Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« kdy: Srpen 25, 2008, 11:47:19 » |
|
Co všechno děláte domácí? Co děláte pravidelně a co se teprve chystáte vyzkoušet?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Srpen 25, 2008, 20:17:50 » |
|
Danieliny větrníky! Zatím se na ně teprve chystám  Chleba dělám občas, rohlíky jsou ve střednědobém plánu, máslo mě teď uchvátilo, po ještě tak deseti várkách se ustálím na nějaké víc občasné frekvenci. Rýžové víno děláme jakž takž pravidelně třikrát až čtyřikrát do roka vždycky když se vypije. A pak čekáme a nadáváme si, že jsme ho nedali dělat ještě než se vypilo  A přemýšlím, ale žádné další úchylárny mě nenapadají. Ani ten chleba už mi nepřijde jako moc úchylárna, ale ještě něco vymyslím. V krátkodobém plánu je kečup, ve střednědobém ricotta.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Srpen 25, 2008, 20:22:09 » |
|
Vladi - z jakého mléka děláš to máslo?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
penda
Sous chef

Bodů: 368
Doma jez co máš, u cizích co ti dají.
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Srpen 25, 2008, 20:40:56 » |
|
Dělávám občas pampeliškový med a každý rok plánuji, že v sezoně zakoupím želírovací cukr, aby aspoň jednou ten med měl opravdu medovou konzistenci, ale ještě jsem tak neučinila ...  Jednou jsem zkoušela hořčici z cukety, byla vynikající ... Láká mě vyzkoušet ten pečený čaj, ale říkám si, že je jedno, zda ovocnou směs zavařím, anebo v zimě zaliji vroucí vodou okořeněné mražené ovoce a pochutnávám si pak na ovocném čaji tak jako tak ... Chléb plánuji péci, až budu "ve svém" a koupím si pec k Ježíšku ;o) Vařívala jsem klukům domácí přesnídávky ... A ráda vzpomínám na domácí paštiku a šunku od jihočeské babičky ...
|
|
|
|
« Poslední změna: Srpen 25, 2008, 22:48:03 od penda »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #4 kdy: Srpen 25, 2008, 20:43:11 » |
|
 no fajn, ale co to máslo? 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Srpen 25, 2008, 21:01:21 » |
|
marmelády, křížaly, rajčatové pyré, a... domácí úkoly 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Zuska
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Srpen 25, 2008, 21:10:47 » |
|
Pokud vím, tak máslo dělá Vlaďka ze smetany, ne z mlíčka...ale já jsem jen mrkala přes rameno, nepříliš pečlivě, takže- nechť promluví nadšená odbornice!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #7 kdy: Srpen 25, 2008, 21:13:58 » |
|
Pokud vím, tak máslo dělá Vlaďka ze smetany, ne z mlíčka...ale já jsem jen mrkala přes rameno, nepříliš pečlivě, takže- nechť promluví nadšená odbornice!
Taky mně to napadlo, vlastně když se přešlehá šlehačka, tak ho mám taky... 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Kuba
Demi chef de partie

Bodů: 101
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Srpen 25, 2008, 21:25:15 » |
|
Dělám si vesměs to, co nejde koupit normálně, nebo to není v mnou požadované kvalitě.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #9 kdy: Srpen 25, 2008, 21:31:39 » |
|
Už jsem tu, šlehačka bez stabilizátorů, musí být ušlehatelná, takže přes 30% Je to přesně ono, když se přešlehá šlehačka, člověk se nelekne a šlehá ještě o kus dál, tak mu to najednou - kouzlo - zcuckovatí a lítá z toho voda. Ona ta voda je mlíko - podmáslí - a ty cucky jsou máslo. V tu chvíli sliju podmáslí a vychutnávám plnotučné mléko s kousíčky smetany a másla na povrchu... A pak jdu na ten zbytek. Ten se vrátí do robotu (nejjednodušší varianta, my co robot nemáme, máme zapatlanou půlku kuchyně), přidá se 100 ml ledové vody, krátce prošlehá, slije. Tenhle proces je potřeba ještě tak minimálně pětkrát zopakovat, dokud se z toho neslívá čistá voda. Kdyby v tom zůstalo podmáslí, zkyslo by to. Dlužno říct, že u několika prvních várek mizí takovou rychlostí, že nedostatečné propláchnutí není na překážku  Pak už stačí jen naposledy slít, vymačkat, neděsit se když v tom nějaká voda zůstane a nacpat do nádobky na máslo. K obměnám se solí, česnekem a bylinkami jsem se zatím nedostala, ale jsou rozhodně v plánu. Je to moc dobré, smetanové, návykové. A hlavně s moderní technikou je to za deset minut se vším všudy hotové. Dělám ze dvou šlehaček po 250ml, nakonec je necelá polovina máslo, necelá polovina podmáslí, něco se vylije při proplachování.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #10 kdy: Srpen 26, 2008, 06:14:03 » |
|
Přemýšliím, že když tohle udělám, k domácímu chlebu....jestli to nebude moc velké rozmazlování rodiny  A taky jestli si na sebe neupletu bič 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Farinam
Chef de partie

Bodů: 347
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Srpen 27, 2008, 09:15:02 » |
|
marmelády, zeleninové čalamády, kompoty, chleba, těstoviny, knedlíky (v této společnosti je to normální,ale všechny mé kamarádky (a tchýně) na mě koukají jak na blázna).
a samozřejmě peču - bábovky, koláče, buchty, šátečky, chystám se na vánočku, teď naposledy škvarkové placky...
Vlaďko, máš nějakou preferovanou značku smetany?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Srpen 28, 2008, 10:55:36 » |
|
vladi, já to zkoušela z té madety, jak jsi říkala, ale teda bylo to strašlivě hořké. Nevím čím to, datum spotřeby bylo až za dva dny, tak jestli byla zkažená... každopádně jak to bylo hnusné, tak jsem to šlehala a šlehala a najdnou mi nešla ani slít voda, jak to bylo našlehané a teď se to vločkuje, když tím chci chleba namazat. Takže jen leží v ledničce a čeká na vhodnou dobu, kdy půjdu s košem  kde jsem udělala chybu? Vážně mi už ta voda pak nešla slít, jako by se zašlehala dovnitř, přitom předtím to asi třikrát šlo  asi jsem máslo
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #13 kdy: Srpen 29, 2008, 14:48:10 » |
|
Jestli bylo hořké, byla špatná smetana už od začátku. Neochutnávala jsi ji, než jsi začala šlehat? Je mi to divný, ještě se mi to nestalo. Vločkuje? Vyhodit a zkusit znovu. Pak prý ještě když v tom jsou stabilizátory, tak to nejde ušlehat, už se to nechová jako smetana. Teda chová, ale jenom do stádia šlehačka, pak už ne. To jsem nezkoušela, nebudu vyhazovat peníze oknem, když už mi někdo řekl, že tudy cesta nevede  Farinam: preferovanou značku nemám, zkoušela jsem madeta a moravia, obě bez problémů. Rozdíly v chuti smetany nepoznám  Jinak mám ráda kunín, ale ta jejich 40% je stabilizovaná, normální nevím, musím se podívat, až zas půjdu nakoupit. Ale oblíbenost taky hodně ovlivňuje, jestli to najdu přes ulici v obchodě, nebo musím na druhý konec města 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Farinam
Chef de partie

Bodů: 347
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Srpen 29, 2008, 15:50:51 » |
|
Kunín mám v lednici, běžím se podívat.... ajaj, stabilizátor karagenan  Máslíčko bude jindy....
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|