Vlaďka tady nadhodila téma sezamových tyček a protože ztratila recept původně opsaný z knihy Viléma Vrabce a nebyla si jistá, který to vlastně byl, po večerní konzultaci jsme se shodly na tomto předpisu. Pro jistotu jsem těsto radši vyzkoušela a upekla jsem malé rohlíčky sypané mákem. Jsou opravdu lahůdkové, jak píše autor, jsou křehké a křupavé a jako tyčky si je snadno dovedu představit. Těsto jsem dělala v pekárně a je s ním příjemná práce, je to taková tvárná vlažná plastelínka.
1/2 kg polohrubé mouky
3 dkg kvasnic (3 lžičky sušených)
1 vejce
6 dkg rozpuštěného másla (nakrájela jsem ho rovnou, pekoška si s ním poradila)
trochu soli (píše Vrabec, Ovec dala dvě rovné kávové lžičky)
1/4 l mléka
Kvásek, který doporučuje autor, jsem nedělala, dala jsem do pekárny tekuté a pak tuhé součásti předpisu a nechala umíchat a vykynout těsto. Rozdělila jsem na 4 části, vyválela kola, rozdělila na výseče, potřela máslem a srolovala rohlíky. Po vykynutí jsem je natřela vajíčkem a posypala mákem, pekly se v troubě rozehřáté naplno a po vložení plechů ztlumené na 190 stupnů. Kdybych dělala tyčky, rozdělila bych těsto na poloviny, vyválela tenký plát, natřela ho máslem a přiklopila ho druhým plátem. Povrch natřít vajíčkem a posypat sezamem (mákem, kmínem, slunečnicovými semínky.... atd.

), nakrájet na proužky a srolovat do spirálky..... Nechat vykynout a upéct dorůžova.