trikolka
Moderator
Junior sous chef

Bodů: 248
Dej si koláček, život je krátkej.
|
 |
« kdy: Únor 19, 2009, 23:36:11 » |
|
Vaše problémy na naše ostny 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
VeruSKa
Sous chef

Bodů: 585
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Únor 20, 2009, 10:45:39 » |
|
tak klidně začni s nějakými radami a tipy  a nebo se chceš prvně pobavit nad našimi nepodarky?  (já teda myslím, že fotit jídlo tady umí každý krom mě, tak proto ho radši ani nefotím, i když bych chtěla... do té své nové domácí ručně psané kuchařky bych moc chtěla dát i obrázky svých výtvorů  )
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Neříkej že nemůžeš, když nechceš. Protože přijdou velmi brzy dnové, kdy to bude daleko horší: budeš pro změnu chtít a pak už nebudeš moci. A co z toho? Ž í t ! N a p l n o (a pořád :-)) ! A neodkládat to na později!!! ;o)
|
|
|
trikolka
Moderator
Junior sous chef

|
 |
« Odpověď #2 kdy: Únor 20, 2009, 12:21:40 » |
|
první povídání je tady, mno a tady témata na další díly. Napište, co by vás zajímalo nejdřív. - pravidla kompozice, doteky linií - hloubka ostrosti - komu vadí šumák (ISO) - úklid fotografie - odlesky, stíny a osvětlení vůbec - fotografování při vaření - na co nezapomenout, když máte foťák na kuchyňské lince - postprocessing - zmenšování a doostřování fotografií - v jakém formátu fotit (raw jpeg)
|
|
|
|
« Poslední změna: Únor 20, 2009, 12:30:33 od trikolka »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
trikolka
Moderator
Junior sous chef

|
 |
« Odpověď #3 kdy: Únor 26, 2009, 22:07:59 » |
|
VeruSko, tak sem neco poves, at se nam diskuze rozebehne. a vy ostatni taky!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Únor 27, 2009, 09:19:48 » |
|
triki, valcim u foceni skoro se vsim, ale pri zimnim nedostatku svetla myslim, ze by na radu melo prijit tema odlesky, stíny a osvětlení vůbec
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Únor 27, 2009, 09:30:00 » |
|
Hlavně to světlo - tři žárovky zezhora a jedna lampička navíc a bez blesku je to pořád žluté-žluté-žluté 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
VeruSKa
Sous chef

Bodů: 585
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Únor 27, 2009, 10:06:51 » |
|
noo tak já se přiznám že jsem udělala jeden krůůůčeček ke krásným fotkám...a to vzdala jsem se svého foťáku (jednoho z prvních digitálních foťáků máme ho od mého raného dospívání) a přemluvila jsem přítele ke koupi foťáku dospělejšího... a protože chci fotit pěkně a už se to naučit pořádně, tak jsme si v úterý pořídili foťák nový. Nikon D40 - já tomu familiárně říkám "miminko od zrcadlovky" (stejně jako familiárně říkáme Nissanu Micra miminko od Navarry) Mně osobně se to teda zdá jako velký mimino, ale fotí se s ním krásně, zatím hlavně zkoušíme že jo, ale už jsem se pevně rozhodla se to pořádně naučit tak už k tomu mám i nástroj (a už se nemám na co vymlouvat) a těším se, těším. První zprávy o focení jídla snad (p)o víkendu, to na focení budu mít čas i energii a taky si udělám nějaký objekt...ještě teda nevím jaký, ale rozhodně poživatelný 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Neříkej že nemůžeš, když nechceš. Protože přijdou velmi brzy dnové, kdy to bude daleko horší: budeš pro změnu chtít a pak už nebudeš moci. A co z toho? Ž í t ! N a p l n o (a pořád :-)) ! A neodkládat to na později!!! ;o)
|
|
|
trikolka
Moderator
Junior sous chef

|
 |
« Odpověď #7 kdy: Únor 27, 2009, 13:03:28 » |
|
Hlavně to světlo - tři žárovky zezhora a jedna lampička navíc a bez blesku je to pořád žluté-žluté-žluté  na to je jedna odpoved - vyvazeni bile bile bile  cim fotis danielo?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
trikolka
Moderator
Junior sous chef

