|
ovecka
|
 |
« Odpověď #30 kdy: Leden 18, 2012, 20:23:45 » |
|
V tom řeznictví je maso taky české. Já dnes dělám pingpongové míčky z KPD a léčím maroda - zatímco mě snad rýmička opouští (aspoň doufám!), plnou silou dolehla na drahého a to je teprve nářez. Vzhledem k tomu, že zítra jdeme do divadla, na které se těší, dělám skoro vše, co je v mých silách. Akorát jsem si neodpustila malou škodolibost (protože já totiž vůbec nevím, co to je za CHOROBU!!!!) a když za mnou pumpoval, že ho strašně zebou ruce, řekla jsem mu, ať umyje nádobí, že to přejde. Umyl ho a moc si pochvaloval. Tož!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Johanka
|
 |
« Odpověď #31 kdy: Leden 19, 2012, 14:05:54 » |
|
Taky nás navštívil nějaký virus, proto vaříme česnečku a čaj s medem. Na večeři mám naložené kotletky, chci je udělat na houbách s míchanou pečenou zeleninovou přílohou, pak grilovaný ananas. Jestli na něj najdu recept, ještě jsem ho nedělala.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Efka .ka
|
 |
« Odpověď #32 kdy: Leden 19, 2012, 21:12:26 » |
|
Včera rajda rajská s těstovinama. Knedlíky houskový mi nejedou, a ty bramborový mi k ní nějak něšly..  Dnes zbytek těstovin zapečený s uzeným masenkem.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #33 kdy: Leden 19, 2012, 22:59:27 » |
|
Danielo, já se na ten sýr chystám. Ale napoprvé mi to i se startovacím jogurtem (po dni kysnutí jen tak bez ničeho) udělalo tu pudinkovitou vrstvu sýřeniny (bez syřidla, bez ničeho), tak jsem prostě postupovala podle návodu dál s ještě asi pěti dalšími chybami (jako že když dávám sýr do horké vody, už by asi neměl být v děrované nádobě a tak), uskladněno v ledničce, protože 8°C nemáme nikde. Přesto to chutnalo jako sýr. Čerstvý tvarohový sýr, ale už sýr, už ne tvaroh. Takže druhou várku jsem naočkovala syrovátkou, opět bez syřidla. Opět je to sýr, tentokrát o něco větší výtěžnost (vyvarovali jsme se vyplachování sýra horkou vodou a následné vylívání do kanálu  ). Chutná trochu jako feta, kdyby se nasolil ještě o kousek víc, byl by z něj akawi nebo tak něco na ten styl. Ale je to sýr, je to dobré, je to naše a už to celkem drží var a nerozsypává se. Jen prostě zrát nemá kdy  Fascinuje mě jak i při nedodržení všech pravidel, kdy v hygienické alternativní realitě už bych byla odsouzena ke dvaceti letům opisování HACCP, mi z toho vyleze jídlo a nikdo se neotráví a ještě je to i dobré. (Přesto varuju předem, že následovat v mých šlépějích jen na vlastní nebezpečí. Abyste pak neřekli, že za to můžu já.) Johanko, přepisy se nevedou a je jich škoda. Ale co už naděláme. Nicméně jsem ještě chtěla podotknout, že kedgeree je inspirované, ale úplně totéž to asi nebude. Jak už to tak Britové s indickou kuchyní dělají. Vezmou a poevropští. A dobře nám tak  A my máme od včerejška krávu na kari. Včera s rýží, dneska s pečenými bramborami. Předtím v týdnu byla česnečka a kapustová polévka a o víkendu bude další sýr. Třeba už tentokrát bude i tvaroh na ten "jakoženěcomezi taveňákem a levným eidamem"
