Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 20:41:02 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: 1 2 3 [4] 5   Dolů
Tisk
Autor Téma: Vývar  (Přečteno 6257 krát)
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #45 kdy: Listopad 26, 2010, 10:31:46 »

Dělám to stejně jako lucianka, vyhazovat je to škoda.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Alneka
Head chef

Bodů: 620

Piju vodu z vodovoduPeču skvělé rohlíky

« Odpověď #46 kdy: Listopad 26, 2010, 11:38:11 »

Taky nevyhazuju. Buď na tom dělám jíšku, nebo čistě jako tuk pod sušší maso. Když mám tuku opravdu moc, naleju ho do ledovače a zamrazím; úplně stejně jako pak samotný vývar.
Zaznamenáno
olu
Junior sous chef

Bodů: 381

Piju vodu z vodovodu

« Odpověď #47 kdy: Listopad 30, 2010, 23:25:43 »

Já jsem na tuku z hovězího vývaru zasmažila kořenovou zeleninu už do hotové polívky, taky by asi nebylo věci přidat to k máslu do rizota (samozřejmě pokud to není ochucené tak, aby se to bilo).
Zaznamenáno

kuchařina je alchymie... alchymie je předchůdce chemie...
Johanka
Head chef

Bodů: 764

« Odpověď #48 kdy: Prosinec 03, 2010, 10:18:43 »

Ten nápad s mrazením tuku zvlášť se mi líbí. Také jsem tuk začala používat na jíšku, děkuji i za další inspirace.
Zaznamenáno
Johanka
Head chef

« Odpověď #49 kdy: Únor 09, 2012, 12:55:32 »

Chystám se příští pátek s kamarádkou na telecí vývar podle právě aktuálního článku u Cuketky ( recept Thomase Kellera) a hodlám redukovat až zredukuju na necelé, doufám že rosolovité téměř demi-glacé dva litry. Sehnat telecí kosti se zdařilo v řeznictví Globus, byli ochotní a promptní, takže je chválím. Máte už s tímto receptem někdo zkušenost? Vlaďko, Danielko, Ovečko,  rady se vřele vítají..
Zaznamenáno
schnytlik
Head chef

Bodů: 1414

« Odpověď #50 kdy: Únor 09, 2012, 13:14:56 »

Nejsem ani Vladka, ani Ovecka a ani Daniela, ale "neco podobneho" jsem delala kdyz jsem jeste mela cas a kapacity  Škleb Vyborne to bylo, jen jsem nevydrzela tak dlouho redukovat, takze jsem mela trochu vic vysledne tektutiny. Za mne to stoji za to.
Zaznamenáno
Johanka
Head chef

« Odpověď #51 kdy: Únor 09, 2012, 16:02:31 »

Díky, Schnytliku. Když už do toho jdu, ráda od tebe slyším, že ten výsledek bude potěšitelný. Uvažuju o tom už dýl, ale pořád ne a ne se rozhoupat, až ten Cuketka mě zlomil. Taky běžně tak nevyvářím, ale rozhodly jsme se udělat si jeden den pro kuchařské experimenty. Taky relax je sem tam třeba.
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Bodů: 1366

Peču si doma chleba

« Odpověď #52 kdy: Únor 09, 2012, 16:08:22 »

Taky jsem se tímto receptem potěšila, ještě jsem ho nikdy nedělala, vždycky skončím u dlouho taženého a zredukovaného vývaru. Vzhledem k tomu, že se momentálně válím v pelechu s antibiotiky (ano, rýmička zvítězila....přidal se kašlík  Mrknutí ) obligátní zimní zánět průdušek), měla bych i čas chodit kontrolovat vývar, stejně už mě z ležení bolí hřbet.
Zaznamenáno
Johanka
Head chef

« Odpověď #53 kdy: Únor 09, 2012, 17:06:07 »

OT. Ovečko, na průdušky nám skvěle zabírá jitrocelový sirup, kupujeme vždy aspoň dvě balení naráz. Těším se, že vyměníme zkušenosti. Akorát s tím tažením - mám indukční dno a vývar se dřív nebo pozdějc začne vždycky regulérně vařit a vaří se a vaří, i když hrnec je obří a plamínek na sporo. Mohla bych ho ještě šoupnout na ten pidihořák vpředu, jenomže plný hrnec vařícího vývaru na kraji sporáku a dvě malé děcka v bytě nejdou dohromady. Je to vážná chyba? A dalo by se tomu nějak odpomoci?
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #54 kdy: Únor 09, 2012, 17:44:44 »

No jo, ale ten je sladký, to bych neměla, a s umělým sladidlem je hnusný. Vařím si pulmoran a dělala jsem si obklady z podušené cibule s fenyklem a anýzem, je to sice takové divné, ale pomáhá to.
S indukčním nádobím neporadím, sama ho nemám a na mé odsuzované sklokeramice se právě dá dělat bezvadně vývar na  jedničku, při které se hladina nehne, ale vidíš drobné částice (kuličky koření), jak pomaličku cestují tekutinou. To když tak necháš pak přes noc táhnout hovězí kosti, ráno je rozdrtíš prsty.
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #55 kdy: Únor 09, 2012, 17:46:56 »

Ještě mě teď napadlo - maminka vaří na plynu a v těchto případech si pomáhá litinovou plotýnkou - nepomohlo by to?
Zaznamenáno
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #56 kdy: Únor 09, 2012, 21:04:22 »

Já si taky pomáhám litinovou plotýnkou a tohle je pro mé potřeby moc vysoká kulinařina. Hlavně teda nemám ani ten desetilitrový, natož dvacetilitrový hrnec Úsměv Nevylučuju, že to jednou zkusím, ale zatím se držím základního vývaru a dál nepostupuju.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #57 kdy: Únor 09, 2012, 21:16:00 »

Už blanšíruju, v Globusu měli tak pěkné telecí kosti, že jsem neodolala. Koupila jsem jich míň, můj největší hrnec má 10 l, což znamená, že se tam spolu s kostmi vejde 5-6 l vody, ale protože mám zítra ještě volno, zkusím to a podám informace. Akorát rajčata mám taky z konzervy, protože třešinkových mi na to bylo líto a normální rajčata byla jako oranžové puchejře plné vody. Tak uvidíme.
Zaznamenáno
ovecka
Head chef

Peču si doma chleba

« Odpověď #58 kdy: Únor 10, 2012, 13:23:29 »

První poznatky - nečistoty lze sbírat pouze na začátku, jakmile se přidá zelenina, plavčí na hladině pórek a cibule a pak už nesebereš nic. Ovšem nejvíc šumu bylo samozřejmě při blanšírování, po opláchnutí kostí a vložení do studené vody už se skoro nic neukázalo a zeleninu a koření jsem vkládala do relativně čistého vývaru. Jinak ta vůně je naprosto nemravná, line se celým domem. Už odpařuju prvák a vařím druhák. Když jsem viděla večer, že vývar opravdu hlídat nemusím, natáhla jsem si budíka na čtvrtou a šla jsem v klidu spát. Ve čtyři na mě v kuchyni mžourali dva prohřátí a vůní zfetovaní ptáci a kostičky v hrnci byly téměř napadrť.
Zaznamenáno
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041

« Odpověď #59 kdy: Únor 10, 2012, 16:11:34 »

Ovecko, taky se na to chystam, ale za poslednich 14 dnu jsem obehla 10 reznictvi a nikde kosti nemaji. Ani v tech obchodech, ktere spadaji pod jatka...
Smutek
Zaznamenáno

Stran: 1 2 3 [4] 5   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.043 sekund, 18 dotazů.