Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 20:17:29 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2   Dolů
Tisk
Autor Téma: Vaření s dětma - pro děti  (Přečteno 456 krát)
tornado-lou
Commis chef
*

Bodů: 56

« kdy: Leden 31, 2012, 15:37:54 »

Vím, že je tu spousta maminek, takže doufám, že se dočkám rady a pomoci.
Jsem doma s 1,5ročním synkem a připadá mi, že je pro mě těžší a těžší něco uvařit a výsledky jsou čím dál horší. Prcek po mě leze, já se snažím honem honem a pak vynechávám (nebo zapomínám) udělat věci jako - pečlivě orestovat cibulku, přidat česnek, osolit........ Takže ve výsledku sice máme něco v hrnci, ale dohromady to nijak nechutná, manžel to nejí, ja su naštvaná, že vařím zbytečně.  A druhý den se situace opakuje, vylepšená třeba ještě o to, že se mi někde něco připálí nebo to musím vypnout a dělám to natřikrát.
Máte nějakou radu?
Zaznamenáno
Zajoch
Commis chef
*

Bodů: 20

Peču si doma chlebaPiju vodu z vodovodu

« Odpověď #1 kdy: Leden 31, 2012, 18:28:59 »

Varit metodou vsechno nahazet do jednoho hrnce a dat tomu cas? Úsměv
Zaznamenáno
tornado-lou
Commis chef
*

« Odpověď #2 kdy: Leden 31, 2012, 22:14:01 »

No, to se pravě neosvědčuje.
Zaznamenáno
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436

Bojkot špatných restauracíDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #3 kdy: Únor 01, 2012, 06:38:19 »

Pečení? Zapékání?  Do kastrolu můžeš nandat spoustu věcí, nakonec i řízky se dají smažit v troubě. Já hodně používám troubu, teď jsem si koupila i bravosku (něco jako remoska) a jsem moc spokojená.
Zaznamenáno
schnytlik
Head chef

Bodů: 1414

« Odpověď #4 kdy: Únor 01, 2012, 07:31:48 »

Pokud misto dovoli, posad si ho na linku a nech ho pomahat - koukat jak krajis, nasypat do kastrolu michat. Zvlada to i nase v patek rocni kunkalka  Mrknutí Nebo posad do zidlicky blizko linky a dej mu misku s testovinami a varecku, at taky vari jako maminka. Omacky var ve vetsim mnozstvi a zamrazuj. Jinak to chce rychla a jednoducha jidla. Pokid manzel chce neco casove narocnejsiho, tak se musi taky zapojit, treba tim, ze vezme mlade ven. A neboj, ono to synka casem prejde  Úsměv
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« Odpověď #5 kdy: Únor 01, 2012, 15:32:47 »

Není to jednoduché... Nejlepší řešením bylo společné vaření se sousedkou, kdy jedna vařila pro všechny a druhá hlídala děti. Pokud tato možnost nebyla, vařila jsem hlavně eintopfy, husté polévky... Zajímavé bylo, že nejmíň mi šla práce s jedním dítětem. To jsem byla občas opravdu nešťastná a hodně utahaná. U dalších dětí (tři kousky) jsem buď slevila, nebo jsem si zvykla, každopádně jsem už stíhala. Taky jsem ovšem trvala na odpoledním spánku dětí a dovařovala hlavně v té době.
Zaznamenáno
Daniela
Moderator
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #6 kdy: Únor 01, 2012, 15:49:50 »

Můžu jenom potvrdit, že s více dětmi je to jednodušší Úsměv Jinak jako babička si můžu dovolit lecos, ale musí se pak počítat s úklidem prostor i účastníků, často to dopadá takhle  Valím oči! Super!
« Poslední změna: Únor 01, 2012, 15:59:53 od Daniela » Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Abies Alba
Head chef

Bodů: 1712

« Odpověď #7 kdy: Únor 01, 2012, 16:56:18 »

Danielo, za tohle máš karmu, a můj obdiv. Doufám, že jako babička už nebudu prudivá, jako matka teda jsem.
Zaznamenáno

"Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností."

Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #8 kdy: Únor 01, 2012, 18:25:27 »

To je ale miláček. Půjčila bych si ho a nosila v kapse  Úsměv
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #9 kdy: Únor 01, 2012, 20:33:58 »

Jako matka jsem taky prudivá, děti jenom oscilují s otrávenými obličejíky (běžte si hrát, postarejte se o Šimonka, nenatahujte se k tomu zadnímu hořáku, nebo vám nasekám, ZUZANO! jak se ti podařilo shodit nůž???).
A taky se přidávám, že čím víc dětí, tím je člověk otrlejší u těch provozních věcí. Dana už si ani nepamatuju. Jenom matně tuším, že jsem vařila jeho jídlo a on mi nadával, ať si pohnu, a u jídla pro dospělé jsme se střídali čtyři, takže většinou někdo uvařil, protože měl hlad. Šimonovi jenom vytáhnu hrnce a vařečky a otevřu mu špajz, ať si hraje. A když se rozhodne, že mi bude radši ječet u nohou, tak ječí. Zvedám ho jenom když něco pokojně pobublává a držím ho v téměř bezpečné vzdálenosti.

