Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 20:05:33 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: 1 ... 3 4 [5]   Dolů
Tisk
Autor Téma: Týden 2.1.-8.1.2012  (Přečteno 704 krát)
Merlin
Administrator
Head chef

Bodů: 1736

« Odpověď #60 kdy: Leden 08, 2012, 20:10:23 »

že tak dokonale mrtvou hmotu ještě neviděly...

... no vidíte, a Activia na tom staví svou image...

Tak veleslavná Activia už Danone stála dosti peněz v podobě pokut za klamavou reklamu, namátkou:
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=694986
http://ekonomika.eurozpravy.cz/evropa/31528-podvod-jogurty-activia-nici-dalsi-zaloba/
http://ekonomika.idnes.cz/danone-musi-v-usa-zaplatit-pokutu-21-milionu-dolaru-za-reklamu-na-activii-1of-/ekoakcie.aspx?c=A110104_104141_ekoakcie_jvo

atd. atd. atd.

Zajímavé zjištění:
Citace
...
Activia má 13,4 procenta cukru, což je víc jak Coca Cola.
...

Když on by ten hnus plastovej asi nikdo nejedl, kdyby to nebylo tak sladký ...
Zaznamenáno

Autobusová zastávka (stanice) je místo, kde zastavuje autobus. Železniční stanice je místo, kde zastavuje vlak. Na svém stole mám pracovní stanici...
Johanka
Head chef

Bodů: 764

« Odpověď #61 kdy: Leden 08, 2012, 20:18:38 »

Jejda, tady frčí zajímavá témata.
O Activii jsem slyšela ošklivé věci od kamarádky hygieničky celkem nedávno a souhlasím, Vladi, že jediný věrohodný jogurt je Hollandia.
Díky za inspiraci, fazolovou krémovou polévku uvařím co nejdřív.
Danielo, co máš prosím tě na mysli výměnným obchodem a jak se toho docílí, když nejsi sama aktivní zemědělkyní?
Ovečko, s tó chčávó jsi mě dost odbourala. Děkuju taky za radu k vánočce, vrchní dvoupramenný cop jsem řešila zatím tak, že jsem oba prameny při splétání ještě stáčela do protisměru - podobně, jako když se splétají vlasy. Ale párátka tam byla vždycky. Vyzkouším i tvůj postup, změna je život. Ta šestipramenná je provázaná i vertikálně, takže tutovka, jenže k nezapamatování. Vánočku pékáváme jenom ve vánočním období, pletení vždycky spolehlivě zapomínám. Ale protože to mám takto pojaté, zase chci, aby to mělo ten typický vánočkový tvar.
Dnes jsme zblajzli zbytek carbonade, jako odpolední moučník byla pečená jablíčka ve sněhové peřině posypaná mandlemi s malinovým přelivem. Jako malé slané zakousnutí flammkuchen.
Zaznamenáno
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436

Bojkot špatných restauracíDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #62 kdy: Leden 08, 2012, 20:55:46 »

Můžu dotaz? Jak jsou na tom tvarohy a zákysy - myslím klasické neochucené? Co se dá ošulit tam? Myslíte, že je tedy lepší koupit jogurtovač? Jak mám ty děti furt nějaký porouchaný, nevím, co bych, na druhé straně žádný extrém není dobrý... Abych nebyla OT - měli jsme makrelu a zbytek mořské štiky a chleba s paštikou - krocli jsme pár vynesených slepic a ten vývar měl po vychladnutí snad 2 cm sádla, tak jsem cibulku do paštiky smažila na něm. A dobrý to bylo  Úsměv.
Zaznamenáno
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #63 kdy: Leden 08, 2012, 21:08:04 »

Témata jsou tu opravdu zajímavá. Pasterizaci nikdo neuvádí, protože je prostě automatická. Když jsem hledala ocet k nastartování vlastní kultury, nestačilo hledat ten, na kterém není napsáno "pasterizováno," ale ten, na kterém výslovně je "neprošlo pasterizací."

A než Merlin dovezl od rodičů jogurtovač a udělali jsme první jogurt, vůbec jsem nevěděla, jak má normální jogurt vypadat. Vůbec mi nechutnal. To už je samozřejmě dávno, ale od té doby se totéž ještě opakovalo s tvarohem a teď zkoušíme Klářin čerstvý sýr, tak očekávám další překvápko.

