Šok)
/www.spokojeny-nakup.cz/propichovac-vajec/
Zaznamenáno
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041

« Odpověď #4 kdy: Duben 07, 2011, 12:26:00 »

Dirky delam na tupem okraji tri spendlikem na nastenky. Po uvareni nekolikrat zalevam ledovou vodou. Skorapku naprasknu po celem obvodu pokoulenim po lince a pak jeste preventivne opet davam do ledove vody. A je to porad bida...  Hněv
Zaznamenáno

Daniela
Moderator
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #5 kdy: Duben 07, 2011, 20:38:45 »

Mám stejný problém a postupuji stejně Smutek Naštěstí jen málokdy potřebuji dokonalé vejce, tak mi to tolik nevadí  Valím oči! Super!
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
kltko
Commis chef
*

« Odpověď #6 kdy: Duben 08, 2011, 09:01:26 »

Dirky delam na tupem okraji tri spendlikem na nastenky. Po uvareni nekolikrat zalevam ledovou vodou. Skorapku naprasknu po celem obvodu pokoulenim po lince a pak jeste preventivne opet davam do ledove vody. A je to porad bida...  Hněv
To už potom len skutočne uložiť príliš čerstvé vajíčko na týždeň do chladničky a variť až potom... Nevím co si myslet/Nerozhodný
Zaznamenáno
Daniela S.
Head chef

Bodů: 1204

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #7 kdy: Duben 08, 2011, 14:37:32 »

Nesmi byt moc cerstve. A pak po uvareni do studene vody a jakmile jde udrzet v ruce, povalet, ale jeste neloupat a vratit do vody. Ta se dostane prasklinkama pod skorapku a pomuze vajicko scvrknout a lip oddelit od skorapky.
Zaznamenáno
Johanka
Head chef

Bodů: 764

« Odpověď #8 kdy: Duben 08, 2011, 16:07:07 »

Taky z čerstvých vajec při loupání šílím. Nejspolehlivější bude, nechat jim chvilku. Máte někdo prosím nějaký návod k rozpoznání čerstvého a staršího vajíčka ještě ve skořápce? Mně se zdá, že často vejce  koupené v jednom balení nejsou stejně stará a pak bývá potíž, když potřebuji vejce velmi čerstvé a je to až třetí nebo čtvrté, které rozklepnu.
Zaznamenáno
Andule
Head chef

Bodů: 1130

Políbená na prvního máje

« Odpověď #9 kdy: Duben 08, 2011, 16:17:40 »

na rozpoznání stáří se má vejce dát do sklenice s vodou a podle toho jestli zůstane na hladině, plave uprostřed nebo klesne ke dnu se určí čerstvost. jen nevím co která poloha znamená. ale tuším, že staré vejce klesne ke dnu. sama jsem to nikdy nezkoušela.
Zaznamenáno

Vařit se musí s láskou...
Merlin
Administrator
Head chef

Bodů: 1736

« Odpověď #10 kdy: Duben 08, 2011, 17:49:48 »

Naopak staré vejce plave!

A plovoucí vejce bych už skoro i vyhodil (vytváří se sirovodík, který jej nadnáší) Smutek
Ono se to tedy definitivně pozná až po rozklepnutí Úsměv

Nicméně k původní otázce - čerstvá vejce se prostě loupou mizerně :-/
Zaznamenáno

Autobusová zastávka (stanice) je místo, kde zastavuje autobus. Železniční stanice je místo, kde zastavuje vlak. Na svém stole mám pracovní stanici...
Andule
Head chef

Bodů: 1130

Políbená na prvního máje

« Odpověď #11 kdy: Duben 08, 2011, 18:13:48 »

A plovoucí vejce bych už skoro i vyhodil (vytváří se sirovodík, který jej nadnáší) Smutek

díky za opravu Mrknutí
Zaznamenáno

Vařit se musí s láskou...
Johanka
Head chef

« Odpověď #12 kdy: Duben 08, 2011, 19:02:08 »

díky za opravu Mrknutí
A já děkuji za odpověď, Merline i Andulko. Příště již budu provádět ordálie se skleničkou vody. Úsměv
Zaznamenáno
Daniela S.
Head chef

Bodů: 1204

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #13 kdy: Duben 11, 2011, 15:52:13 »

Cim je vejce starsi, tim vic se scvrkava a tim vetsi je pomer vzduchove bubliny k ostatnimu obsahu. Cili je vic nadnasene ve vode. Ale takhle se da urcit cerstvost jen relativne mezi ruznymi vejci, tezko absolutne.
Zaznamenáno
Johanka
Head chef

« Odpověď #14 kdy: Duben 11, 2011, 18:32:23 »

Cim je vejce starsi, tim vic se scvrkava a tim vetsi je pomer vzduchove bubliny k ostatnimu obsahu. Cili je vic nadnasene ve vode. Ale takhle se da urcit cerstvost jen relativne mezi ruznymi vejci, tezko absolutne.
To je moc dobrá poznámka. Absolutně čerstvé vajíčko ani tak nepotřebuju na papání jako do temper Smích, což je velmi OT. Ale když třetí čtvrté vejce teče pryč výlevkou, protože se mi nedaří umýt žloutek od bílku před proříznutím té blanky na žloutku, kladu si otázku, jak na vajíčka vyzrát a diagnostikovat je předem.
Zaznamenáno
Stran: [1] 2 3 ... 6   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.05 sekund, 19 dotazů.