Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« kdy: Květen 26, 2009, 12:23:06 » |
|
Tři roky jsem ignorovala bezovou álej hned za zahradou, letos jsem jim beznadějně propadla  Už mám na okně sklenici s pokusem o šumivou limonádu, zaděláno na "med" a sirup bez vaření. Při pročítání disuzí mám z toho mírný zmatek - někomu se daří, jiným ne...máte s tím nějaké konkrétní zkušenosti? Třeba s množstvím květů - zdá se mi to nějak málo, ale když dám více - nepokazím tím něco? Teď sedím a stříhám kytky  , budou se sušit na čaj
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
Makinka
Head chef

Bodů: 4770
pooky
|
 |
« Odpověď #1 kdy: Květen 26, 2009, 13:36:03 » |
|
Já mám zkušenosti, že když dáš víc, nepokazíš nic (pokud jde o květy). Minulý rok jsem dělala sirup podle nějakého internetového receptu a vyšla mi cukrová voda. Takže na pampeliškový med jsem dala květů dvakrát víc, než psal průměrný internetový recept (rozuměj: prošla jsem jich aspoň deset). A myslím, že to byl dobrý postup.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
God save the chocolate Bůh ochraňuj čokoládu
|
|
|
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Květen 26, 2009, 13:48:43 » |
|
Já už mám taky na okně a souhlasím s Makinkou, dávám dvojnásobné množství květů. A je zajímavý, že moje alergická rodina, která z pampeliškového medu prská a troubí jak na lesy, z bezinkových pitíček ani nekýchne.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

pooky
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Květen 26, 2009, 13:53:26 » |
|
Pampelišky a trávy jsou největší pylové alergeny. Tak možná to není až tak silná alergie  Každopádně travní sirup radši nedělej 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436
|
 |
« Odpověď #4 kdy: Květen 26, 2009, 14:01:44 » |
|
Pampelišky a trávy jsou největší pylové alergeny. Tak možná to není až tak silná alergie  Každopádně travní sirup radši nedělej  Teda že zkapalňujem kdeco, ale s trávou mě to ještě nenapadlo  . Naštěstí(?) reagujou na jiné kytí, zvlášť holky,které mají kombinovanou alergii, takže část léta trávíme se silnýma lékama a pod dozorem, protože se takhle najednou začnou dusit  . Ale člověk si zvykne na vše, takže i tohle se dá  . Jsou horší věci na světě.... A jdu obracet seno, jediná nepšíkavá v ordině  .
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
schnytlik
|
 |
« Odpověď #5 kdy: Květen 26, 2009, 14:11:38 » |
|
A jdu obracet seno, jediná nepšíkavá v ordině  . Nebyla by lepší ovečka sekačka?  K bezu mám nevyhraněný postoj. Jednak se bojím, že bych natrhala něco jiného a tím nás otrávila. To si ten litr limonády raději koupím od místního moštaře.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Makinka
Head chef

pooky
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Květen 26, 2009, 14:12:57 » |
|
S čím se dá splést bez? Myslím, že nic nevoní tak typicky a pronikavě, to už bys musela mít rýmu jako trám, abys ho nepoznala, ne?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
schnytlik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Květen 26, 2009, 14:20:36 » |
|
S čím se dá splést bez? Myslím, že nic nevoní tak typicky a pronikavě, to už bys musela mít rýmu jako trám, abys ho nepoznala, ne?
Nevím, s čímkoli. Mé botanické neznalosti jsou natolik hluboké, že si netroufám ve volné přírodě sebrat, kromě určitých druhů hub a několika bobulí, zhola nic. A Kobli je na tom ještě hůř.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Květen 26, 2009, 18:00:13 » |
|
Já mám krom botanických neznalostí i neschopnosti - když už to poznám, tak to nenajdu. Bezinky jsou jedna z mála výjimek, proto každý rok sbírám tunu květů na sirup a letos bych chtěla i bobule na víno. Ale loni jsem trhala 300 květů, abych udělala dost sirupu až do letoška. Kupodivu se zadařilo a teď dopíjíme loňskou várku. Letos hodlám experimentovat i s jinými druhy sirupů. Teď tu mám zkušební várku zázvorovo-citronového, uvidíme, jestli se osvědčí. Ač mám bezinky ráda ve všech podobách, přiznávám, že kosmatice jsem ještě nedělala. To musím taky napravit.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Květen 26, 2009, 18:10:47 » |
|
Na kosmatice těstíčko raději řidší - z hustého se udělá jednolitá placka ale to řídké obalí květy tenkou vrstvou a utvoří malé křupavé kuličky  Skočím si ještě pro pár květů... Našla jsem i sirup z meduňky - konečně kromě čaje nějaké další využití toho plevele  Větším množstvím jsem myslela několikanásobek doporučeného množství - ostříhala jsem všechno zelené a samotných kvítků se do skleniček vešlo ohromné množství
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Je lépe se opotřebovat než zrezivět Diderot
|
|
|
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182
Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Květen 26, 2009, 18:25:01 » |
|
Já jsem pro několikanásobek doporučeného množství. U medů, sirupů a jiných extraktových záležitostí to nikdy není na škodu  Mám pocit, že většinou jsou ty recepty dělané tak, aby výsledek byla cukrová voda s jemným náznakem něčeho špatně definovatelného. Bezinek čím víc, tím líp.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them. C. S. Lewis
|
|
|
|
Mariebobr
|
 |
« Odpověď #11 kdy: Květen 26, 2009, 19:37:19 » |
|
Taky si myslím, že žádné množství nemůže být přehnané  Myslím, že recepty uvádějí množství, kdy je to ještě pitelné, aby si lidi nemysleli, že musí nasbírat náklaďák květů na sirup. Ale kdo ten náklaďák má, má štěstí  A bezinka se opravdu s NIČÍM splést nedá.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing." - Donald Miller: Blue Like Jazz
|
|
|
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Květen 26, 2009, 21:46:29 » |
|
Mluvíte mi z duše, taky si myslím, že na množství se nemá šetřit  Právě teď mám naložené bezinky na sirup, o víkendu se těším na další jihočeskou sklizeň  Asi bych se měla domluvit s výrobcem cukru na speciálních dodávkách 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Mariebobr
|
 |
« Odpověď #13 kdy: Květen 26, 2009, 21:57:27 » |
|
Mluvíte mi z duše, taky si myslím, že na množství se nemá šetřit  Právě teď mám naložené bezinky na sirup, o víkendu se těším na další jihočeskou sklizeň  Asi bych se měla domluvit s výrobcem cukru na speciálních dodávkách  Olda právě nakládá do čtyř litrů a cukr budu muset jít koupit zítra... Skleničky jsem už spočítala a mám jich dost, hurá! 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing." - Donald Miller: Blue Like Jazz
|
|
|
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041
|
 |
« Odpověď #14 kdy: Květen 26, 2009, 22:05:23 » |
|
Skleničkovou zásobu mám naštěstí bohatou, jen mi v ní trošku porejdila myška, uličnice. Půjdou znovu do parní lázně.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|