Kecko, já si pořádně nejsem jistá ani u těch jogurtů, protože to výrobce prostě neuvádí, protože to dělají všichni. Ale řekla bych že to bude to samé. U opravdu živého výrobku by výrobce pravděpodobně nemohl zaručit dobu trvanlivosti ani týden. Živé věci špatně snáší změny teplot při převozech a změnách skladování (a netvrďte mi, že se drží pořád stejná teplota). Ani to kysané zelí se neprodává živé Smutek Takže žádný zbytečný optimismus. Co si neuděláš sama, v tom už ti prospěšné látky vyvraždil někdo jiný.

K těm procesům samotným mám osobní poznámku:
Vždycky u těch živých věcí čekám, co se zvrhne, a vždycky zjistím, že jsou naprosto blbuvdorné a že to kvašení prostě jede vlastními silami i pokud mu nevytvořím podmínky. Je to udivující a úctyhodné, co zvládne komplex vytvoření přírodou. Že mléko zkysne a nezplesniví. Že trocha kvasu prokvasí celé těsto. Že švestky se samy přetvoří na máč. Že ze zelí se vylouhuje dost šťávy, aby kyslo bez přístupu vzduchu. Že alkohol pokračuje dál směrem k octu a přezrálý ocet se zase zpracuje na oxid uhličitý a vodu.
A pak se dozvím, co zase dělají ochránci přírody a celý ten koncept chránění přírody mi připadá neskonale troufalý. Příroda si pořád dělá svoje i bez naší ochrany. Ale to už se opakuju Úsměv

A dneska byla smažená rýže k obědu a tortilly s mrkví, petrželí a hráškem k večeři. Dětem plus šunka, dospělým plus zbytek včerejšího hovězího. Flodni/štědrák v troubě se musí rozležet do zítřka, nějak jsem s ním začala moc pozdě.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« Odpověď #64 kdy: Leden 08, 2012, 21:27:35 »

Já mám dost odpor k vaničkovým tvarohům - mám pocit, že tam platím vodu. maminka kupuje v Kauflandu Vian, to je tuším polský výrobek a můj vybíravý čumák z něj cítí nějaký rostlinný tuk. Jinak pijeme dost obyčejné podmáslí a kefírové mléko, kdo ho chce osladit, dá si do něj med nebo marmošku, těm slazeným se vyhýbáme. Vzhledem k tomu, že mají dost krátkou záruční dobu, nebude to zas asi moc chemická srajda. Ovšem když se snažíš dělat domácí sýr z kupovaného tvarohu, tak zhořkne. Asi je taky pasterizovaný.
Johanko, pocházím sice od Brna, ale zdejší pseudonářečí mě nepřestává bavit. Chčáva je jednou z našich oblíbených citací. Manžel pochází od Kutné Hory a i když já zdaleka nemluvím hantecem, v počátcích našeho soužití to bylo na tlumočníka. Mě zase baví babička a výrazy jako "jelejtko".  Každá oblast má svoje komiky. Včera jsem četla vtip: Na Hlavním nádraží v Praze u pokladny: "Co si přejete, pane?" "Listek, pyčo" "Do Svinova, nebo nebo na hlavní?" Škleb
Z vánočkového těsta dělám ráda plněný cop, ten vypadá dobře v každé roční době. Prostě uděláš z vánočkového těsta bez rozinek a oříšků  tři tenké štrůdlíky, které naplníš sezónní nádívkou (na vánoce např. ořechovou s pomerančovou kůrou, skořicí a čokoládou) svineš je a upleteš z nich jednoduchý cop. Buď ho stočíš do věnce, nebo necháš rovný, natřeš vajíčkem a posypeš mandlemi nebo oříšky, je to opravdu krásný, voňavý a efektní moučník. Zajímavé je dát do každého pramene jinou nádivku.
Štědrák jsem dneska dostala od maminky, je šťavnatý a mňamkový. Maminka si spletla skleničky a místo povidlí ho promazala bezinkovo - jablečnou marmoškou, ale je to moc dobré. Já jsem právě dopekla musli z kila vloček, uplatnila jsem do něj svoje optimistické předvánoční nákupy sušeného ovoce a mandlí, které díky mému rozseklému prstu stále čekaly na svou příležitost. Vůbec byl tento víkend ve znamení ekologické likvidace přebytečných zásob. Co se týče ekologů, vždycky mám pocit, že každý, kdo v mládí choval rok křečka, má pocit, že může kecat úplně do všeho a podle toho to pak vypadá. V letošní teplé zimě pořád paseme, naše tlusté maminy courají celé dny a okusují, ale nesmíme o tom mluvit s úřady, páč pastevní sezóna prostě končí 31. 10. a pak přes to nejede vlak. Přitom mají ve stáji pořád seno, ale proč by ho baštily, když venku je tak pěkně a není parno a ony dokonce některé dny radši spí na pastviě, než by se vracely přes kopec do chléva.
Zaznamenáno
Merlin
Administrator
Head chef

