Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #15 kdy: Leden 17, 2012, 09:44:59 » |
|
Já taky vídeňský řízek. Telecí mám. Ale úplně by mi stačilo: celé dopoledne vařím složité menu, sklenka vína, pohoda, klid, rodina si vše tiše vychutná až po závěrečný nadýchaný moučník, probíhá příjemná konverzace... A pak se probudím. Ale abych nebyla OT - ten řízek, opravdové rizoto a panacottu.
Tak rizoto a pannacottu si muzu odskrtnout, zbyva jich 98. Nebo 97 a pul, chleba jeste nepovazuju za uplne zvladnuty. Prihazuju michana vajicka. Ta SPRAVNE udelana. Jak se správně míchají vajíčka? 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
Merlin
Administrator
Head chef

Bodů: 1736
|
 |
« Odpověď #16 kdy: Leden 17, 2012, 12:12:08 » |
|
Pomalu  Zahřeješ, dáš bokem, zahřeješ, dáš bokem, zahřeješ, dáš bokem ... a celou dobu mícháš Musí to mít konzistenci "sople", nevysušené ...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Autobusová zastávka (stanice) je místo, kde zastavuje autobus. Železniční stanice je místo, kde zastavuje vlak. Na svém stole mám pracovní stanici...
|
|
|
olu
Junior sous chef

Bodů: 381
|
 |
« Odpověď #17 kdy: Leden 17, 2012, 22:22:04 » |
|
Pomalu  Zahřeješ, dáš bokem, zahřeješ, dáš bokem, zahřeješ, dáš bokem ... a celou dobu mícháš Musí to mít konzistenci "sople", nevysušené ... Jo, sopel, to bych si hned pošmákla  V tomto jsme asi totálně mimo, protože já míchaná vajíčka ráda vysušená. Ale tak každému co jeho jest. Někdo si zasoplí, někdo seschne... (já z toho přirovnání fakt nemůžu, přitom je tolik výstižné!  )
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #18 kdy: Leden 18, 2012, 11:29:39 » |
|
Myslím, že na delší dobu mně přešla chuť na míchaná vajíčka  Takhle jsem nad jídlem nikdy nepřemýšlela, vařím prostě to, co se mi chce, na co mám chuť a na co mám čas. Ale bylo by hezké zvládnout smažený sýr tak, aby mi nevytekl. A ne nějaký alternativní, co pak ukrajujete jako řízek, ale takový hezky tahací, dobrý... Jenomže právě ty mají největší sklony k vytékání. I když... mně vyteče skoro každý 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
Makinka
Head chef

pooky
|
 |
« Odpověď #19 kdy: Leden 18, 2012, 11:35:41 » |
|
Takhle jsem nad jídlem nikdy nepřemýšlela, vařím prostě to, co se mi chce, na co mám chuť a na co mám čas.
Myslela jsem to jako kuchařské výzvy, ne jako povinnost  Především legendární pokrmy.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #20 kdy: Leden 18, 2012, 11:45:42 » |
|
Z 90% neberu vaření jako povinnost  Dlouho jsem chtěla zkusit rosbíf a steak, obojí se ukázalo jako zvládnutelné a ne tak komplikované, jak se všude píše. Tak ještě snad Gravadlax. Wellington mně neláká, do listového těsta balím raději jablka a ze svíčkové si udělám steak Jo a vykosťování ryby bych chtěla umět, zatím jsem ve stadiu tenkého rozdrbaného filetu a kostry se zbytečně velkým množstvím masa.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #21 kdy: Leden 18, 2012, 13:16:17 » |
|
Pomalu  Zahřeješ, dáš bokem, zahřeješ, dáš bokem, zahřeješ, dáš bokem ... a celou dobu mícháš Musí to mít konzistenci "sople", nevysušené ... Merline, tahle asociace mě asi bohužel hned tak nepustí..kamarádka říká vláčná vejce. Tak tedy vláčná, jo? S přípravou vajíček se mi kromě shora zmíněného ještě pojí jedna vlámská malba, reprodukovaná v Pijoanových Dějinách umění, žena v čepci, vajíčka, že by sis na ně do obrazu sáhl a pod tím nápis " starena pražiacia vajcia".
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

