Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 19:39:51 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2 3 4   Dolů
Tisk
Autor Téma: Týden 17.10.-23.10.2011  (Přečteno 908 krát)
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« kdy: Říjen 17, 2011, 17:38:56 »

Podzim dorazil se vším všudy - déšť, mráz, opadané listí, začátek topné sezony, politické krize... Chtělo by to něco hezkého aspoň na talíři Úsměv
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Johanka
Head chef

Bodů: 764

« Odpověď #1 kdy: Říjen 17, 2011, 18:37:40 »

Dnešek se děl ve znamení chleba, upekla jsem dva bochníky Cuketkova toustového, který se povedl velmi hezky a plech báboviček popoverů od Rose Levy-Beranbaumové. Ty se povedly méně, propadly se při pečení a byly uvnitř moc vlhké i když jsem dodržela poměry i postup. Tak studuju její knížku a snad to v příštích dávkách vychytám. Dále jsme měli zelnou polévku pro zahřátí a vývar pro toho, kdo nechtěl zelňačku a zeleženou svíčkovou pro všechny.
Zaznamenáno
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #2 kdy: Říjen 17, 2011, 18:44:16 »

Nevím-nevím, neteče voda a pořád probíhá pátrání po příčině. Bez vody jaksi nejde nic moc dělat, tak dost možná strávím večer v polhibernovaném stavu  Kroutím očima
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436

Bojkot špatných restauracíDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #3 kdy: Říjen 17, 2011, 19:47:52 »

Děti nudle s mákem, Tomáš chňapky, já sýr a rajčata. Ale na zítra už máme zapečenou brokolici a špenátovou polívku z těch chudinek, co zbyly na záhoně. Na středu chystám dýňovou polívku a asi slaný dýňový koláč,jestli někde vyhrabu nějaký recept. Taky bramborový placky bych si dala, ale ty asi tak o víkendu.
Zaznamenáno
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #4 kdy: Říjen 17, 2011, 19:58:23 »

Kecko, to jsou to chňapky? Zní to tajemně...

Včera bylo rizoto. Takové to české. Zbylo i na dnes, a tak jsem ze zbytku ubalila kuličky, naplnila sýrem a olivou a usmažila. Se salátem nemá chybu!
Zaznamenáno
Andule
Head chef

Bodů: 1130

Políbená na prvního máje

« Odpověď #5 kdy: Říjen 17, 2011, 20:06:02 »

k večeři jsem vyndala z mrazáku kuřecí játra, chtěla jsem začít vařit, ale pustil se do toho Marek, tak jsem se nebránila. moc dobré to bylo. Mrknutí dal tam víc cibule, tak to bylo příjemně nasládlé. teď ještě peču to co jsem včera nestihla - kakaové řezy.
Zaznamenáno

Vařit se musí s láskou...
lucianka
Moderator
Head chef

Bodů: 4041

« Odpověď #6 kdy: Říjen 17, 2011, 20:22:47 »

Květákuju. Dnes polévka, zítra mozeček. A taky se tu objevily podkovy kapra, tak i na rybičku dojde.
Zaznamenáno

vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #7 kdy: Říjen 17, 2011, 20:47:13 »

Na rybičku taky dojde. Měly být vepřové plátky s čočkou. Děti maso nemusí, tak jsem s ním čekala na muže, ale ten se dneska zasekal v práci a už před půl hodinou se mi nic nechtělo dělat. Takže čočka samotná a později, až děti usnou, si rozděláme uzeného lososa. Děti dostaly i perníkové muffiny. Tytéž dostala do ruky i kamarádka, která se zastavila jen tak mezi dveřmi cosi předat a zase pádit, že šla v sedm z práce a ještě nic nejedla. Muffiny nemají vydržet dlouho Úsměv
Popovers se mi pokaždé povedly. Zajímavé. Co není moukou (a zrovna tyhle jsou tolerantní), může být ještě troubou. A svíčková zní ukrutně dobře. Ještě mám v mrazáku králíka, se kterým nevím co bych. Tohle je skvělý nápad.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
olu
Junior sous chef

