lucianka
Moderator
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« kdy: Listopad 13, 2011, 19:29:38 » |
|
Od Sáry po Nikolui, od snídaně do večeře, od tepla u kamen do zimy za oknem. Co budete mít na talíři?
|
|
|
|
« Poslední změna: Listopad 13, 2011, 19:35:19 od lucianka »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Listopad 13, 2011, 22:02:10 » |
|
Zítra budu poprve udit, v klasické dřevěné udírně s dvoumetrovým kanálkem. Bývalý kolega odešel, aniž nám sdělil něco o technologickém postupu, vyzpovídala jsem spoustu známých, nastudovala dostupnou literaturu a moje pocity jsou rozporuplné. V nejhorším zmrším dva škopíky masa a budu naštvaná. Tak na mě myslete a držte mi palce.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Listopad 14, 2011, 09:23:47 » |
|
Zítra budu poprve udit, v klasické dřevěné udírně s dvoumetrovým kanálkem. Bývalý kolega odešel, aniž nám sdělil něco o technologickém postupu, vyzpovídala jsem spoustu známých, nastudovala dostupnou literaturu a moje pocity jsou rozporuplné. V nejhorším zmrším dva škopíky masa a budu naštvaná. Tak na mě myslete a držte mi palce.
Pravila ta, co ji dochází záruka či co  Palce držet budu 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Listopad 14, 2011, 10:23:32 » |
|
Dneska odpoledne se chystám na bagety dle návodu páně Cuketkova. Vlastně to bude kombinace receptu podle Rose s Cuketou, páč používám živé kvasnice a musím tedy udělat kvásek předem. Nu, uvidíme. Jinak dosmažím kuřecí řízky od včerejška, polévka také zbyla, k tomu šťouchané brambory. Včera jsem jako přílohu pekla zeleninovou směs a vařila brokolici. Taky nemáme buchtu, ale ta mě teď nenapadá. Ovečko, obdivuji tvou zmužilost tváří v tvář udírně a držím všecky palce.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Listopad 14, 2011, 13:04:08 » |
|
Jsem nejak uplne prosvihla Martina...  Minuly tyden byl ve znameni 24 hodinovych smen, takze jsem se omezila na kontinualni prisun kaloricky vydatne potravy pracujicimu. Odpadl v patek v deset dopoledne a ja taky. V sobotu jsme se vratili k lidskemu biorytmu, k obedu byly pecene prazmy se salveji v brisku a dusena mrkev a cuketa. A citronova buchta. V nedeli jsme dostali uzasny napad jit na vylet a nejak jsme to prepiskli, netrenovani jedinci by nemeli lozit na kopce s prevysenim vice nez 800 m. Takze k obedu byl chleba, syr a nadherna vyhlidka, k veceri kotlety na kari s ryzi (zvladla jsem prilohovou ryzi! Slava!). Misto kytice mi F. koupil pytlik pecenych kastanu od kamionaka u silnice.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Efka .ka
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Listopad 14, 2011, 22:22:02 » |
|
Misto kytice mi F. koupil pytlik pecenych kastanu od kamionaka u silnice.
To je krásný Včera jsem si od bábí přivezla pár plátků jejích bezvadných knedlíků od svíčkový (která vyšla tak tak na nášup pro všechny hladové krky  ) a osmažila je s vajíčky a pažitkou. Mňam  Dnes poněkud kultivovaněji - slavnostní véča v restauraci. Steak jedna báseň s omáčkou (nebo spíš dipem) ze sušených rajčátek a kapar. Taky jsem chtěla udělat nějaký dort, ale nakonec to skončilo tiramisu s malinama. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Listopad 14, 2011, 23:29:01 » |
|
Nikdo mi nic neřekne, a tak nemám tušení, kolik lidí tady dnes jedlo. Doufám, že ne tolik, kolik je špinavých talířů a příborů, i když prázdný pekáč a kastroly něco napovídají. Zbyl na mně jeden oschlý plátek knedlíku, který jsem si opekla a zalila vejcem. Ráno úklid a brambory na kyselo a karbanátky, pak opět do práce...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Listopad 15, 2011, 00:25:29 » |
|
Právě jsem se vrátila (ne od pana prezidenta...), uzení dopadlo nad moje očekávání. Polovina úspěchu je samozřejmě dobré naložení, to dělal kamarád řezník, já jsem jen asistovala a přihlížela. To, čeho jsem se bála, totiž udírna a udržování stabilní teploty, nakonec poslouchalo jako hodinky, hned ráno jsme si vytřídili dřevo a naštípali polínka, špalky jsme odkorovali (není nad finské sekyrky  ). Topení jsem nakonec obstarávala já, chlapi byli netrpěliví a zkoušeli to na mě, že tomu mám přidat, ať tam nesedíme do noci, ale neukecali mě, takže šunky jsme dělali jedenáct hodin a bůčky dvanáct. Pěkně 75 stupńů, šla jsem na to vědecky s teploměrem, takové ty řeči, že se to dá odhadnout, to nemám ráda. Topili jsme třešní, sem tam dubem, maso je medové barvy a nejsou na něm žádné saze a i pečeně, která bývá suchá a drobivá, je vláčná a šťavnatá a při tom křehká. Tak nás úspěch rozpumprlíkoval, že jsme hned začali plánovat, jak zkusíme ryby (lososa, jóóó!) a další dobrůtky. Jediný problém jsem měla s tím, že už tak od sedmi jsem nemohla ochutnávat, páč nejsem zvyklá jíst večer a tolik masa, ale naštěstí oba chlapi ochutnávali nadšeně za mě a propracovali se úspěšně jednou šunkou a půlkou šrůtky bůčku. To budou sny! 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Listopad 15, 2011, 12:40:40 » |
|
Ovečko, nezvyk by mě nezastavil. Ale taky by mi ráno bylo asi pěkně blbě. Včera jsem došla domů pěkně utahaná, tak jsem jen podusila brokolici a rozmixovala ji se sýrem. Deska to mám k obědu, ale nějak mi to nestačí, budu si muset ještě přikoupit něco, co obsahuje i trochu těch kalorií 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
|
Daniela S.