pooky
|
 |
« Odpověď #22 kdy: Leden 18, 2012, 14:40:06 » |
|
Nevím, co všichni blázíte, já jsem spokojená se soplem 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #23 kdy: Leden 18, 2012, 14:51:39 » |
|
Hm...syn měl s foukáním nosu velké problémy, když viděl, co je kapesníku, tak se pozvracel  Asi je trochu z toho ve většině z nás 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
marmota-b
|
 |
« Odpověď #24 kdy: Duben 03, 2012, 10:54:34 » |
|
Pche, sopl! Další důvod, proč mít radši míchaná vajíčka vysušená!  Neměli bychom postupně tvořit skutečný seznam, ať se to neztrácí v jednotlivých příspěvcích? A každý si pak z toho společného seznamu vybera ta svoje jídla. :-) Třeba i začnu, ale teď už nemůžu, nevidím to tu všechno, tak v dalším příspěvku! U mě je to rozhodně ta svíčková. (Na domácí knedlíky mám recept od mamky a už akorát zbývá to vypilovat.) A ten vídeňský řízek taky, ale někdo by po mě asi musel umýt ty pánve! Díky Florentýniným zkušebním receptům už zvládám poctivou jíškovou bramboračku, ta na tom mém pomyslném seznamu byla původně taky. Chleba! Takový, aby o něm táta řekl, že je to opravdu chleba (mamka se nepočítá, její chlebové chutě se poněkud liší od mých). A pak je na mém seznamu štrúdl - aby se mi netrhal a nevytékal.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
marmota-b
|
 |
« Odpověď #25 kdy: Duben 03, 2012, 11:05:37 » |
|
Tak, momentální verze seznamu (Danielino vykosťování nepočítám): - hovězí wellington
- svíčková s domácím knedlíkem
- vídeňský řízek
- soufflé
- chleba
- crème brûlée
- správné rizoto
- pannacotta
- bedlivě připravená míchaná vajíčka
- smažený sýr se správnou konzistencí
- gravad lax
- štrúdl
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Efka .ka
|
 |
« Odpověď #26 kdy: Duben 03, 2012, 12:07:46 » |
|
.. když vidím ten štrůdl - listové těsto! To je výzva. A nemyslím pseudo listové těsto z jogurtu! Ale správně a poctivě překládané
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #27 kdy: Duben 03, 2012, 12:28:06 » |
|
Nejlepší štrůdl je z taženého těsta 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
marmota-b
|
 |
« Odpověď #28 kdy: Duben 03, 2012, 12:52:03 » |
|
Já ho zásadně táhnu, protože babiččin je taky tažený a děsně dobrý, zatímco listové nic moc; dělám podle Florentýny, ale vždycky musím přidat trochu mouky, a tahám tak různě, jak to zrovna jde. K té babičkovské dokonalosti se, hádám, prostě propracuju věkem. Tak ho musím dělat hodně často. (Ale chutnal i babičce, takže babičkovská dokonalost chybí jen ve vzhledu.)
To listové těsto je ale pro mě taky výzva.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

pooky
|
 |
« Odpověď #29 kdy: Duben 03, 2012, 12:54:14 » |
|
Já ho zásadně táhnu, protože babiččin je taky tažený a děsně dobrý, zatímco listové nic moc; dělám podle Florentýny, ale vždycky musím přidat trochu mouky, a tahám tak různě, jak to zrovna jde. K té babičkovské dokonalosti se, hádám, prostě propracuju věkem. Tak ho musím dělat hodně často. (Ale chutnal i babičce, takže babičkovská dokonalost chybí jen ve vzhledu.)
Já myslím, že nepropracuješ, protože i naše babička říkala, co jak dělávala její babička. Jsou mety, kterých nedosáhneme ne pro naše (ne)schopnosti, ale pro omezení, která si stavíme v hlavě. Určitě je tvůj štrůdl výborný 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|