Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 21:33:37 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2 3   Dolů
Tisk
Autor Téma: Není to jídlo  (Přečteno 5313 krát)
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« kdy: Březen 25, 2009, 10:09:03 »

Alespoň ne jenom jídlo. Ale Tomáš Sedláček celý ten náš malý gastrosvět staví do úplně jiné pozice. Té nepříjemné, nad kterou se občas musíme zamyslet a pak to zase necháme plavat, protože bychom si museli připustit, že to, co děláme, nemá vůbec žádný smysl. Jak často se zamýšlíte ne nad tím jak pohostit sytého, ale nad tím, jestli to vůbec dělat? Jídelní přirovnání používá s oblibou i u sebe na blogu, kdybyste chtěli rozšířit obrázek o celkovém směru, jakým se jeho myšlenky vinou.
« Poslední změna: Březen 26, 2009, 21:14:51 od vlaďka » Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #1 kdy: Březen 25, 2009, 11:19:45 »

Na to mám dost rozsáhlý názor, takže ho zkusím zkrátit a zpřehlednit.
To, o čem pan Sedláček mluví, je de facto obžerství. Tedy kdy pro člověka jídlo znamená víc, než ostatní hodnoty. Ale řekněte, kdo z nás tady vaří "kančí na dančím" proto, že ho to baví nejvíc ze všeho. Většina tu chce spíš nakrmit své blízké. A že jim radši dáme kvalitní stravu místo točeného salámu a rohlíku, to je špatně? A že nás to baví, to je taky špatně? S panem Sedláčkem souhlasím v tom, že lidé v dnešní době jsou neskromní a proto žijí na dluh. A TO je špatně. Co se ale týká současné gastronomie, trend je jídla co nejvíce zjednodušovat a používat méně komplikované recepty a nakupovat sezónně. Návrat ke skromnosti Úsměv Daleko víc mě trápí, jak se v rámci hygienických nařízení jedná se "zbytky" například ve fastfoodech, daleko víc mě trápí plýtvání pitnou vodou.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Mariebobr
Head chef

Bodů: 1352

Bistro jízda 5.3.2009Dělám si svoje másloBistro jízda 16.3.2009

« Odpověď #2 kdy: Březen 25, 2009, 12:10:23 »

To je hodně obsáhlé téma. Souhlasím s Makinkou, že návrat ke skromnosti je správný trend a nevidím současnou situaci tak negativně - situaci běžného člověka, který živí rodinu.
Názory pana Sedláčka se mi moc líbí a myslím si, že on se svými výroky spíš snaží ilustrovat, že by naše společnost měla změnit pohled na život, zamýšlet se nad tím, jak ho vedou. Máme tu extrémy, jako je pitná voda ve skleničce za tisícovku, přemrštěné porce v restauracích, takže se nutně vyhazuje a všechny možné odtučněné a zázračně zdravé produkty, o kterých se pan Sedláček zmiňuje. To jsou příklady, na kterých si člověk může jasně uvědomit, co je špatně, a podle toho hledat, co je špatně na mém stylu života, i když třeba ne tak extrémně.
Jeho názor na to, že jíme moc, považuju za docela pravdivý. Opravdu jíme víc než potřebujeme. Když si přečtete Babičku (ano, tu klasiku), ta říká, že k snídani, obědu i večeři jí kyselo - a jak je zdravá a silná. Já neříkám, že musíme jíst pořád totéž, ale když vím, že za den v práci u počítače zrovna moc energie nevydám, odpustím si k večeři maso a dám si třeba jen nějaký zeleninový salát.
Myslím si, že přemýšlet o své spotřebě, o tom, co opravdu nutně potřebuji a na co mám je naprosto základní postup, který by měl provést každý. Nedělám si iluze, že to tak opravdu bude, ale sama za sebe se snažím.
Přidám znovu odkaz na stránky, které jsem tu už jednou zmiňovala - blog o skromném životě a stravování: www.down---to---earth.blogspot.com.
Zaznamenáno

