lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« kdy: Květen 22, 2008, 19:44:57 » |
|
Osobně mám elektrickou troubu i sporák. Zvykla jsem si na ně a za nic nevyměnila. Ale každé má své... výhody i zápory. Co Vaši kuchyňští pomocníci? Volíte plyn / elektřinu / indukční desku? Jaké jste vypozorovali rozdíly mezi běžnou a rychlovzdušnou troubou? Používáte v troubě gril?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Květen 22, 2008, 20:20:01 » |
|
Mám plynový sporák, elektrickou troubu. Měla jsem sklokeramickou desku, protože plyn prostě nebyl. Teď jsem spokojenější. Ale já se na plynu naučila, takže asi je to i o zvyku. Na elektřinu jsem si za dva roky zvyknout nestihla a pořád se mi na tom vařilo nějak blbě, pořád jsem si to nedokázala ohlídat. U plynu mi naprosto vyhovuje možnost okamžitě regulovat a nemuset odstavovat hrnec na jinou plotýnku, která je pro změnu úplně studená. Plynovou troubu jsem nezkoušela a ničím mě neláká. Horkovzdušnou téměř nepoužívám, lovím v paměti, kdy jsem ji vůbec naposledy zapnula. A pod grilem zapékám chleby k víkendové snídani, kdy je čas aranžovat a rozmazlovat:)
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Květen 22, 2008, 22:46:59 » |
|
Sklokeramickou desku mám rok a začínám si pomalu zvykat. Na indukční nemám a plyn tady není, tak ani nic jiného nezbývá. Horký vzduch používám skoro na všechno - croassany, sušenky, maso...na chleba a pizu mám speciální program a spodní/vrchní ohřev snad jen na piškot  Gril na topinky, ryby, naložené kuřecí kousky...asi jednou za týden. Dokonce jsem si zvykla používat i funkci "booster" - na kynutí těsta - výrobce by se asi divil  . Jediné co jsem nikdy nevyužila je samostatné světlo v troubě....nějak jsem nepochopila, proč bych si měla v troubě svítit, když tam nic nedělám - při každé funkci se totiž zapne automaticky.... 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #3 kdy: Květen 23, 2008, 12:13:30 » |
|
Ty jsi vzorná hospodyňka, umíš využít všechno, co ti to nabízí:) Ještě se mám co učit. Já se horkovzdušné částečně i bojím, ono to docela vysouší a pak to musím víc hlídat. Ten okamžit, který je potřeba vystihnout, aby to bylo tak akorát, je o dost kratší než u "normální" trouby.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #4 kdy: Květen 23, 2008, 13:19:49 » |
|
 Vlaďko, vzorná ani ne, ale rok jsem byla bez kuchyně - jenom plynová dvouplotýnka a kombinovaná mikrovlnka (horký vzduch+mikro), a obědy pro 5-7 dospělých....tak jsem si jednou povzdechla - až já budu mít konečně velkou troubu...a tehdejší přítel dcery s plnou hubou máslových šátečků se přidal: "já taky..." Pořád na to vzpomínám jako na horrorové období. Ledy se pohli až když se převrátil vařič se slepičí polévkou a domácími nudlemi, které jsem předtím v předklonu vyválela na stolku v koupelně. Nechala jsem rodinu uklízet a odjela pro kuchyň  (najednou to šlo!!). Přešli dva roky, pořád není kompletní, ale mám z ní obrovskou radost, beru to jako moji velkou hračku...A protože kuchyně prodávám, a baví mně to a vím jak ty spotřebiče fungujou, není problém si vybrat a využít všechno, co nabízí, včetně horkého vzduchu. Dcera mi sice vyčítá, že na to jdu moc vědecky, když ji vysvětluju, co vyžaduje ten-který druh pečiva, ale výsledky dlabe s chutí...Ona to zkouší spíš systémem -tohle se moc nepovedlo, tak to zkusím jinak..( nebo taky víc už ne..)
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Muminnek
Commis chef
Bodů: 0
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Květen 23, 2008, 16:57:31 » |
|
Vařím na plynu. Doma jsme měli plyn a od dob vaření na elektrice na koleji vaření na elektrice nesnáším - nikdy to nedělalo, co jsem potřebovala - potřebovala jsem var a var nikde, potřebovala jsem var ztišit a ztišení nikde - BRR. Teď, kdybych si pořizovala vybavení a byly peníze, tak bych asi šla do indukce, ta možnost ji umýt hned po uvaření by mne dost lákala - pohled na můj věčně špinavý sporák mne moc nebaví, jenže když já ho okamžitě po umytí zase zašpiním.
