Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 21:05:42 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2   Dolů
Tisk
Autor Téma: 80 jídel světa  (Přečteno 3797 krát)
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« kdy: Leden 29, 2009, 16:00:49 »

Na epicurious teď funguje videoseriál kolem světa v 80 jídlech. Někdy mi jejich výběr připadá podivný, ale celkově je to zajímavý počin. Něco takového bychom potřebovali jako protiváhu kulinářskému zlu na našich obrazovkách.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041

« Odpověď #1 kdy: Leden 29, 2009, 16:19:55 »

Nu, podle stareho cleneni ma CR 77 okresů a 6.331 obci. Tak se do toho pekne podomacku pustime?

Zaznamenáno

vlaďka
Moderator
Head chef

« Odpověď #2 kdy: Leden 29, 2009, 16:35:00 »

To je slovo do pranice Úsměv A nebylo by to zase moc na jedno brdo, 77 českých jídel? Ne že by se nenašlo dost rozumně různorodých jídel, ale tak velký rozdíl mezi nimi nebude, jako když se vezmou úplně různé národní kuchyně. Na druhou stranu 77 dobrých českých, poctivě připravených jídel, která respektují dostupnost a sezónnost surovin... Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc se mi to líbí Úsměv Světová rovnováha by byla obnovena.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« Odpověď #3 kdy: Leden 29, 2009, 18:34:56 »

Kolem ČR v 77 jídlech by se mi taky líbilo. Ale chtělo by to přesnou koncepci předem, takže dodejte nejdřív seznam okresů Úsměv
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
lucianka
Bistro
Head chef

« Odpověď #4 kdy: Leden 29, 2009, 19:05:07 »

Okresy - bývalé -  jsou zde - http://www.sweb.cz/obce/rekap/aa_okresy_abcd.htm
a s mapičkou - http://www.zemepis.com/okresycr.php
 Škleb
Zaznamenáno

noemmi
Head chef

Bodů: 966

Bojkot špatných restauracíPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #5 kdy: Leden 29, 2009, 20:51:07 »

Mno, když to vezmu podle jídel ve městech, kde jsem žila/žiju - tak že by byl nějaký rozdíl mezi Děčín, Ústí, Teplice  Kroutím očima.
Ale jo, teplice mají za "národní pokrm" asi kebab  Mrknutí.

To mi připomnělo, jak jsme byli s jedním cizincem v restauraci, a on chtěl nějaké typické české jídlo (asi byl v ČR poprvé, honkongčan (uf, to je slovo, ale on prý není číňan Škleb), žijící v německu). Já měla ze školy naučená taková ta typická česká jídla - knedlo zelo, a tak. Zato můj šéf mu doporučil něco - už fakt nevím, možná plněný řízek? prostě něco, co u nás seženete v každé restauraci/hospodě (no, v každé ne, ale rozumíte). Prostě tím chci ukázat ten rozdíl dvojího pohledu na typické jídlo nějaké země - ten "naučený, historický, nebo já nevím co" a pak ten, co se opravdu skoro všude jí. Překvapivě totiž ne vždy jde o stejné pokrmy.

Pochopil mě někdo?
Zaznamenáno

Jídlo je pro žaludek a žaludek pro jídlo. (I.Kor 6:13)

http://malevicovi.net
lucianka
Bistro
Head chef

« Odpověď #6 kdy: Leden 29, 2009, 20:56:33 »

Noemmi, myslím, že pochopil Úsměv

Nicméně, myslela jsem do dneška, že teplické typické jídlo je lutenica, či jak se to jmenovalo. Tedy vysvětlení - v Teplicích jsem byla jedinkrát v životě a po celodenním výkladu a provázení po městě jsem dostala na hladový žaludek jakousi míchanici všeho možného - "To je lutenice, to neznáš?Co???Co???Co???Co???Co???Co???" Neznala, ochutnala a do Teplic už nikdy nejela.