|
 |
« Odpověď #8 kdy: Únor 27, 2009, 13:04:32 » |
|
noo tak já se přiznám že jsem udělala jeden krůůůčeček ke krásným fotkám...a to vzdala jsem se svého foťáku (jednoho z prvních digitálních foťáků máme ho od mého raného dospívání) a přemluvila jsem přítele ke koupi foťáku dospělejšího... a protože chci fotit pěkně a už se to naučit pořádně, tak jsme si v úterý pořídili foťák nový. Nikon D40 - já tomu familiárně říkám "miminko od zrcadlovky" (stejně jako familiárně říkáme Nissanu Micra miminko od Navarry) Mně osobně se to teda zdá jako velký mimino, ale fotí se s ním krásně, zatím hlavně zkoušíme že jo, ale už jsem se pevně rozhodla se to pořádně naučit tak už k tomu mám i nástroj (a už se nemám na co vymlouvat) a těším se, těším. První zprávy o focení jídla snad (p)o víkendu, to na focení budu mít čas i energii a taky si udělám nějaký objekt...ještě teda nevím jaký, ale rozhodně poživatelný  nezapomen vypnout blesk  a uz se tesime na vase mimini fotky (ja jsem zacinala s D50, ted mam D300)
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #9 kdy: Únor 27, 2009, 13:28:26 » |
|
na to je jedna odpoved - vyvazeni bile bile bile  cim fotis danielo? eh...vyvážení?  Canon PowerShot A590IS - nečekám od něj žádné zázraky 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Kytka
Junior sous chef

Bodů: 489
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Únor 28, 2009, 09:31:57 » |
|
na to je jedna odpoved - vyvazeni bile bile bile  cim fotis danielo? eh...vyvážení?  Canon PowerShot A590IS - nečekám od něj žádné zázraky  Jde o to, že světlo z různých zdrojů má různou barvu (žárovky do žluta, blesk do modra, za jasného dne je světlo ve stinných částech taky do modra, zářivky divně do zelena, atd.) - lidské oko pokud nemá srovnání tak to je schopné celkem slušně kompenzovat, ale foťák ne a je potřeba mu pomoct. Při focení na diáky se to dělalo šroubováním filtrů na objektiv, při focení na barevný negativ při zvětšování (takže o tom spousta lidí ani nepotřebovala vědět, udělal to za ně minilab). No a u digitálu to musí vyřešit softwarová úprava - ta může proběhnout přímo ve foťáku, nebo při focení v režimu RAW(pokud ho foťák umí) i později v počítači. No a přímo ve foťáku to jde obvykle dvěma způsoby - buď automaticky (tedy foťák se snaží z fotky určit, jaká je barva zdroje světla a podle toho se nastavit) nebo mu ručně zadáš jaký světlo zrovna je kolem - často to bývají symboly jako A (automatika) sluníčko, mráček, blesk, žárovka, ... některý lepší foťáky maj i nastavení barevný teploty světla v Kelvinech, případně jdou ty základní volby ještě dolaďovat. Pro tebe v tuhle chvíli je důležitý najít jak se to na tvým foťáku nastavuje a nastavit to na žárovku.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #11 kdy: Únor 28, 2009, 09:36:35 » |
|
 děkuji Kytko, asi bych si měla i přečíst manuál  (skončila jsem někde u výměny baterek  )
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
trikolka
Moderator
Junior sous chef

|
 |
« Odpověď #12 kdy: Únor 28, 2009, 12:24:25 » |
|
 děkuji Kytko, asi bych si měla i přečíst manuál  (skončila jsem někde u výměny baterek  ) rychly nahled na tvuj fotak Danielo ti nedava velkou nadeji. podivej se do manualu. jestli to tam nekde je, jmenuje se to vyvazeni bile. jestli ne, tak fot za dne  bez zarovek
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #13 kdy: Únor 28, 2009, 12:39:01 » |
|
Má - v manuále na 201. strane  preto som to nedočítala - má to asi 500 strán  Večer to vyskúšam 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|