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Listopad 15, 2011, 16:06:51 » |
|
Misto kytice mi F. koupil pytlik pecenych kastanu od kamionaka u silnice.
To je krásný Krasny a asi i drazsi, nez ta kytka. Ja hnusne neromanticky VYZADUJU jednu kytku mesicne, za to starani, co s nim mam. Dostanu jich tak 5 rocne. V rijnu z toho vysel se cti vlastnorucne vypestovanymi chryzantemami (jedinych pet rostlin tohoto hybridu na svete), ted kastany. Predpokladam pauzu do jara, zname sve Pappenheimske.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Listopad 15, 2011, 18:06:01 » |
|
Dnes vařím vývar z hovězí oháňky a koprovou omáčku k večeři. S těstovinami a vařeným vajíčkem, klasika. Můj úplně první pokus o bagety podle Rose prodělává poslední fázi kynutí v lednici, později večer uvidíme..
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Listopad 15, 2011, 18:45:21 » |
|
Danielo S., gratuluju k přílohové rýži. Znám ten pocit, dlouho předlouho mi vzdorovala. Minulý týden jsem dostala reklamní vzorek těstovin ve varném sáčku. U té rýže ještě pochopím, že když se rozvaří a slívá se z ní voda, není dobrá, ale co se proboha dá nezvládat na těstovinách? Balíček s podravkou k dochucení letěl rovnou do koše, ale jinak musím přiznat, že těstovinám ten sáček nijak výrazně neuškodil. Takže kromě toho, že je to zhovadilost, nějak asi nemám faktické námitky. A včera byla štika s bylinkovým máslem a bramborovou kaší. Byla moc dobrá a nám zbyl ještě kousek i na dnešek. Zuzanka má teplotu a večeřet chce suchou rýži. A jako dezert jsem včera pekla red velvet cake, prokrojila jsem ho na půlky, otočila se míchat krém a koukám, že najednou mám jednu půlku a jednu čtvrtku. No a krém jsem místo mascarpone lučina dělala z bílé čokolády, smetany a želatiny. A jak jsem spěchala, abych aspoň jednu půlku nakrémovala, tak se ten krém vsákl do korpusu. Hm. Příště jinak a lépe. A hlavně si musím nejdřív nachystat skrýš na koláč, nebo vodítka na děti a uvážu je mimo dosah 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
olu
Junior sous chef

Bodů: 381
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Listopad 15, 2011, 22:14:18 » |
|
Ad přílohová rýže: mamka mi říkala, že se ji naučila vařit až po 10 letech. Já díky ní po roce. Hodí se rýži před vařením několikrát propláchnout horkou vodou. Není pak "kašovitá", ale zůstane mírně slepená (narozdíl od pytlíkovky). Já v pondělí uvařila čočkovou karí polívku, ještě zahuštěnou hrstí vloček, takže je opravdu vydatná. Včera kapusta s brkaší, dnes ráno experimentální muffiny: přídavek celozrnné mouky a celozrnných vloček, hořká čokoláda, rybíz, do středu na chuť lžička burákového másla. Nicht schlecht. Zítra asi zbytek kaše a kapusty zapeču, uvidíme, co z toho vznikne.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #13 kdy: Listopad 15, 2011, 22:41:47 » |
|
Ze dva dny pomalu vařeného vývaru ze skopových kostí, do kterých jsem pak ještě přidala ořez z kuřete, jsem dnes udělala hustou hnědou cibulačku. Ještě pořád mi hoří tváře. Upekla jsem pekáč lasaní, takových těch klasických, s omáčkou z mletého masa, zeleniny a rajčat a ze sýrového bešamelu. Akorát když jsem šla do ledničky pro sýr, vstříc mi přiskotačil kus krásně uzrálé Nivy a tvrdil, že zítra už půjde na vycházku sám, tak jsem ho pro jistotu nastrouhala do bešáku, Není to špatné. Uzené dnes nějak nemusím  Makinko, mně by taky bylo ráno HODNĚ špatně....
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Listopad 16, 2011, 09:17:02 » |
|
Kolem panuje strašidelná inverze a všichni u nás kašlou jako stižení tuberou. Jsme na tom prý nejhůře z celé republiky, i když ve zpravodajství to vypadá, že jediná katastrofa se děje v Praze - jako tradičně  . Včera jsem celý den odbíhala k bagetovému procesu a večer jsme to završili pečením. Vyšly podle popisu v kuchařce, chutnaly dobře - rozhodně lépe než cokoli, co jsem si kdy na téma bageta koupila v marketu. Jenom jsem měla místo dvou dlouhých čtyři kratší, aby se mi dobře sázely. Dnes se chystám na nějaké dosud blíže neurčené zeleninovo luštěninové kreace kombinované s těstovinami, na vaření nebude moc času. Pro děti mám ještě spousu koprovky. Večer, pokud odvaha vydrží, zadělám na bagety číslo dvě.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|