Bodů: 381

Piju vodu z vodovodu

« Odpověď #8 kdy: Říjen 17, 2011, 20:58:19 »

... a špenátovou polívku z těch chudinek, co zbyly na záhoně.
Tak teda nevím. Já byla v neděli dopoledne vyhnána na zahradu, sbírala jsem špenát (aby se záhonek mohl konečně zrýt) a co bych dala za to, kdyby tam byly chudinky. Takhle jsem se hodinu lopotila s notně orosenými ledovými listy, ruky jak žaba, prsty jsem málem ani neohla a doma mi mytí vlažnou vodou připadalo, jak kdybych je strkala do ohně:-)) Ale zase máme zásobičku na zimu (tři porce, von sviňa tak slehne...).
Dostala jsem výměnou za cibulový koláč (který jsem poprvé dělala na velký plech a ve velkém množství, takže cibule se víc dusila jak smažila, ve finále bych moc vlhký, ale sníst se dal, lepší byly ze zbytků listového těsta taštičky plněné anglickou pomerančovou marmoškou, bylo to takové - no vánoční, konec předlouhé závorky) dušenou mrkev s kuřecím stejčíkem a jako vždy jsem původně pondělní oběd rozdělila na dva, tudíž zítra nemusím vařit ani ty brambory:-)
Ale mám chuť péct - dnes jsem dala za dva celozrnné rohlíky 14 korun, tak si říkám, že by se mi ten chleba jednou týdně fakt oplatil. Jenže mi nějak schází čas. Začínám trošku rozumět fenoménu domácích pekáren. Ale ono i naházet do ní suroviny dá asi trochu práce...
Zaznamenáno

kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436

Bojkot špatných restauracíDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #9 kdy: Říjen 18, 2011, 05:57:24 »

Kecko, to jsou to chňapky? Zní to tajemně...

Evi, chňapky jsou večeře typu - chňapni, co najdeš  Úsměv.
Zaznamenáno
KatyX
Sous chef

Bodů: 575

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #10 kdy: Říjen 18, 2011, 07:50:25 »

Včera kuřecí rizoto (jasmínová rýže, mletá sladká paprika, nastrouhaná mrkev, na drobné kostičky paprika a dost cibule, obrané maso a vývar z kostry kuřete koupeného na farmářském trhu - mělo 2,75kg, takže i po odebrání prsou a stehen na něm zbyl ještě plný půllitrový hrnek masa Úsměv).
A dneska, no ... za chvíli vyrážím na nákup do Sklizeno, takže se uvidí, co donesu domů. V mém momentálním stavu (34.týden těhotnosti) bude výsledek následující: a) nedovezu toho moc, b) to mám šnečím tempem výlet na půl dne.

EDIT: Tak nakonec jsme to stihla dřív než za půl dne a budeme držet "zdravou stravu" Škleb - dneska k obědu bude bramborová kaše s máslem a vídeňské párky. Jinak jsem ulovila kromě těch brambor a párků ještě jablka, hrušky, kravský polotvrdý sýr, kladenskou pečeni, salám paprikáš, tvarohový dezert s čokoládou, koláč s hruškama, ostružinama a sypánkou (vypadal náramně dobře, ve složení žádná podezřelé věci, chuť otestujeme odpoledne ke svačině) a rohlíky (co chutnají jako rohlíky a ne jako vata) a pivo (to pro manžela).

A jak letos proběhnou Vánoce, tak nad tím radši nepřemýšlím, však ono se to Mrknutí nějak vyvrbí.
« Poslední změna: Říjen 18, 2011, 11:07:30 od KatyX » Zaznamenáno
Johanka
Head chef

Bodů: 764

« Odpověď #11 kdy: Říjen 18, 2011, 08:09:15 »