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #34 kdy: Leden 20, 2012, 00:30:39 » |
|
Večer jsem rychle uvařila z vývaru hustou polévku se zeleninou a s játrovými haluškami, ale po tříhodinovém divadle mi natolik vyhládlo, že jsem ještě teď zbodla topinku s česnekem a s máslem. Ať žije zdravá výživa. Byli jsme na Zkrocení zlé ženy a byl to nářez.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436
|
 |
« Odpověď #35 kdy: Leden 20, 2012, 06:45:33 » |
|
A my máme od včerejška krávu na kari. Včera s rýží, dneska s pečenými bramborami. Předtím v týdnu byla česnečka a kapustová polévka a o víkendu bude další sýr. Třeba už tentokrát bude i tvaroh na ten "jakoženěcomezi taveňákem a levným eidamem"
Vladi, to je ten podle Kláry? Já se na něj taky chystám, dneska bych měla mít domácí tvaroh a mlíko. Večeře je dnes v režii Tomovy mamky. Takže ať je to cokoli, je to dobrý.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #36 kdy: Leden 20, 2012, 09:23:19 » |
|
To je přesně on. Chuťově od něj samozřejmě očekávám něco víc než od zmiňovaných dvou, ale stejně se té sody bojím. Ale konzistenci aspoň trochu uzrálého sýra tady nic nemá šanci dosáhnout, takže to prostě musíme zkusit takhle. Jen je to v blbou dobu, že na něj nejsou bylinky. Třeba na kopřivy, co mi Merlin někde vyčetl, že se používají i jako rostlinné syřidlo, se fakt těším. Dneska bude něco z brambor. Koupila jsem brambory na uskladnění, chytráček, a nemám je kde uskladnit. Tak jsem si k tomu dovezla od dědečka i kuchařku Pochoutky z brambor. Uvidíme, co vymyslíme. Není úplně blbě napsaná.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #37 kdy: Leden 20, 2012, 11:42:54 » |
|
Ten sýr mně moc nenadchl, litovala jsem pak, že jsme ho nesnědli jako tvaroh k chlebu nebo k bramborám  Zbytek zkusím naložit do oleje s česnekem a natřít na topinky. Návštěva se nečekaně zkrátila, tak jsme upravili jídelníček, aby došlo i na tatarák. Hranolky se přesunuli k obědu, a byly dokonalé  Tak dobré jsem ještě nikdy nejedla, ale pravda, v Holandsku jsem nebyla  Teď uvažuji nad tím, že bych je nadělala hromadu a po druhé fázi zamrazila. Na druhé straně si ale uvědomuji, že si přidělávám další práci, a kde brát na to všechno čas...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
Kecka
Junior sous chef

|
 |
« Odpověď #38 kdy: Leden 21, 2012, 19:07:01 » |
|
Sýr hotov. Chuťově dobrý, ale je jiný, než jsem čekala. Za to ale sýr nemůže. Takže byl k večeři, s chlebem. Tom, navrátilec z výpravy na Pohoří (pomezí Čech a Rakouska, Novohradské hory) měl guláš z laně (to zní ale hrozně) s cibulí, pak perník a teď do sebe lije grog.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
lucianka
Moderator
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« Odpověď #39 kdy: Leden 21, 2012, 19:38:33 » |
|
...z výpravy na Pohoří (pomezí Čech a Rakouska, Novohradské hory) ...