Bodů: 1736

« Odpověď #65 kdy: Leden 08, 2012, 21:48:03 »

Johanko - Daniela narážela na to, že občas Vlaďka upeče chleba i pro sousedku, dostane za to třeba pár kilo česneku. Já zase třeba sousedovi dám dokupy počítač a okamžitou odměnou je mi třeba flaška, nebo později pár kilo jablek a tak Úsměv

Funguje to i bez aktivního zemědělčení Úsměv

Jogurt z jogurtovače doporučuji. Jogurt se dá udělat i v peřině, ale myslím, že jogurtovač je na to přece jen vhodnější prostředí Úsměv
A balené mléko nekysne, ale hořkne Smutek To víme už dávno, tuším za tím fakt, že čerstvé nepasterizované mléko se prožene odstředivkou do poslední kapky tuku, který se pak prodává různě zředěný jako smetana, a požadované tučnosti (polotučné, plnotučné) se dosáhne naočkováním vhodného množství tuku zpátky - údajně toho původního. Vzhledem k dost odlišné chuti různých výrobců nemám ideály o tom, že do toho nervou olej či nespecifikovaný živočišný tuk.

Napadá mne, že zkusíme nechat zkysnout jedno biomléko, co občas kupujeme a má hodně podobnou chuť toho z místního zemědělského družstva ...
Zaznamenáno

Autobusová zastávka (stanice) je místo, kde zastavuje autobus. Železniční stanice je místo, kde zastavuje vlak. Na svém stole mám pracovní stanici...
olu
Junior sous chef

Bodů: 381

Piju vodu z vodovodu

« Odpověď #66 kdy: Leden 08, 2012, 22:18:08 »

Já budu zase offtopicovat, ale toto je téma, které mě opravdu zajímá. Mně bylo jasné, že activie a actimely a podobné jsou šmejdy všech šmejdů. Ale třeba takový choceňský jogurt jsem vždy považovala za kvalitní... Nebo ty z Mlékárny Valašské Meziříčí. Na jejich kefírech je dokonce uvedený minimální obsah "zdravých breberek". Takže jsem se domnívala, že když koupím obyčejný jogurt, co má ve složení jen mléko a kulturu, že v něm něco živého a zdravého musí být taky. Pokud je Hollandia jediný opravdový jogurt na našem trhu, je to dost podpásovka. Domácí jogurt jsem nikdy nedělala, ale vzhledem k tomu, že většinu týdně snídám jogurt s vločkama, asi by stálo za to to zkusit... Ale vzhledem k oslabené imunitě jsem ještě ani nezkoušela automatové mléko, které, jak jsem pochopila, je pro tyto účely nejlepší. Jenže dát tři stovky měsíčně jen za jogurty je na mě docela pálka...
Zaznamenáno

kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436

Bojkot špatných restauracíDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #67 kdy: Leden 08, 2012, 22:22:20 »

Díky za odpovědi Úsměv. Sedla jsem ke kalkulačce, chvíli počítala a jogurtovač objednala. Tak pak písnu, jak jsme spokojeni.
Zaznamenáno
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #68 kdy: Leden 08, 2012, 23:42:49 »

Olu, já právě nevím. On pasterizaci nikdo uvádět nemusí, takže je otázka, jak se to udělá. U levných jogurtů to svým laickým pohledem vidím takhle - vezme se mléko, ošetří se UHT, takže enzymy umřou, tuk se rozbije a žlukne, proto mléko hořkne. Pak se odstředí, pak se zase vrátí část tuku zpátky. Do nízkotučného mléka se přidá teplem ještě poškozenější sušené mléko, aby to zahustilo, přidá se kultura. Vypiplá se jogurt, pak se kultura zase zabije, aby byl jogurt trvanlivý. Výsledek je mrtvá hmota, která se dobře prodává, protože je nízkotučná a dlouho vydrží. To první UHT je hygienicky nevyhnutelné. Prostě fakt všichni nemůžeme pít syrové mléko. Bohužel ani šetrněji pasterizované, protože UHT je jistota a je to rychlé. No nic. To je jedna věc. Ale jestli ten jogurt pak, když se do něj přidá živá kultura, přepasterizují ještě jednou, to už nikdo nikde udávat nemusí a bylo by to na laboratorní testy, protože za normálních okolností se to nedá zjistit. Já bych z toho zkusila udělat nový jogurt. Když to půjde, je to živé. Když to nepůjde, už tam nic nezůstalo.
ALTERNATIVNĚ INTELIGENTNÍ ALERT: je to čistě pohled můj, nedovzdělaného nechemika s minimální kuchyňskou praxí a pouhými pozůstatky selského rozumu.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #69 kdy: Leden 08, 2012, 23:48:29 »