"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing."  - Donald Miller: Blue Like Jazz
tornado-lou
Commis chef
*

Bodů: 56

« Odpověď #3 kdy: Březen 25, 2009, 12:23:18 »

pod vetsinu z toho clanku se bez mrknuti oka podepisu. Nezit na dluh, zamyslet se nad tim co potrebuju a co ne, uvedomit si, ze kazdy nemusi mit osmipokojovy dum a tri auta....
Zaznamenáno
buculinek
Chef de partie

Bodů: 234

Peču si kváskový chlebaPeču skvělé rohlíkyPiju vodu z vodovodu

« Odpověď #4 kdy: Březen 25, 2009, 12:56:17 »

Pridavam se k nazoru Mariebobra a Tornado-lou.
Takovy pust je vazne skvela vec Úsměv
Zaznamenáno
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041

« Odpověď #5 kdy: Březen 25, 2009, 13:45:15 »

No, k tomu pustu - ja bych byla dost proti. Deset dni je vazne dlouha doba, idealni cas na to, rozhodit si organismus. Myslim, ze clovek, ktery na nej neni zvykly, by do takove veci rozhodne jit nemel.
Zaznamenáno

Tyna
Hibernované autorky
Head chef
*

Bodů: 518

Bojkot špatných restauracíNevařím podle Babicy

« Odpověď #6 kdy: Březen 25, 2009, 15:17:20 »

jedině pod dohledem odborníka - více jak tří denní půsty jsou už opravdu rizikové!
Zaznamenáno
vlaďka
Moderator
Head chef

« Odpověď #7 kdy: Březen 25, 2009, 15:41:00 »

Deset dní už je hodně pro tělo. Tři jsou ideální, jeden je málo. Ale bez jednodenních půstů jako přípravy už při tom třídenním může tělo zkolabovat. I těch čtyřicet je možné, ale je to jako maraton - nikdo, kdo má špetku rozumu, by do toho nešel bez dlouhé přípravy a tréningu.
Nicméně nad mnohým se musím zamýšlet. Samozřejmě je zbytečné mít pro dva lidi osmipokojový dům a tři auta. Ale on i třípokojový byt pro čtyřčlennou rodinu - řekněme si to upřímně - je daleko víc, než ta rodina potřebuje. Dřív žila celá taková rodina v jedné obývací kuchyni a bylo to normální. V jiných zemích to tak stále i je. On pan Sedláček nebrojí jen proti zbytečnému luxusu, ale do jisté míry označuje veškerý luxus za zbytečný. Trendy v gastronomii sice jdou cestou zjednodušení jídla, ale zároveň cestou většího přemýšlení o jídle. Věnovat mozkovou kapacitu nepodstatnému jídlu je jen vyústění situace, kdy všechno, co člověk dělá, je nepodstatné. A nakolik kdy byla lidská činnost podstatná? Nakolik je pokrok nezbytný a kdy už je kontraproduktivní?
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436

Bojkot špatných restauracíDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #8 kdy: Březen 25, 2009, 22:08:44 »

Několik rozhovorů s panem Sedláčkem jsem četla, slyšela, viděla... A má pravdu. Ve výkladu krize, v pohledu na snad ani ne šetření, ale větší zvažování na téma - potřebuju, nepotřebuju, koupím, nekoupím. Florentýnu nenavštěvuju tak dlouho, ale dala mi jednu pěknou věc - radost z jídla. Nemyslím tím, že se víc cpu Mrknutí, myslím tím potěchu ze samotného procesu vaření, vyrábění, zlepšování. Jasně že jsem předtím taky vařila, ale tak nějak jinak. Teď jsem se zamotala Smích. Chci říct, že pokud člověk dělá víc než že nandá suroviny do hrnce, ale taky víc přemýšlí, věnuje jídlu víc času, pak mu třeba je líto zhltnout vlastnoručně upečený rohlík se svým máslem jen tak v letu... Jí pomaleji, dřív se zasytí.... A pak přichází spořící dopad vlastního vaření. Takže vařme více, lépe, radostněji, jezme pomaleji a důkladněji a bohatněme Škleb.
Zaznamenáno
vlaďka
Moderator
Head chef

