Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« kdy: Listopad 18, 2008, 14:13:38 » |
|
Jak často připravujete smažená jídla? Na jaké pánvi a na jakém tuku smažíte nejraději?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710
Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Listopad 18, 2008, 16:42:28 » |
|
Jednou za rok řízek a jednou za tři roky smaženého kapra, v nerezové pánvi a v nejmíň dvoucentimetrové vrstvě oleje.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
|
|
|
AcquaCheta
Demi chef de partie

Bodů: 252
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Listopad 18, 2008, 19:02:36 » |
|
Velmi málo (pokud se nepočítá cibulka, kterou pak dávám do jiných jídel, a mleté maso, které si předsmažím, než ho s něčím zapeču). Řízky tak třikrát do roka. Používám hlavně slunečnícový olej.  Málem bych zapomněla na palačinky, které má horší polovička vyžaduje jednou týdně. V teflonové pánvi, rovněž na slunečnicovém oleji.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Listopad 18, 2008, 19:04:07 » |
|
Nejsem smažicí typ. Vadí mi, jak to prská. Raději trouba... Ale bramboráky včera byly z pánvičky. A na sádle. Merline? 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Zuska
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Listopad 18, 2008, 19:37:22 » |
|
Merlin má friťák, umí v něm výtečné řízky a k nim výtečný PRČMAJS!(nebo jak se to píše, ale on určitě ocení mou snahu a paměť:) )
No a já smažím...nesmažím:-) Je to na můj vkus pracné a s mým podivným výběrem jídel, co připravuju, jsem se k samostatnému smažení ještě nějak nedostala...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Listopad 18, 2008, 19:48:38 » |
|
To je od vás hezké, že se nepřiznáte. Někdo ty stovky smažených jídel ročně dělat musí  Takže to jsem zase já, jo? Ano, smažím. Řízky, celer, falafel, jenom toho kapra radši peču. Oprava - jenom toho kapra radši ponechám od začátku do konce Merlinovi, já ho jenom sním  Smažený sýr na pánvi (opět Merlin  ), ten zbytek ve friťáku. A hranolky. Uznávám, že jako rychlá večeře mě nenapadnou, to by byla moje první volba úplně jiná a spíš bych mířila do spíže a ledničky, než do mrazáku, ale jsou tam. Čas od času na ně dostaneme chuť. Se spoustou česneku. Ginevro, nečti, nebo ti z toho ještě bude zle 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Listopad 18, 2008, 19:59:35 » |
|
A co je vlastně smažení? Patří tam třeba i palačinky? Když bramboráky ano...a co losos na másle? A opékané brambory....jak to s tím je?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Listopad 18, 2008, 20:14:40 » |
|
Určitě  Přidej se do klubu, když už na to budeme dvě, bude nám líp  Ale cokoliv dělám bez tuku na teflonu nebo s tukem v troubě prostě nepočítám 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
|
Zuska
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Listopad 19, 2008, 02:37:25 » |
|
A to já se klidně do klubu přidám, já nesmažím řízky a tyhle věci jen proto, že nemám strouhanku, kterou na ty smažený jídla potřebuju, jinak bych klidně smažila..občas. Navíc pokud za smažení nepovažujeme jen to, že do pánvičky nalijeme litr oleje, ale i to, že tam dáme vůbec nějaký olej, tak smažím taky... a poměrně často.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
kamilio
Chef de partie

Bodů: 186
Dobře probdělá noc dá víc, než špatně prožitý den.
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Listopad 19, 2008, 10:03:57 » |
|
Především co je to smažení. Je to tepelná úprava pomocí horkého tuku při 140 – 190°C. Tuk používáme takový, který má vysoký bod tání. Smažit můžeme na otevřených nádobách nebo v zavřených fritovacích nádobách. Při smažení používáme obaly. Pokud je surovina v obalu, ten nasákne tuk a dojde tím k vnitřní tepelné úpravě suroviny (trojobal, těstíčko atd.) a pokud to děláme na vrstvě tuku, je to smažení. To ostatní je restování, grilování atd. atd. Já se přiznávám, že téměř nesmažím. A když, tak to pak dávám na ubrousek, aby se přebytečný tuk vsáknul. A solím až hotový pokrm, abych udržel šťávu uvnitř pokrmu. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Bali
Commis chef
Bodů: 21
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Listopad 19, 2008, 10:56:54 » |
|
Moc často nesmažíme, ani ty řízky doma nedělám. Ale houbové, to ano ;-) Většinou používám směs, přepuštěné máslo+ olivový olej. Jinak v lednici je vždy sádlo, nejlépe kachní, ale i domácí vepřové.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Listopad 19, 2008, 16:35:30 » |
|
Kamilio, moc se mi nechce věřit to s tím trojobalem, přece vajíčka jsou taky smažená. A topinky mi nikdo nevymluví a přitom je neobaluju 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
kamilio
Chef de partie

Bodů: 186
Dobře probdělá noc dá víc, než špatně prožitý den.
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Listopad 19, 2008, 16:59:08 » |
|
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Kytka
Junior sous chef

Bodů: 489
|
 |
« Odpověď #13 kdy: Listopad 20, 2008, 12:23:23 » |
|
Doma smažíme v průměru tak jednou za dva měsíce - hranolky dělám v troubě, topinky peču nasucho v opékači, tak to nepočítám. Ale kdybych k tomu připočetl smažená jídla jinde, bylo by to o dost víc - hlavně co se týče příloh.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
noemmi
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Listopad 21, 2008, 13:51:19 » |
|
TAk už jste se shodli, co je smažení? Dyk pak by bylo smažený i guláš, taky se tam smačí maso a cibule na oleji... A cibulka se smaží do kdesčeho. Pokuud smažené jsou jen věci v trojobalu, nebo těstíčku, tak to smažíme tak jenou za 3-6 měsíců, ani nevím 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|