lucianka
Moderator
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« kdy: Leden 09, 2012, 22:09:47 » |
|
Opustíme debatu o jogurtech a vrátíme se zpátky k tomu, co si dáme na talíř?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Merlin
Administrator
Head chef

Bodů: 1736
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Leden 09, 2012, 23:00:35 » |
|
Opustíme debatu o jogurtech a vrátíme se zpátky k tomu, co si dáme na talíř? Tak zkusíme zdrbat sýr? (na škvarkách se drbat nedá nic, ty jsou prostě geniální) 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Autobusová zastávka (stanice) je místo, kde zastavuje autobus. Železniční stanice je místo, kde zastavuje vlak. Na svém stole mám pracovní stanici...
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Leden 09, 2012, 23:09:48 » |
|
Opustíme debatu o jogurtech a vrátíme se zpátky k tomu, co si dáme na talíř? Tak zkusíme zdrbat sýr? (na škvarkách se drbat nedá nic, ty jsou prostě geniální)  Škvarky se také někdy nepovedou  (ale ty poslední byly excelenntní, měla jsem co dělat, abych je nespořádala jen tak a zůstalo dost na škvarkovníky  )
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
Zajoch
Commis chef
Bodů: 20
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Leden 10, 2012, 02:50:21 » |
|
Pollo alla cacciatora / kure po myslivecku. Psal o nem nedavno Rachad: http://www.souk.cz/?p=216 a pekne to ma napsany i Jamie: http://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/hunter-s-chicken-stew-pollo-alla-cacciat ale da se najit tisic jinych variant. Na tomhle receptu je strasne zajimave, ze se muze udelat v uplne rozlicnych variantach, podle vesnice  Bile vino / cervene vino, cerne / zelene olivy, dame / nedame zeleninovy zaklad, bylinky - rozmaryn / bobkovy list / tymian / salvej... muzou tam byt ancovicky nebo pancetta, nebo i trochu chilli, a co na konci pridat po sicilsku prazene mandle... Ja delal s cervenym vinem, zelenymi olivami, rozmarynem, bobkovym listem, ancovickami, zeleninou, zkratka jak se to doma zrovna seslo.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Leden 10, 2012, 06:30:51 » |
|
Včera zbytek slepice na paprice, dnes zbytek pečené mořské štiky, salát, asi nějaký moučník spáchám. Zítra mám v plánu karbošky z makrely.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Leden 10, 2012, 11:39:36 » |
|
Uvařila jsem velký hrnec vývaru do zásoby a dnes k večeři se chystám upéct krůtí prsa, která od včerejška marinujeme v citonové šťávě, oleji a směsi na gyros. Jako přílohu plánuji celerovobramborovou kaši, která byla vzpomenuta minulý týden. A jestli se rozšoupnu, zopakuju vánoční závin.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
olu
Junior sous chef

Bodů: 381
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Leden 10, 2012, 14:31:55 » |
|
Neodolala jsem a v řeznictví, co je pod barákem, koupila 2 plátky kýty (101 Kč/kg, byla na vývěsce v akci a tím mě nalákala). Jen jsem trochu popepřila a rychle osmahla na pánvi, pak přidala kousek másla, jedla s čerstvým bílovických chlebem a 3 druhy hořčice. Ještě předtím jsem si dala krémovou celerovou polívku z neděle a protože je jen z celeru, není to ono, ba dokonce v ní citím nějaký ocas, až se mi to ekluje:-( Tak se s ní asi nebudu trápit a zbytek vyleju, co se dá dělat. Někdy se mi ty experimenty nezdaří. Taky jsou koupila kvasnice, nejdřív že udělám focacciu s rozmarýnem, který mám doma čerstvý, pak mě zas chytla buchta a teď mě napadlo zkusit kynuté muffiny se švestkama z kompotu, ořechama nebo mandlema a tak. Ale po prohře s celerem se trochu bojím.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Leden 10, 2012, 22:36:25 » |
|
Ewko, díky, dnes jsem upekla brokolicové muffinky, zvolila jsem vlastní varianntu obohacenou (Nigella Lawson: Projednou jsem nepobouřila ochránce zdravé výživy, což je znepokojivé  ) domácím špekem a vylehčenou kostičkami toustového chleba. Bylo to natolik jedlé, že jsme se naprosto nehorázně přežrali. Mňam, čeká mě těžká noc.... Olu, kdo nic nedělá, nic nepokazí!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Efka .ka