Na rybičku taky dojde. Měly být vepřové plátky s čočkou. Děti maso nemusí, tak jsem s ním čekala na muže, ale ten se dneska zasekal v práci a už před půl hodinou se mi nic nechtělo dělat. Takže čočka samotná a později, až děti usnou, si rozděláme uzeného lososa. Děti dostaly i perníkové muffiny. Tytéž dostala do ruky i kamarádka, která se zastavila jen tak mezi dveřmi cosi předat a zase pádit, že šla v sedm z práce a ještě nic nejedla. Muffiny nemají vydržet dlouho Úsměv
Popovers se mi pokaždé povedly. Zajímavé. Co není moukou (a zrovna tyhle jsou tolerantní), může být ještě troubou. A svíčková zní ukrutně dobře. Ještě mám v mrazáku králíka, se kterým nevím co bych. Tohle je skvělý nápad.
Myslím, že jsem udělala spíš chybu v teplotě trouby. Ale kdoví. Ony napřed hezky vyběhly a pak se z neznámého důvodu propadly a tak už zůstaly.
Díky za muffinovou inspiraci, v příštích dnech to vidím na nějaké s jablíčky uvnitř. Dnes zase závin ze šlehačkového těsta, protože máme velkou bednu jablek a velmi omezenou možnost je uskladnit a vyzkouším bramborovo-hrachovou polévku s hříbky podle Sandtnerky. Nashromáždilo se mi více zbytků a zbytečků, musí se to dneska nějak spotřebovat.
Katy, drž se, je to náročná doba..hlavně, abyste byli zdraví, napečeno, navařeno a vysmejčeno  ještě budeš mít v životě mockrát.
Zaznamenáno
marmota-b
Head chef

Bodů: 1316

Piju vodu z vodovoduMiluji škvarky.

« Odpověď #12 kdy: Říjen 18, 2011, 15:50:41 »

Já jsem včera po příjezdu do Brna "na chvíli" odpadla s bolestí hlavy, jen tak pro jistotu si změřila teplotu a zjistila s úžasem, že mám horečku (asi 38,2). Pomocí dvou acylpyrinů a spánku se mi to podařilo na dnešek srazit asi na 37,2, ale tedy stejně - nechápu, kde jsem k tomu přišla, až na tu bolest hlavy jsem si přišla v pořádku. Dneska mám takové ty těžké nohy, co mívám, když jsem nemocná, ale včera jsem nevnímala ani to a i s tou horečkou si upekla slané bochánky (abych měla vůbec co jíst; povedly se tak středně, jsou velikostně nevyvážené a ty menší se upekly moc). Pak se večer projevilo, že mi teda asi fakt něco je - vstala jsem trochu rychleji z postele a děsně se mi zamotala hlava. Ale tím vážně příznaky končily; a prostě to nechápu.

Naštěstí ve vedlejších dveřích přebývá sestřenka, tak jsem ji vyslala pro ingredience a dneska jsem si, opět, uvařila zelňačku. Je jiné zelí a jiná klobása, tudíž je to i jiná zelňačka a neopakuju se, abyste věděli. Škleb
Zaznamenáno
Alneka
Head chef

Bodů: 620

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #13 kdy: Říjen 18, 2011, 16:33:33 »

Včera k večeři byla kachýnka s červeným zelím a dvojím knedlíkem. No nevařila jsem, mamča je nemocná a nudí se. Tak já aspoň přispěla mléčnou rýží s broskvemi a skořicovým sirupem. Na dnešek se chystá špenátová polévka, co nejde dochutit, takže krutonky opět obalím v sýru, ať to dostane trochu grády.

A v lednici trůní masíčko naložené na roastbeef, bude asi ve čtvrtek. Přemohla jsem svůj odpor a maso řádně promasírovala kořením, teď to jen nepokazit v troubě.
Zaznamenáno
Abies Alba
Head chef

Bodů: 1712

« Odpověď #14 kdy: Říjen 18, 2011, 16:54:05 »

Dneska máme k večeři tu zelňačku, co jsem na ni měla chuť minulý týden.
A chleba je toho druhu, že s ním po nikom házet nemůžu, kdyby dostal cihlou, bude to milosrdnější. Kvásek mě dneska nechal na holičkách a Víťa utíkal koupit rohlíky do Tesca.
Zaznamenáno

"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."

Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
Stran: [1] 2 3 4   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.068 sekund, 19 dotazů.