Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 19:52:25 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: 1 2 [3]   Dolů
Tisk
Autor Téma: Týden 28.11.-4.12.  (Přečteno 725 krát)
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« Odpověď #30 kdy: Prosinec 02, 2011, 13:53:47 »

Jo, to věřím, asi jim to připomíná dětství. Já jsem ji moc nemusela ani jako dítě. Ale když je u nás v kantýně kaše, rýžový nákyp, lívance se skořicí, buchtičky s krémem a podobná domácí jídla, vždycky koukám, jak i ti pupkatí pivaři, co normálně vše solí a pepří a polévají maggi,  si to dávají a zamlží se jim u toho zrak. Pak že chuťová paměť je pouze záležitostí znalců.
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #31 kdy: Prosinec 02, 2011, 15:26:10 »

Právě jsem k tomu dopatlala "základní BBQ omáčku" podle Žideka
Danielo, co je to "tekutý dým"?
Zaznamenáno
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #32 kdy: Prosinec 02, 2011, 15:39:49 »

Přesně to, co si pod tím představíš jako první - dýmový koncentrát, pro mně zcela postradatelný Úsměv Ani jsem ho nepokusila shánět, pokud by mi skutečně chyběla kouřová chuť, dám do toho vyvařit slupku z klobásy Úsměv
Ale pokud opravdu chceš, tak tady
« Poslední změna: Prosinec 02, 2011, 15:42:48 od Daniela » Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #33 kdy: Prosinec 02, 2011, 16:04:34 »

Nene, děkuji pěkně, mě to právě zarazilo v tom receptu, protože právě řeším etický problém použít či nepoužít Pragandu na nakládání masa k uzení. Koukám tady na ten odkaz, něco podobného nám nabízel nějaký chytrák ze Slovenska, že to naliješ do pytlíku se sýrem a ráno máš prvotřídní uzený sýr, ať žije dehet!
« Poslední změna: Prosinec 02, 2011, 16:08:24 od ovecka » Zaznamenáno
Daniela
Bistro
Head chef

« Odpověď #34 kdy: Prosinec 02, 2011, 18:20:00 »

... právě řeším etický problém použít či nepoužít Pragandu na nakládání masa k uzení.

Měla jsem stejné dilema, ale od doby, co zrušili obchůdek v Holešovicích jsou střívka pro mně nesehnatelné  Nevím co si myslet/Nerozhodný Musím ale uznat, že s troškou Pragandy měli u drahého největší úspěch, takže to chápu
Zaznamenáno

Diderot
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #35 kdy: Prosinec 02, 2011, 22:01:48 »

Střívka mají v Makru, ale je to dost velké balení - zbytek pak nasolit a do mrazáku. Pragandy moc nedávám, ale protože potřebuju udit za tři týdny, budu muset aspoň trochu. Mám z toho šimrámí v žaludku, sama to dělám poprvé. Jdu na to.
Zaznamenáno
Johanka
Head chef

Bodů: 764

« Odpověď #36 kdy: Prosinec 03, 2011, 20:02:37 »

Dnešek obětován chození po obchodech, pro radost jsme si nakoupili všemožné sušené a kandované ovoce. Přemýšlela jsem, co by se stalo, kdybych do zázvorek dala trošku posekaného kandovaného zázvoru..nebo radši ne, aby se nezdeformoval povrch? Každopádně jsem s dětmi zadělala na mikulášský perník a vykrajovátka s příslušnými figurkami jsou v pohotovosti. Zklamala mě taky nově otevřená cukrárna v Opavě na náměstí, která není ochotna dodat syrovou marcipánovou hmotu. Byla tam v nabídce spoousta dortů pojednaných jako fotbalová hřiště, krajinky s duhou, etc. Barvami se nešetřilo a shromážděné ženy vzdychaly, jak je to krásné...nářečně to u nás zní "krasne".
K obědu jsme se obešli špenátovou polévkou a bramboráčky.
Zaznamenáno
Efka .ka
Head chef

Bodů: 1648

« Odpověď #37 kdy: Prosinec 03, 2011, 21:11:14 »

Jojo..včera jsem upekla štolu. Obrovskou. Šla na dvakrát do remosky. Mám sto chutí do ní napíchat nějaký alkohol, něco na způsob anglickýho vánočního dortu. No, uvidíme, zatím čeká na svou chvíli slávy v krabici.  Škleb

U bábí byly knedle plněný uzeným/nebo S uzeným.  Uzený jsem taky nafasovala domů, takže ho zítra udám v šunkoflekách
Zaznamenáno
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #38 kdy: Prosinec 03, 2011, 22:44:00 »