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Leden 10, 2012, 23:05:23 » |
|
Nemáš zač ovecko! To spíš vy jste mi inspirací. A do květákových mufinů taky dávám slaninu. Občas kapary, sušená rajčata, sýr.. prostě co je doma  Včera v rámci likvidace zbytků z víknedu pizza z celozrnné mouky se základem z boloňské  A dnes vepřový pátek v hořčičné omáčce s rýží.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Leden 10, 2012, 23:11:25 » |
|
Na sušená rajčata jsem si vzpomněla, až byly mufčáci upečení, ale je fakt, že všechy zbytky sýrů, co se na mě po Silvestru šklebily z ledničky, jsem taky zpracovala.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Leden 11, 2012, 00:28:03 » |
|
My k večeři dostali dýňovou polévku od Makinky (mimochodem byla moc dobrá. Prostě dýně  ) a doma jsme si pak načali náš sýrečkový pokus. Je to malinký sýr z litru mléka, málo vylisovaný takže se drobí, ale už to nechutná jako tvaroh, už to vážně chutná jako sýr. Čerstvý sýr. Což byl konec konců plán. Takže sýrovým pokusům je teprve začátek. Navíc už jsem kvůli nim proděravěla plastovou krabičku. Tak to by bylo, aby nebylo.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Leden 11, 2012, 16:04:13 » |
|
Vlastní sýr, to zní věru úctyhodně. Včera jsem s chotěm zapředla rozpravu aspoň o nákupu jogurtovače. Domácí pekárna se zpočátku taky zdála jako zbytečný krám a ukázala se maximálně užitečnou, takže precedens bychom měli. Taky jsem včera propadla experimentální náladě a do koláčové formy na zbytek zmrazeného lineckého od vánoc směle navršila zbylé hrušky ve víně, jablka a sněhovou hmotu s mandlemi. Jako náladový dezertík ne špatné, tak přemýšlím o stálé zásobičce nabalíčkovaného křehkého těsta v mrazáku, až na mě zas přijde tvůrčí epizoda. Dnes plánuju pečenou rybku ( mořskou, blíže neurčenou, protože ji kupoval muž - je to prostě ryba, co chceš..) zapečenou kaši od včerejška a křenovosmetanový dip. K tomu jsem upekla dosti slušnou vánočku, jen abych se pocvičila v pletení ze šesti a protože rodina už je vánočních radostí syta, myslím, že zbyde dost na zítřejší vánočkovou žemlovku s tvarohem. Ovečko, Evi, dík za aktualizaci nápadu s brokolicí - dnes jsem koupila krásnou, a teď už i vím, co s ní.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Zajoch
Commis chef
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Leden 11, 2012, 16:18:21 » |
|
Vcera takovej michanej salat, co bylo v lednici, rukola, radicchio, bila cekanka, trochu mrkve a rapikateho celeru s listy, hruska, gorgonzola, oprazene vlaske orechy, dresink z medu, citronu a olivoveho oleje.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #13 kdy: Leden 11, 2012, 16:42:01 » |
|
OJ  to bych si hned dala  Ale mám od včerejška uvařené bramborové noky, tak budou se špenátem a parmezánem, později i malá půlnoční oslava ve dvou  Salát chystám na zítra z šišatého zelí, naposledy jsem chuť nemohla úplně vychutnat, ale co do konzistence to připomíná nové zelí a není třeba ho mačkat, aby zkřehl - křehký je od začátku  Taky mi kyne chléb, založila jsem nový kvásek a v troubě se hřeje jogurt. Není sice z bio mléka, ale jenom z čerstvého plnotučného, ale jako startér jsem dala řecký jogurt. Uvidíme, co to udělá  Všimli jste si, že se v některých hypermarketech objevilo mascarpone a řecký jogurt ve velmi příjemných cenách a obstojné kvalitě?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
Zajoch
Commis chef
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Leden 11, 2012, 16:46:25 » |
|
Mascarpone a ricotta u nas v supermarketech, to je kapitola sama o sobe. Bud to nemaji a prodavacky to nikdy neslysely a koukaji jak kdyz chcete modry z nebe, nebo maji takovy ty pruhledny kelimky, coz se da, ale zejmena u ty ricotty to fakt neni ono. V Bille jsem tedka videl 250g Mascarpone za asi 60 Kc, jina znacka, nevim jestli bylo tak kvalitni, nebo jenom predrazene  Recky jogurt je mi porad vzacny, jogurt reckeho typu se objevuje castejc. Tyhle tri veci vetsinou kupuju v Makru do zasoby.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|