Pochopil jstemě někdo?
Zaznamenáno

noemmi
Head chef

Bodů: 966

Bojkot špatných restauracíPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #7 kdy: Leden 29, 2009, 21:29:49 »

Lutenice, to slovo znám od manželovo babičky.
TO se tu prodává, ale i v ústí, asi i v děčíně... nikdy jsem neměla odvahu to ochutnat (a popravdě asi ani nebudu).

V teplicích se však všude jí kebab, po celodenním výkladu a provázení po městě bys ho ale už asi nejedla, bo bys ho měla během dne klidně nekolikrát Škleb.

V Děčíně jsme všichni chodili na horký maliny k ANdymu. Ale to asi nebude typische tetschenische jídlo. A v ústí? Tam jsem byla chvilku. Jediná dobrá restaurace je tam mexická a všichni tam jedí ke všemu pečenou mexickou bramboru. Teda všichni krom mého muže - ten sází na jistotu a v restauracích jí jen steaky s hranolkama/kroketama/pečenýma bramborama, prostě nic moc, no  Kroutím očima
Ale v tý mexický maj aspoň z nějakejch speciálních argentinskejch dobytků, pasoucích se na šťavnatých nivách (ovšem servírka mi to nedoporučila, prý je to maso takové tuhé, nebo prorostlé, nebo co), a pak taky ty jak jsou teď moderní... pštrosí.

Ne že bych měla pocit, že by vás to všechny nějak extra zajímalo, já se jen snažím zjistit směr, jakým chcete vybírat těch 77 typických jídel - jestli to mají být ty "historický a kdesicosi", nebo jestli to má být to, co se tam jí.
Zaznamenáno

Jídlo je pro žaludek a žaludek pro jídlo. (I.Kor 6:13)

http://malevicovi.net
vlaďka
Moderator
Head chef

« Odpověď #8 kdy: Leden 29, 2009, 21:54:16 »

Já jsem pro ty "historický a kdesicosi".  A tak jako na epicurious, ani tady by nemuselo jít o úplně nejslavnější jídlo z onoho místa, ale mělo by to být něco tradičního. Protože z uniformity steaků s hranolkama po celé zeměkouli se zajímavý obsah vytřískat nedá.
O lutenici/lutěnici? jsem slyšela a nikdy jsem na to nenašla odvahu.
Zaznamenáno

C. S. Lewis
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« Odpověď #9 kdy: Leden 29, 2009, 22:15:20 »

http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=20108
Čtěte odspodu.
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
lucianka
Bistro
Head chef

« Odpověď #10 kdy: Leden 29, 2009, 22:18:17 »

JJ, ta moje teplická byla taky s bramborem Úsměv
Zaznamenáno

vlaďka
Moderator
Head chef

« Odpověď #11 kdy: Leden 29, 2009, 22:35:52 »

Tak už jenom 76 Úsměv
Zaznamenáno

C. S. Lewis
trikolka
Hibernované autorky
Junior sous chef
*

Bodů: 248

Dej si koláček, život je krátkej.

Dělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduBojkot špatných restaurací

« Odpověď #12 kdy: Leden 29, 2009, 22:39:57 »

nedavno vysla chebska kucharka Úsměv tam je veci pratele, jsem rada, ze jsem si ji koupila
Zaznamenáno
vlaďka
Moderator
Head chef

« Odpověď #13 kdy: Leden 29, 2009, 22:43:26 »

Tak šup sem s dalším jídlem. Cheb tu ještě nebyl. Odchytila jsi projekt u samého zrodu Úsměv Já nepochybuju, že ty informace jsou. Dokonce si myslím i že Flo by jich měla snad i dost. Ale já netuším kde se co vaří a ráda se poučím, když už to tu lucianka vymyslela Úsměv
Zaznamenáno

C. S. Lewis
lucianka
Bistro
Head chef

« Odpověď #14 kdy: Leden 29, 2009, 22:43:52 »

Myslis - Eva Ditertova, Vaclav malovicky - Kuchyne stareho Chebu?
Zaznamenáno

Stran: [1] 2   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.044 sekund, 19 dotazů.