Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 15:27:47 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2   Dolů
Tisk
Autor Téma: Jehněčí  (Přečteno 1147 krát)
Abies Alba
Head chef

Bodů: 1712

« kdy: Září 01, 2011, 08:48:31 »

Mám zdroj jehněčího, takže mám půlku jehněte (částečně spotřebovanou) a nevím, co udělat s jehněčím kolínkem? Co s žebry a co s bokem, který je tenký a dlouhý?
Co s ledvinami a co s játry?
Prosím, poraďte.
K.
Zaznamenáno

"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."

Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #1 kdy: Září 01, 2011, 09:45:51 »

Napadlo mě tohle http://en.wikipedia.org/wiki/Haggis
Jako já vím, že to asi není to, cos chtěla, ale prostě mi to okamžitě naskočilo Úsměv
« Poslední změna: Září 01, 2011, 09:48:41 od Makinka » Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Abies Alba
Head chef

« Odpověď #2 kdy: Září 01, 2011, 12:05:57 »

Díky, ale neláká mě to Úsměv
Zaznamenáno

ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« Odpověď #3 kdy: Září 01, 2011, 12:08:50 »

Máš kolínko jako jenom kližku? Pokud je na kosti, dá se upéct nebo udusit, zkoušela jsem to podlité červeným vínem dusit, šlachy upínající kližku povolily a porce vypadala jako pěkné husí stehýnko a bylo to moc dobré. Žebra většinou vykostím a semelu i s bokem, je to drbačka, z kostí uvařím vývar. Jinak žebra jdou naložit a upéct, případně grilovat. Pupek se dá také použít na roládu - naplníš ochuceným pomletým masem, zaroluješ, musí se to dost dlouho pomalu péct, ta břišní stěna je dost tuhá, ale roláda je z toho dobrá. Dost záleží na tom, jak ti to řezník rozbourá, případně jak to rozbouráš sama a taky jak je jehně velké a ztučnělé. Pokud už by byl bok moc tučný, vyřež tuk a maso semel, je to lepší.
Vnitřnosti jsou super - ledvinky dušené na houbách (hlíva je dobrá, ale předdus si ji napřed) se zakysanou smetanou, ledvinky a játra grilované s bazalkou..... Jinak z jater dělám paštiku, nejsou sice tak jemné jako drůbeží, ale my máme rádi takovou "rustikálnějsí" selskou, takže játra melu do fáše schválně nahrubo na velké šajbě.
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #4 kdy: Září 01, 2011, 12:15:04 »

Napadlo mě tohle http://en.wikipedia.org/wiki/Haggis
Jako já vím, že to asi není to, cos chtěla, ale prostě mi to okamžitě naskočilo Úsměv
Žaludek z jehňat většinou skončí na jatkách jako konfiskát, musíš si ho speciálně vyžádat a řezníci to neradi dělají. Je to škoda, protože dršťková je z něj skvělá. Haggis jsem ještě nejedla a taky mě to moc neláká, ale nedávno jsem zajišťovala nějaké paní suroviny, chtěla to z nostalgie uvařit rodině. Dalo to dost práce to z řezníků vydyndat.  Valím oči! Super!
Zaznamenáno
Abies Alba
Head chef

« Odpověď #5 kdy: Září 01, 2011, 12:53:00 »

Beru jehněčí z farmy, tak by asi nebyl problém o cokoliv si říct. Jednou jsem zkoušela játra naprudko, zbylá jsem zamrazila, neuškodí jim to?
Zaznamenáno

Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #6 kdy: Září 01, 2011, 13:01:00 »

A jakej vlastně máte názor na jitrnice a jelita?
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #7 kdy: Září 01, 2011, 13:18:33 »

Beru jehněčí z farmy, tak by asi nebyl problém o cokoliv si říct. Jednou jsem zkoušela játra naprudko, zbylá jsem zamrazila, neuškodí jim to?
Určitě ne.
Myslíš z jehněčího? Škleb
Zaznamenáno
Daniela S.
Head chef

Bodů: 1204

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #8 kdy: Září 06, 2011, 16:00:30 »

Jakekoliv kousky se daji dat do kleftika.
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #9 kdy: Září 06, 2011, 17:01:32 »

Určitě ne.
Myslíš z jehněčího? Škleb
Víš jak, haggis je blé fuj, protože to jsou vnitřnosti ve vnitřnostech. Tak by mě zajímalo, jestli jsou naše tradiční vnitřnosti ve vnitřnostech taky blé fuj, nebo lábuž.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Daniela S.
Head chef