« Odpověď #9 kdy: Březen 25, 2009, 23:03:16 »

Kecko, to je sympatické stádium Úsměv k+
Zaznamenáno

C. S. Lewis
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #10 kdy: Březen 26, 2009, 13:37:28 »

No já nevím, když říkáš že s panem Sedláčkem souhlasíš a pak ho de facto popíráš. Vlaďka si vybrala dost náročný článek. Ne pro ni samotnou, pro nás pro všechny. Všichni přemýšlíme, jestli něco potřebujeme nebo nepotřebujeme. Jde o to, jestli to, co si myslíme, že potřebujeme, ve skutečnosti doopravdy potřebujeme. Řekla bych, že většinou ne. Na druhou stranu, každá fáze vývoje společnosti má svého kritika, který tvrdí, že konec je blízko. Tahle stránka je o jídle. Je o tom, že je dobře vědět, co jíme a vybírat si kvalitní suroviny. Z hlediska pana Sedláčka, je tahle stránka pravděpodobně úplně zbytečná. Z mého hlediska ne. Souhlasím s ním na určité úrovni. A sice na té, že člověk má touhu "být" a touhu "mít". Souhlasím s tím, že touhy "být" jsou důležitější, člověk jim má přikládat větší význam a má jich mít víc. Ale nesouhlasím s tím, že všechny touhy "mít" by měl člověk eliminovat. V lidské podstatě není možné toho dosáhnout.

Mimochodem, rozhovor s panem Sedláčekm se jídla týkal dost málo. Řekla bych, že ho použil spíš jako příměr k pochopení situace.   
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Kecka
Junior sous chef

Bojkot špatných restauracíDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #11 kdy: Březen 26, 2009, 15:04:07 »

No já nevím, když říkáš že s panem Sedláčkem souhlasíš a pak ho de facto popíráš. Vlaďka si vybrala dost náročný článek. Ne pro ni samotnou, pro nás pro všechny. Všichni přemýšlíme, jestli něco potřebujeme nebo nepotřebujeme. Jde o to, jestli to, co si myslíme, že potřebujeme, ve skutečnosti doopravdy potřebujeme. Řekla bych, že většinou ne. Na druhou stranu, každá fáze vývoje společnosti má svého kritika, který tvrdí, že konec je blízko. Tahle stránka je o jídle. Je o tom, že je dobře vědět, co jíme a vybírat si kvalitní suroviny. Z hlediska pana Sedláčka, je tahle stránka pravděpodobně úplně zbytečná. Z mého hlediska ne. Souhlasím s ním na určité úrovni. A sice na té, že člověk má touhu "být" a touhu "mít". Souhlasím s tím, že touhy "být" jsou důležitější, člověk jim má přikládat větší význam a má jich mít víc. Ale nesouhlasím s tím, že všechny touhy "mít" by měl člověk eliminovat. V lidské podstatě není možné toho dosáhnout.

