blackberyi
Commis chef
Bodů: 44
|
 |
« kdy: Říjen 04, 2008, 19:49:40 » |
|
Sbíráte si někdo šípky na čaj? A jak s nimi pak dál nakládáte...sušíte celé nebo odpeckované? Ráda bych si letos nasbírala vlastní šípky, ale netuším, co se s nimi pak má přesně dělat? Máte někdo více zkušeností? 
|
|
|
|
« Poslední změna: Říjen 06, 2008, 13:10:19 od blackberyi »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Diny
Chef de partie

Bodů: 28
Pečení je radost, relax je pečení ;)
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Říjen 05, 2008, 04:01:46 » |
|
Ahoj, určitě rozdrtit, nejlíp válečkem třeba přes noviny - a pak usušit. Hotovou usušenou směs je dobré dát do vaku sklenice a pak můžeš pít čaj celou zimu.
Můžeme klasicky zalít a nechat louhovat, pak přecedit, ale nejlepších účinků kvůli vitamínům a na případné typické podzimní nachlazení dosáhneme zalitím dávky šípků studenou vodou, povařit a pět minut nechat projít varem a scedit.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
blackberyi
Commis chef
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Říjen 05, 2008, 07:37:24 » |
|
Díky moc za radu...a při tom drcení tam mají být i všechna ta semínka a chloupky? Nebude to pak při tom louhování vadit? ...vím, jak jsou ty chloupky protivný třeba za tričkem... 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710
Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Říjen 05, 2008, 10:15:13 » |
|
Tak tohle téma mě taky zajímá. Táta na šípkové víno všechny chloupky poctivě likvidoval. Diny, kde a jak ty šípky sušíš?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
|
|
|
blackberyi
Commis chef
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Říjen 05, 2008, 12:42:17 » |
|
Já mám v plánu je dát do sušičky...stejně jako rajčata, jablka a spol. tak snad jim to nebude vadit. Jinak asi by to šlo sušit i v pootevřené troubě.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4642
pooky
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Říjen 05, 2008, 13:22:15 » |
|
Ja se zrovna chystam na sipkovou marmeladu, pokud to teda muze patrit pod tema "Sipkovy caj"  Na caj babicka nikdy sipky nezbavovala pecek, vubec to nevadilo. Ale na marmeladu nebo omacku se samozrejme musi. Pokud budete chtit sipky pouzivat i jinak nez na caj, doporucuju vypeckovat 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
Diny
Chef de partie

Bodů: 28
Pečení je radost, relax je pečení ;)
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Říjen 05, 2008, 17:44:44 » |
|
Tak tohle téma mě taky zajímá. Táta na šípkové víno všechny chloupky poctivě likvidoval. Diny, kde a jak ty šípky sušíš?
U čaje chloupky nevadí, protože pak ho scedíš - u marmelády a vína a tak to chce chloupky pryč určitě:) Flo, suším u kamen, jako ořechy, na plechu.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
blackberyi
Commis chef
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Říjen 05, 2008, 21:51:03 » |
|
A znáte někdo jiné využití šípků, než jsou marmelády, čaje event. víno? Tedy krom krásně optimistické dekorace....?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

pooky
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Říjen 06, 2008, 10:13:18 » |
|
A znáte někdo jiné využití šípků, než jsou marmelády, čaje event. víno? Tedy krom krásně optimistické dekorace....?
Jéé, zrovna to jsem chtěla napsat  jinak mě napadá ještě voňátko do prádla, společně s kdoulí  no a jako přídavek do zavařenin a omáček 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
blackberyi
Commis chef
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Říjen 06, 2008, 13:08:59 » |
|
Co si pamatuju, tak nám plavalo pár šípků jako "zhezčovadlo"  v hruškovým kompotu
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

pooky
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Říjen 07, 2008, 08:07:48 » |
|
Šípky jsou podle mě univerzální, škoda, že se na ně zapomíná. Ono to odchlupování je dost pracné. Máte někdo nějaký recept? Třeba spařit a chlupy opadají 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4035
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Říjen 07, 2008, 08:24:43 » |
|
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
marmota-b
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Březen 28, 2009, 03:40:50 » |
|
Já je suším celé, a pak teprve drtím, vždycky až před použitím. Zalévám přes plátýnko, chloupky tam asi nějaké jsou, ale to mi nevadí... Jinak když už jsou na keřích takové měkké, ráda je vycucávám jen tak... ona se v nich ta "marmeláda" dělá sama. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|