Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 21:11:40 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: 1 ... 7 8 [9]   Dolů
Tisk
Autor Téma: Croissanty - mučíte se jejich výrobou nebo znáte to nejlepší pekařství?  (Přečteno 14341 krát)
Daniela S.
Head chef

Bodů: 1204

Peču si doma chlebaDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduUž mám upečené vánoční perníčky

« Odpověď #120 kdy: Říjen 01, 2010, 14:17:25 »

Listkuji moc pekne. Ano ano, trouba porad stara plynova.
Zaznamenáno
vladka121
Commis chef
*

Bodů: 1

« Odpověď #121 kdy: Leden 23, 2011, 09:31:22 »

Dobrý den,
¨jsem nováček v pečení a stále okukuju, vaše croissanty a pořád se mi nedaří aby listkovaly, dívala jsem se i na foto postup, ale každý je jiný, jeden se hned skládá na 1/3 a druhý prvně na poloviny, tomu rozumím, ale nevím jestli mám těsto potom pootočit o 90 stupňů nebo ho nechat tak jak je a zase rozválet a složit když začnu zhora pokračuju zase zhora a nebo pokud začnu z prava do leva tak zase z prava doleva. Těsto potom otáčím nebo ne? Moc děkuji za odpověď. Nedaří se mi ani kvůli překládání listove těsto, prostě jsem na to asi levá, ale moc bych si přála na to přijít. Vždycky se v tom ztratím Smutek. Prosím o podrobnější vysvětlení. Dívala jsem se na martinské rohlíky a tak v návodu je, že se těsto o těch 90st. otáčí. Přeji všem hodně zdaru v kuchyni
Zaznamenáno
Daniela
Moderator
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #122 kdy: Leden 23, 2011, 10:28:05 »

Ono je úplně jedno, jak to budeš skládat a otáčet Úsměv Důležité je, aby se vrstvy nespojili, což je překvapivě snadné hlavně u croissantů. Těsto i máslo musí být pořádně vychlazené, jinak se to nepovede. Je to jako když si natíráš chleba máslem - změklé se zaintegruje do dírek, ze studeného uděláš samostatnou vrstvu, která ti při šikovném zacházení může i odpadnout. Martinské rohlíky je jiná parketa, je to jedno těsto, které se neprokládá s ničím a cílem není lístkování.

To, co je tady nafocené, je jenom zjednodušení celé operace. Vykynuté studené těsto se vyvaluje snadno, proto je dobré vyválet co největší plát a udělat co nejvíc skladů. Každé další válení jde hůř a hůř a je úplně jedno, kolik skladů na jedno vyválení uděláš. To má na svědomí lepek Úsměv

Listové je jednodušší, těsto (vodánek) je téměř jako nudlové, a moc tuk nevstřebe. A i u toho je zcela jedno, jestli překládáš doprava, doleva, na třetiny, čtvrtiny... rozhodující je aby to mělo dostatečný počet vrstev. Náročnější je ale na výběr surovin - mouka s vysokým obsahem lepku, máslo s co nejnižším obsahem vody.
Zkus to a dej vědět, jak jsi dopadla Úsměv
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Stran: 1 ... 7 8 [9]   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.068 sekund, 19 dotazů.