Pohorská ves a okolí? Žofínský prales?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #40 kdy: Leden 22, 2012, 00:10:04 » |
|
Sýr je jiný. Já nevím, možná to moje nadšení je jenom z toho, že to už není tvaroh  On to sice ještě není úplně sýr, ale už to není tvaroh. Na brambory včera nedošlo, byly zapečené těstoviny s bešamelem květákem. Děti by mi je nejradši hodily na hlavu, ale vidina toho, že nic jiného nedostanou, zatímco když snědí večeři, dostanou čokoládové bonbony, je přiměla za neustávajícího remcání sníst téměř polovinu večeře. A dneska dostali obložené chleby a tradá. My měli divočáka. Kamarádi ho včera vyhráli na mysliveckém plese, tak jsme došli pomáhat až když už bylo skoro vše očištěno a naporcováno. Dostali jsme za úkol udělat večeři (minutkové divočákové plátky s hořčičnou omáčkou a chlebem) a pak už jsme jenom pomáhali rozdělovat do sáčků a popisovat. I výslužku jsme si odnesli  Takže v dohledné době bude nějaké jídlo z divočáka. Minimálně žebra budou brzo.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #41 kdy: Leden 22, 2012, 00:41:06 » |
|
Vidíš, ty vaříš z divočáka a já z kozla. Objevila jsem v mrazáku pytlík kližek a ořezů z nedávno darované půlky kozlíka, tak jsem je dvakrát semlela a usmažila z nich "řecké" šištičky (s jemně nastrouhanou syrovou bramborou), s jogurtovým dipem a s petrželkovými bramborami. Pak jsem ještě zpracovala zbytek tvarůžků, které zrály na chodbě od předvánoc. Vytvořila jsem pomazánku téměř třaskavou, bércový vřed je proti ní navoněnej frajer  Chlapi se do ní tak opřeli, že jsem na poslední chvíli zachránila misku pro tatínka, který se dnes vrátil z nemocnice a má ji taky moc rád. Už ji večeřel  Teď jsem si nachystala bigu na zítra na chleba a dumám, jestli nemám ještě zadělat na bagetky cuketky.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
olu
Junior sous chef

Bodů: 381
|
 |
« Odpověď #42 kdy: Leden 22, 2012, 01:03:11 » |
|
Jsem se včera u babičky chystala na cheesecake. Poměrně vtipná historka. Ve chvíli, kdy jsem už byla příjemně prospaná po obědě (z učení práva na mě došla nějaká enormní únava), vypnuli elektriku. Po hodině zase naskočila, ale to jsme museli vyjet do města. Po návratu jsem měla celou hodinu na to, abych cheesecake udělala, a ta se ještě o 15 minut zkrátila. Já to zkrátím taky - vše jsem připravila a instruovala dědečka, jinak velmi šikovného a zdatného - nech to péct hodinu, dolívej vodu (nepeču ve vodní lázni, ale pod formu dávám plech s vodou) a pak pootevři dvířka trouby a nech to tak. Dědeček vše splnil podle rozkazu, jenže jsem si nějak neuvědomila, že elektrická trouba narozdíl od plynovky poměrně dlouho drží teplo. Takže cheesecake přepečený s tmavěhnědou krustou na povrchu. Naštěstí pod ní už to byl úplně obyčejný tvarohový koláč, bez problémů poživatelný. Vzhledem k tomu, že rodině chutnal i tak, až se mi podaří udělat tak, jak má být, asi z toho dosáhnou nirvány:-D
Dnes jen zbytek houbového guláše a k večeři salát z čínského zelí a rajčat. Na zítra jsem vytáhla rajčatovou omáčku z mrazáku, k ní jen uvařím těstoviny, a ovocné knedle.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
|
|
|
|
ovecka
|
 |
« Odpověď #43 kdy: Leden 22, 2012, 20:17:01 » |
|
Příští týden máme Nepálské dny a abychom nevařili pouze osvědčený dál bhat, komplikuji si život s indickými polévkami. Dovařuji cvičně skopovou šorbu a to je polívka, ve které stojí lžíce a už při ochutnání jsem se opotila. Ráno jsem upekla bagety, teď mi kyne chleba (dvakrát jsem v časovém presu koupila Deltu a zase jsem z toho na dost dlouho vyléčená.....). K obědu jsem usmažila kukuřičné kuře a k němu odlehčený bramborový salát (s kysaným zelím) a se salátem z pečené červené řepy.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Kecka
Junior sous chef

|
 |
« Odpověď #44 kdy: Leden 28, 2012, 11:20:26 » |
|
...z výpravy na Pohoří (pomezí Čech a Rakouska, Novohradské hory) ...
Pohorská ves a okolí? Žofínský prales? Nene, z druhé strany, říkal Tom. Jede se tam přes Malonty a pořád dozadu. Nějaké obří tůje tam jsou. Já tam byla před 10 lety, tak přesněji nepopíšu.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|