Olu, choceňský jogurt je dobrý, dokonce i ten s ovocem (nedávám jenom na svůj dojem, četla jsem nějaký test a taky mi to říkala moje lékařka). S Valmezem nemám zkušenost. Danielo, já dělám z olomouckého bioméka jogurt už dlouho a je dobrý. Ale očkuju ho řeckým jogurtem (Kolios), mně připadá hollandie dost zrnitá, možná je to tím, že má 2.5 procenta tuku (choceňský Max a kolios mají 10 %). Na druhé straně biomléko stojí (u nás) 28 Kč litr, dělám ho najednou 2 litry, to je 56 korun. Řecký jogurt v kilovce v akci stojí 86,- Kč, ale použiju ho jen trošku na zaočkování, zbytek zbaštíme. Vzhledem k tomu, že půlkilovka hollandie stojí 19 Kč, čili dvě kila přijdou na 76, tak to zase není tak velká úspora, ale troufám si říct, že můj jogurt je lepší. Když jsem očkovala hollandií, byl jogurt taky kyselý a zrnitý, takže to asi nebude jenom tukem...
Homogenizace tuku v mléce - dřív se prý do odstředěného mléka homogenizoval hovězí lůj a máslo se vyváželo do Sovětského svazu. To byly ty úžasné plastové pytlíky. Ale i když se do mléka zpětně homogenizuje mléčný tuk, je to ve formě jinak rozbitých kapiček, které chutnají jinak a jsou i jinak stravitelné. Jediná mléka, která podle mě nejsou homogenizovaná, jsou Amálka a Němcovo mléko, protože na těch se vám druhý den vysráží nahoře smetana, někdy musím tu vrstvu protlačit prstem, abych mohla vůbec mléko nalít.
Zaznamenáno
olu
Junior sous chef

Bodů: 381

Piju vodu z vodovodu

« Odpověď #70 kdy: Leden 09, 2012, 00:24:44 »

Vlaďko, dík za tip. Zkusím zítra nechat trochu jogurtu kultivovat na topení v mléce a uvidím, co to udělá. Když nic, asi mi nezbyde, než kupovat Holandie - ty mi chuťově vyhovují, mám ráda jogurt kyselejší, a třeba choceňský Max používám místo kysané smetany, jinak tam moc cítím ten tuk... :-)
Ovečko, taky jsem nad tím uvažovala, že i kdybych nekupovala jogurtovač a pěstovala jen tak na topení, pokud budu používat dobré mléko, zas tolik neušetřím + ta práce kolem. Přece jen jsem jednočlenná domácnost. Mít doma další 2 chlapy, pro které je půlkilový jogurt odpolední svačinou, bylo by to o něčem jiném:-)
Zaznamenáno

kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #71 kdy: Leden 09, 2012, 00:38:50 »

Pro každého jeden půlkilový jogurt, pro upřesnění  Škleb
Zaznamenáno
Abies Alba
Head chef

Bodů: 1712

« Odpověď #72 kdy: Leden 10, 2012, 00:13:03 »

Poté, co jsem totálně zkazila cuketkovy bagety, jsem uvařila k večeři ovesnou kaši na vodě slazenou medem zdobenou kysanou smetanou.

Každý den se prostě nedaří. Úsměv
Zaznamenáno

"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."

Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
Johanka
Head chef

Bodů: 764

« Odpověď #73 kdy: Leden 10, 2012, 11:46:32 »

Díky Merline za objasnění výměnného obchodu, teoreticky to zní dobře. Jen najít ty správné lidi do vyměňovací  party.
Ovečko, plněný cop hned zařazuju, chystám se na ořechovo-mandlovou náplň, skvělá inspirace. A taky nad jogurtem popřemýšlím.
Zaznamenáno
Stran: 1 ... 3 4 [5]   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.091 sekund, 17 dotazů.