Peču v elektrice. Doma jsme kdysi dávno měli plyn a pak při změně sporáku se mamka jednoznačně vyslovila, že plyn na pečení už rozhodně ne a já její stanovisko sdílím. Gril jsem se nenaučila používat, ale není všem dnům konec. Horkovzduch bohužel na rozdíl od manželově babči nemám. Ta ho má, ale nenaučila se ho využívat (starého psa novým kouskům...). Myslím, že možnost péct víc plechů najednou (a u žravé 4-členné domácnosti péct víc plechů je čirá nutnost) by se moc hodila, možná by to šlo i normálně s prohozením plechů, jenže trefit ten moment, kdy je prohodit ... Je mi to líto, myslela jsem, že horkovzduch je jen marketingová bublina, ale myslím, že bych ho využila, příště už budu vybírat lépe - jen jestli sporák bude dlooouho sloužit, což zatím vypadá, že má v plánu, tak jaké příště?
Světýlko prý lidi používají na kynutí, ale já nevím, mne moc nepřijde, že by vydávalo potřebnou teplotu, aby tomu kynutí nějak výrazně pomohlo.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #6 kdy: Květen 23, 2008, 17:12:53 » |
|
Na kynutý používám akvárko:) Jinak plechy rotuju, když jich mám víc, pořád mi to přijde lepší než ten horkovzduch.Ale třeba se s ním ještě naučím zacházet.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #7 kdy: Květen 24, 2008, 07:43:13 » |
|
U horkovzduchu musíš taky rotovat - akorát ne nahoru a dolů, ale o 180° 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Muminnek
Commis chef
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Květen 24, 2008, 14:31:28 » |
|
A je u toho horkovzduchu ta rotace tak kritická jako u obyč. pečení? Já když jsem pekla obyč. naráz dvě pizzy, tak jsem tu správnou chvíli na rotaci nedovedla vystihnout (nebo bych to musela rotovat co chvíli? - no to by mě "omylo") a jedna stejně měla propečený vrch a mokré těsto a druhá měla propečené těsto a vrch byl o ničem 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #9 kdy: Květen 24, 2008, 15:30:23 » |
|
Akutní to není, otáčím až před koncem - na pár minut. Topné tělísko je v zadní části - kolem ventilátoru, a i když teplo nuceně cirkuluje, v cestě ho brzdí 2 plechy - proto to otáčení. U jednoho to není nutné. A spodní se upeče o něco rychleji - ale to nepřehazuju - prostě horní nechám dýl...A na pizu mám jiný program, ale to by bylo na dlouho - jak jsem už psala - krásná hračka 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #10 kdy: Květen 24, 2008, 20:36:35 » |
|
Já rotuju všechno pořád, takže takový problém to není, ale horkovzduch používám víceméně jen na poslední fázi pečené zeleniny a zapečených věcí posypaných sýrem. U pečivovitých výrobků se toho přece jenom bojím o kousek víc.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Muminnek
Commis chef
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Červen 07, 2008, 19:22:42 » |
|
Danielo, to s tou pizzou by mne zajímalo. Zpracovávám manžela, že když jsme si pořídili "dva strávníky"  , tak to bude chtít určitě lepší troubu, než tu čistou klasiku bez horkovzduchu, co máme teď a moc se mi líbí ta, co má program na pizzu, pizzu máme moc rádi. Jenže, čtyři krky jednou pizzou nenasytím a tudíž přemýšlím - dají se s tím pizza programem péct najednou dvě pizzy, nebo je na ně třeba použít pouze klasický horkovzduch?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #12 kdy: Červen 07, 2008, 20:18:25 » |
|
Záleží na pizze, já peču dvě i na obyč funkci bez horkovzduchu, bez ničeho a zatím si nikdo nestěžoval. Ale dělám je tenoučký, takže toho moc nepotřebujou.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

|
 |
« Odpověď #13 kdy: Červen 07, 2008, 22:21:55 » |
|
Muminnku - dvě pizy najednou se nepečou dobře, ale jde to rychle - kolem 10 min. Ten program spočívá v tom, že se trouba nahřeje na hodně vysokou teplotu (imituje tak skutečnou pec) a pak automaticky teplota klesne. Chce to trochu cviku - vystihnout správně délku...Jsou i trouby, kde se dá nastavit celá posloupnost a pak opakovaně spouštět jenom jedním stiskem, ale to je dost mimo moji peněženku...Ta moje má programy přednastavené - č.1, 2 a 3 - podle doby vysoké teploty. V manuálu se píšou přesně stupně, ale ten se mi teď nechce hledat. Ale když budeš chtít, tak se podívám 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Muminnek
Commis chef
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Červen 07, 2008, 23:59:22 » |
|
Danielo, prosím, prosím, až budeš mít chvilku, koukni do toho manuálu. Já mám taky ráda spoustu informací. Ještě by mne zajímalo - to kruhové topné těleso u horkovzduchu - má své opodstatnění, nebo ho člověk moc nevyužije? Četla jsem jakési ironické zhodnocení, že to je spíš jenom marketing, protože kdo prý peče kuře a bábovku najednou - opravdu je to jenom na to nemísení pachů nebo má i jiné využití oproti obyčejnému ventilátoru, ktery pouze honí po troubě vzduch? Moc děkuji za rady. Doufám, že poslouží i jiným zvídavcům.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|