Bodů: 1204

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #10 kdy: Září 06, 2011, 17:27:35 »

Jakekoliv vnitrnosti, natoz ve vnitrnostech, jsou ble fuj!
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #11 kdy: Září 06, 2011, 21:04:48 »

No ono to záleží na tom, kdo je vaří. Kupované jsem ochutnala párkrát a byly blé fuj. Ne proto, že to jsou vnitřnosti, ale protože byly plné divného sádla, no dělá se mi blbě ještě teď, když si vzpomenu. Naopak domácí od našeho řezníka, vlastně od dvou, tak to mi pan doktor obzvlášť doporučil. Jako dítko jsem nedala nic z krve do huby, to bych se obrátila naruby. Dnes miluju žemlová jelítka kořeněná pepřem a kmínem. Taková jelita, i ta kroupová, jako umí náš kamarád Radek.... Ale jako každý výrobek to chce kvalitní surovinu a kvalitní recepturu. A roční období. Ještě tak dva měsíce bys mě s nimi neuctila, ale jak začne listopad, nastává čas jelit a jitrnic.
Zaznamenáno
Abies Alba
Head chef

« Odpověď #12 kdy: Září 07, 2011, 12:49:03 »

Ovecko, jelita taky miluju, ale musí být dobrá. Dneska jsem měla jedno k obědu a nic moc. Jenže mám zkušenost jen s vepřovými. Co se týká vnitřností - mám je ráda, pokud jsou kvalitní. Když je to humus humusnej, nic tomu nepomůže. Třeba játrová paštika z husích nebo kachních jater, to je něco. Nebo polívka, co je se smetanou a kyselá - u nás se jí říká pajšlovka - tak je moc dobrá z jater. Plíčky nemůžu pro jejich konzistenci...

Ale zpět k jehněčímu:
Takže když peču, tak pomalu na málo stupňů dlouhou dobu? Žebírka takhle dopadla na výbornou.
Kýtu mám taky dělat pomalu?
Co s krkem?
Zaznamenáno

ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #13 kdy: Září 07, 2011, 13:13:00 »

Pomalým pečením určitě škodu neuděláš. Krk se dá buď vykostit a vyvařit, nebo upéct nevykostěný, záleží taky na tom, jak moc je tučný. U nás v rodině je tradiční krk pečený na majoránce, je to lepkavé a děsně dobré, akorát se to špatně servíruje. Maso z krku je moc dobré, to málokdo ví, dá se (okrájené) nakrájet a naložit i na minutky. Klasicky děláme z krku vývar a používáme ho i s uvařeným masem na gulášovou polévku nebo jako základ na boršč.
Kýta se může samozřejmě péct pomalu vcelku, můžeš ji různě protáhnout zeleninou, slaninou, já mám ráda zapíchat do ní na čtvrtky nakrájené stroužky česneku. Dál se hodí na plátky na pečení, dušení jako přírodní řízek nebo roštěnka, perfektní jsou z ní smažené řízky, u starších zvířat nakládám plátky na smažení do česneku jako porthaus. Anebo ji nalož a udělej jako svíčkovou. Ale to záleží na tom, jak je to maso staré (z jak starého zvířete), samozřejmě z jehňat tak do půl roku je to spíš minutkové maso. My moc jehněčí z mladých zvířat nejíme, pro mě je ideální zvíře tak tříleté.
Zaznamenáno
Abies Alba
Head chef

« Odpověď #14 kdy: Září 07, 2011, 13:29:52 »

To, co mám, je skoro z dvacetikilového jehněte, voní jemně skopovým. Dětem nechutná, nám ano.

Podělím se o jeden "náš recept:

jakékoliv jehněčí, tuřín, mrkve, cukety, pórky, cibulky, (vlastně jakákoliv zelenina - květák, brokolice, řepa...), čerstvé byliny (cokoliv, co zrovna roste na zahrádce nebo v truhlíku - i libeček) všechno naskládám do zapékací mísy, osolím a nechám dusit v troubě. Když chci, aby to bylo řídké, přidám vodu a je z toho masitá polévka s hromadou zeleniny a výborná s chlebem. Nebo to nechám jen ve vlastní šťávě a může se podávat s jakoukoli přílohou.

Tohle nám vzniklo, když jsme četli historické knihy a věčně tam baštili dušené skopové nebo jiné maso v kotlíku se zeleninou a zajídali to pečivem plackami.
Zaznamenáno

Stran: [1] 2   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.079 sekund, 18 dotazů.