Děťátka se na hasičské soutěži živily párky v rohlíku, gumovými hady a jinými podobnými pochutinami, takže doma už pak k večeři sotvaže suchý chleba. No budiž jim přáno, dostali spoustu mandarinek jako mikulášskou výslužku a zároveň výhru, tak tím budou pokračovat. Při vyhlašování vítězů jsem byla neskonale vděčná, že hlavní hasička zapomněla Dana s Terezkou na posledním místě a vyhlásila je až čtvrté ("jé, teď koukám, že jsem zapomněla na devátém místě Dan Vaněček a Terezka Kopřivová" a já nepochybuju, že to udělala schválně, protože všichni vědí, jak Dan těžce nese prohry Úsměv ).
Stejně ty pečené fazole už byly jen inspirované KPD a byly pálivé, takže děti by o ně nestály. Nechápu, proč to nedělám častěji, byly moc dobrý.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Johanka
Head chef

Bodů: 764

« Odpověď #39 kdy: Prosinec 04, 2011, 11:35:24 »

Napíchání štoly alkoholem zní MOC dobře, Evi. Je to ta podle Hedviky Kourts-Mahlerové, jak jsme tady o ní psali?
Fazole podle KPD jsou u nás evergreenem, děláme je poměrně často a rádi je jíme, včetně dětí.
Dneska se tedy chystám na celerový krém, který dám na stůl s nějakým pečivem a něco dalšího mě snad napadne později. Trochu jsem spoléhala, že koupíme chlazenou rybu, což se nám včera nepodařilo.
Odpoledne nás čekají ty mikulášsko - andělsko - čertovské perníčky.
Příštích čtrnáct dní bude hekticky pracovních, abych splnila, co jsem onehdy lehkou hubou slíbila a podepsala, to znamená nevařicích, neuklízecích a obecně macešských.  Snad to všichni ustojíme, abychom se poté svorně mohli vrhnout na vánoční přípravy.
Zaznamenáno
olu
Junior sous chef

Bodů: 381

Piju vodu z vodovodu

« Odpověď #40 kdy: Prosinec 04, 2011, 18:39:41 »

Já včera pořádala akci, česneková pomazánka s ořechy, piškot s tvarohovým krémem, ovocem a želatinou a dědovo víno. Nakonec jsem ještě koupila cizrnu a spáchala hoummos, protože mi v létě přítel z Jordánska přivezl tahini pastu (v přepočtu za 25 Kč, když jsem mu řekla, kolik to stojí tady, koukal úplně vyjeveně) a já už ho chtěla dlouho zkusit. Nakonec ho kupodivu jedl i někdo jiný kromě mě:-) I když my se do něj pustili ještě zatepla, opekla jsem dlouhé plátky lilku a udělala pár závitků, super (ale vychladlé už by to nebylo ono). Hodně zbylo, zkusím si podle Rachadova tipu přidat i trochu jogurtu.
No a dnes velice jednoduché zvěrstvo - pečená krkovička a brambory...
Zaznamenáno

kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
Daniela
Bistro
Head chef

« Odpověď #41 kdy: Prosinec 04, 2011, 22:26:25 »

K obědu řízky s rýží. V překladu já v práci a drahý doma Úsměv příští týden přijedou děti s dětmi, tak ladím jídelníček, který by vyhověl všem, třeba když budou mít chlapi tatarák, dámy si pochutnají na lasagních. Jen nevím, co si počnu já, když mám ráda obojí  Kroutím očima
Zaznamenáno

Diderot
Merlin
Administrator
Head chef

Bodů: 1736

« Odpověď #42 kdy: Prosinec 05, 2011, 12:43:34 »

K obědu řízky s rýží. V překladu já v práci a drahý doma Úsměv příští týden přijedou děti s dětmi, tak ladím jídelníček, který by vyhověl všem, třeba když budou mít chlapi tatarák, dámy si pochutnají na lasagních. Jen nevím, co si počnu já, když mám ráda obojí  Kroutím očima

Dáš si "pod obojí"? Úsměv
Zaznamenáno

Autobusová zastávka (stanice) je místo, kde zastavuje autobus. Železniční stanice je místo, kde zastavuje vlak. Na svém stole mám pracovní stanici...
Daniela
Bistro
Head chef

« Odpověď #43 kdy: Prosinec 05, 2011, 22:59:25 »

To je to, co mně trápí Úsměv
Zaznamenáno

Diderot
lucianka
Moderator
Head chef

Bodů: 4041

« Odpověď #44 kdy: Prosinec 06, 2011, 01:27:51 »

To je to, co mně trápí Úsměv

Ale to přece není k trápení, ale k veselení Úsměv
Zaznamenáno

Stran: 1 2 [3]   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.09 sekund, 18 dotazů.