Mimochodem, rozhovor s panem Sedláčekm se jídla týkal dost málo. Řekla bych, že ho použil spíš jako příměr k pochopení situace.   
Pokud jsem si výše uvedené vztáhla na sebe nesprávně, omlouvám se Jsem v rozpacích. Ale názor na pana Sedláčka jsem si udělala nejen z citovaného článku, ale i z rozhovorů (nedávno třeba Radiožurnál), z jeho blogu... Nemyslím, že si protiřečím. On sám nemluví o úplné askezi, ale o uskrovnění. V jednom článku píše, že v Americe prodávají škvarky bez tuku... To je podle mne ono. Ta nesmyslná potřeba hromadění proto, abych měla víc, přecpávání už tak nacpaných žaludků. Když nechci věc (potažmo jídlo) přijmout v jeho základní podobě, proč vymýšlet další umělé a překombinované varianty toho samého?  Samozřejmě mu do hlavy nevidím a je pravda, že o jídle mluví minimálně. Já si ale pro sebe jeho názory vykládám tak, že - dobrý, domácí chleba, který jsem si sama vyrobila, s dobrým máslem - ano. V okamžiku, kdy na něj navrším spoustu dalších věcí, přeplácám ho, to je pak už zbytečné. Proč si nedat pořádný kus masa? Ale musí to maso být z krávy, která (teď silně přeháním), byla třetí tele své kraví matky,měla na noze hnědý flek a na ocase 32 chlupů? Jídlo je nutnost, kterou lze pojmout jako velmi inspirativní záležitost, vaření může a dokonce má být příjemná záležitost( no jo, taky je to někdy jinak Mrknutí, ale proč kombinovat a dohánět věci ad absurdum?Samozřejmě, že každý extrém je špatný a každý máme dny, kdy večer rekapitulujeme, po čem nám to může být tak těžko - ta klobása to není, ten větrník taky ne, ta zmrzlina přeci taky nebyla zkažená Mrknutí Takhle to chápu já Mrknutí. Ale jak říkám, do hlavy mu nevidím.....
« Poslední změna: Březen 26, 2009, 18:45:32 od Kecka » Zaznamenáno
Mariebobr
Head chef

Bodů: 1352

Bistro jízda 5.3.2009Dělám si svoje másloBistro jízda 16.3.2009

« Odpověď #12 kdy: Březen 26, 2009, 16:03:57 »

Kecko, tvá odpověď se mi líbí. Je možné tu umístit adresu na zmiňovaný blog pana Sedláčka? Docela mě to zajímá. Díky Úsměv
« Poslední změna: Březen 26, 2009, 21:20:42 od Mariebobr » Zaznamenáno

"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing."  - Donald Miller: Blue Like Jazz
Kecka
Junior sous chef

« Odpověď #13 kdy: Březen 26, 2009, 17:46:28 »

Kecko, to je sympatické stádium Úsměv k+
Vlaďko, díky Úsměv!!
Kecko, tvá odpověď se mi líbí. Je možné tu umístit adresu na zmiňovaný blog pana Sedláčka? Docela mě to zajímá. Díky Úsměv
Mariebobr, taky děkuju a adresu jsem Ti poslala na mail.
« Poslední změna: Březen 26, 2009, 21:36:05 od vlaďka » Zaznamenáno
tornado-lou
Commis chef
*

Bodů: 56

« Odpověď #14 kdy: Březen 27, 2009, 20:50:51 »

Z hlediska pana Sedláčka, je tahle stránka pravděpodobně úplně zbytečná. Z mého hlediska ne. Souhlasím s ním na určité úrovni. A sice na té, že člověk má touhu "být" a touhu "mít". Souhlasím s tím, že touhy "být" jsou důležitější, člověk jim má přikládat větší význam a má jich mít víc. Ale nesouhlasím s tím, že všechny touhy "mít" by měl člověk eliminovat. V lidské podstatě není možné toho dosáhnout.

nechci mluvit za pan sedlacka, ale nemyslim, ze by rikal, ze "mit" je spatne. spis jde o to zamyslet se proc co mame. jak ja to chapu, tak nehrima, ze kazdy kdo se zajima o jidlo a kupuje kvalitni suroviny je spatny, urcite si ani nemysli, ze by sme meli jist salam za 29kc/kg.  je v poradku jit do dobre restaurace a zaplatit tam za jidlo X, pokud vime proc to delame (je zdrave, chutna nam, tesi nas, neco o jidle vime...), ale je nesmysl chodit do te restaurace je proto, ze je in a zaplatit castku X z kanci na dancim,   protoze stouchane brambory jsou prece fuj a stoji X/100 tak ani nemuzou byt dobre.

asi to pisu zmatene.  Co???
Zaznamenáno
Stran: [1] 2 3   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.103 sekund, 19 dotazů.