Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 15:18:44 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1]   Dolů
Tisk
Autor Téma: Slané kynuté pečivo podle Viléma Vrabce  (Přečteno 1950 krát)
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« kdy: Červen 08, 2011, 22:30:07 »

Vlaďka tady nadhodila téma sezamových tyček a protože ztratila recept původně opsaný z knihy Viléma Vrabce a nebyla si jistá, který to vlastně byl,  po večerní konzultaci jsme se shodly na tomto předpisu. Pro jistotu jsem těsto radši vyzkoušela a upekla jsem malé  rohlíčky sypané mákem. Jsou opravdu lahůdkové, jak píše autor, jsou křehké a křupavé a jako tyčky si je snadno dovedu představit. Těsto jsem dělala v pekárně a je s ním příjemná práce, je to taková tvárná vlažná plastelínka.

1/2 kg polohrubé mouky
3 dkg kvasnic (3 lžičky sušených)
1 vejce
6 dkg rozpuštěného másla (nakrájela jsem ho rovnou, pekoška si s ním poradila)
trochu soli (píše Vrabec, Ovec dala dvě rovné kávové lžičky)
1/4 l mléka

Kvásek, který doporučuje autor, jsem nedělala, dala jsem do pekárny tekuté a pak tuhé součásti předpisu a nechala umíchat a vykynout těsto. Rozdělila jsem na 4 části, vyválela kola, rozdělila na výseče, potřela máslem a srolovala rohlíky. Po vykynutí jsem je natřela vajíčkem a posypala mákem, pekly se v troubě rozehřáté naplno a po vložení plechů ztlumené na 190 stupnů. Kdybych dělala tyčky, rozdělila bych těsto na poloviny, vyválela  tenký plát, natřela ho máslem a přiklopila ho druhým plátem. Povrch natřít vajíčkem a posypat sezamem (mákem, kmínem, slunečnicovými semínky.... atd.  Mrknutí ), nakrájet na proužky a srolovat do spirálky.....  Nechat vykynout a upéct dorůžova.
Zaznamenáno
Johanka
Head chef

Bodů: 764

« Odpověď #1 kdy: Červen 10, 2011, 07:52:13 »

Díky za recept, Ovečko, akorát nevím, jestli dobře chápu - natřít vajíčkem a stočit do spirály? Zatím jsem vždycky plát těsta natřela máslem nebo olejem, něčím sypala a motala šneky nebo rohlíky a vajíčko dávala až navrch hotových tvarů.
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« Odpověď #2 kdy: Červen 10, 2011, 10:00:28 »

Přemýšlela jsem, jak to namalovat, zkus se podívat na tento odkaz - jde samozřejmě o jiný recept, jenom ten tvar tyčinek jsem ti chtěla ukázat. Po zamotání to udělá oboustranný dvoubarevný vzor.
http://www.brydova.cz/recepty/domaci-pekarna/233-slane-tycky-
Rohlíčky včera zbaštili kluci večer s kari a žádná reklamace nebyla. Je to zatím asi nejlepší rohlíkové těsto, se kterým jsem pracovala, a když se vypeče rovnoměrně do křupava jako tyčinky, budou moc dobré.
Nedávno jsem zkoušela olivové tyčinky podle knížky Chléb v hlavní roli, snědly se, to jo, ale pořád mám pocit, že tam těm receptům něco chybí. Pečete podle ní někdo? Já přecházím od počátečního nadšení do stadia ostražitosti a přepočítávám si chlebové procento.....
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.043 sekund, 17 dotazů.