Spíš než co uvařit, abych o stihla, než se mé pozornosti bude dožadovat enormně ječící dítě (druhá věc je, že pořád někdo z nich ječí), řeším co uvařit, aby byli ochotní to jíst. Takže eintopfy jsou většinou šmahem odsouzeny ještě než dojdou na talíř, s polévkami si většinou dají říct (po důkladném prozkoumání obsahu), úspěch zaručují jenom palačinky nebo bramborová kaše. Jak je možné, že ve škole a školce pak jedí všechno?

Ale kamarádka má pořád v mrazáku těsto na pizzu a sestavené sendviče, jen je šoupnout do sendvičovače. A je fakt, že u nás se vždycky vařily večeře, takže se dalo aspoň něco udělat, dokud malé děti spaly. Vždycky jsou vděčné pečené a zapečené věci, jak říká Kecka. Pečené kuře, pečené brambory se zeleninou, lasagne (boloňská je další ideální jídlo do krabičky poslední záchrany v mrazáku), nebo úplně pitomé francouzské brambory. Otázku "a kdy budeme mít maso?" doporučuju řešit něčím minutkovým.

To jsme ti zas pomohli, co? Jak moc chce malý pomáhat? Jak moc jí sám? Má svoje jídlo, nebo vaříš pro všechny jedno?
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Daniela S.
Head chef

Bodů: 1204

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #10 kdy: Únor 01, 2012, 22:11:13 »

On ma i kazdy jinak nastavenou uroven maminkovske zapomnetlivosti. Kdyz ten eintopf zapomenete osolit a zapomenete tam dat dve - tri ingredience, uz se to tezko dotahuje.
Snad si sepsat patnact - dvacet maloingrediencovych receptu sepsat, prilepit nad linku a pres jecici dite se jich pri sypani do hrnce drzet.
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« Odpověď #11 kdy: Únor 01, 2012, 22:50:18 »

Ono je to taky o úrovni zásobování. Pro maminku s prckem (zvlášť v této chřipkové době) je problém dostat se na nákup, a potom se člověk snadno ocitne v depce. Tornádo, bude zase jaro, vydrž.
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #12 kdy: Únor 02, 2012, 10:00:57 »

Tak jsem právě četla vlaďčino shrnutí kolegyni. Pro nás bezdětné je to skoro horor, něco tak vzdálené realitě, že nechápeme, jak to dokážete - tři děti. Přitom je jasný, že jste do toho nespadly po hlavě, že jste se vylevelovaly s každým dalším dítětem. Možná jsem taky měla mít děti dokud mi bylo dvacet.

Jinak ale s vlaďkou souhlasím - proč to děcko tahat všude s sebou, notabene nad věcma, o který se může spálit? Za mříže s ním! Pokud se teda bojíš, kam ti odleze. I když těžko říct, každý dítě je jiný. Ale troch samostatnosti asi neuškodí nikomu, ne?
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
tornado-lou
Commis chef
*

« Odpověď #13 kdy: Únor 02, 2012, 14:37:53 »

Plkam tady a prevrelo mi mliko. pekelně to smrdí. tak to vidite  Jsem v rozpacích a to prosim dite spi.
Zapékání v remosce se osvědčuje. u toho su i klidná, na ni nemá šanci dosáhnout. To že prcek sedi ve stoličce a vaří taky, to funguje jenom tatínkovi. Mě kdovíproč ne.
jinak už jí víceméně normální jídlo. vařím jemu a sobě ráno kašicku, pak něco k obědu - pár kolínek a zeleninu. a k večeři teda buď já nebo manžel vaříme, tak aby pokud možno zůstalo na druhý den na oběd. když zůstane, tak už nedělám večeři. čili vlastně potřebuju uvařit jedno velké jídlo za dva dny + k tomu sem tam nějakou tu blbost.
eintopf by asi nejedl, nesnáší, když ty věci nemůže rozeznat.  zas když je rozezná, tak vyhází maso. jí akorát mletý, potvůrka malá.
zítra udělám maso zapečený se smetanou. cha. k tomu bramborovou kašičku, to je vždycky hit.
Jenom nechápu, jak je možný, že u babičky nebo od tet sní naprosto cokoliv. asi se snaží vzbudit dojem, ze doma trpí hladem.
Zaznamenáno
Merlin
Administrator
Head chef

Bodů: 1736

« Odpověď #14 kdy: Únor 02, 2012, 21:13:23 »

Jenom nechápu, jak je možný, že u babičky nebo od tet sní naprosto cokoliv. asi se snaží vzbudit dojem, ze doma trpí hladem.

Tak. Taky to nechápu Úsměv
U babičky sní i to, z čeho doma "dělají, že zvrací"
Pppppotvůrky ppppppodivné ...
Zaznamenáno

Autobusová zastávka (stanice) je místo, kde zastavuje autobus. Železniční stanice je místo, kde zastavuje vlak. Na svém stole mám pracovní stanici...
Stran: [1] 2   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.078 sekund, 19 dotazů.