Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 21:40:48 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1] 2 3 ... 6   Dolů
Tisk
Autor Téma: Bez  (Přečteno 7117 krát)
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

Bez
« kdy: Květen 26, 2009, 12:23:06 »

Tři roky jsem ignorovala bezovou álej hned za zahradou, letos jsem jim beznadějně propadla Kroutím očima Už mám na okně sklenici s pokusem o šumivou limonádu, zaděláno na "med" a sirup bez vaření. Při pročítání disuzí mám z toho mírný zmatek - někomu se daří, jiným ne...máte s tím nějaké konkrétní zkušenosti? Třeba s množstvím květů - zdá se mi to nějak málo, ale když dám více - nepokazím tím něco?

Teď sedím a stříhám kytky  Vyplazuji jazyk, budou se sušit na čaj

Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
Makinka
Head chef

Bodů: 4770

pooky

Peču si doma chlebaBojkot špatných restaurací

« Odpověď #1 kdy: Květen 26, 2009, 13:36:03 »

Já mám zkušenosti, že když dáš víc, nepokazíš nic (pokud jde o květy). Minulý rok jsem dělala sirup podle nějakého internetového receptu a vyšla mi cukrová voda. Takže na pampeliškový med jsem dala květů dvakrát víc, než psal průměrný internetový recept (rozuměj: prošla jsem jich aspoň deset).  A myslím, že to byl dobrý postup.
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436

Bojkot špatných restauracíDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #2 kdy: Květen 26, 2009, 13:48:43 »

Já už mám taky na okně a souhlasím s Makinkou, dávám dvojnásobné množství květů. A je zajímavý, že moje alergická rodina, která z pampeliškového medu prská a troubí jak na lesy, z bezinkových pitíček ani nekýchne.
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #3 kdy: Květen 26, 2009, 13:53:26 »

Pampelišky a trávy jsou největší pylové alergeny. Tak možná to není až tak silná alergie Úsměv Každopádně travní sirup radši nedělej Smích
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
Kecka
Junior sous chef

Bodů: 436

Bojkot špatných restauracíDělám si svoje másloPiju vodu z vodovoduNevařím podle Babicy

« Odpověď #4 kdy: Květen 26, 2009, 14:01:44 »

Pampelišky a trávy jsou největší pylové alergeny. Tak možná to není až tak silná alergie Úsměv Každopádně travní sirup radši nedělej Smích
Teda že zkapalňujem kdeco, ale s trávou mě to ještě nenapadlo Smích. Naštěstí(?) reagujou na jiné kytí, zvlášť holky,které mají kombinovanou alergii, takže část léta trávíme se silnýma lékama a pod dozorem, protože se takhle najednou začnou dusit Smutek. Ale člověk si zvykne na vše, takže i tohle se dá Smích. Jsou horší věci na světě.... A jdu obracet seno, jediná nepšíkavá v ordině Mrknutí.
Zaznamenáno
schnytlik
Head chef

Bodů: 1414

« Odpověď #5 kdy: Květen 26, 2009, 14:11:38 »

A jdu obracet seno, jediná nepšíkavá v ordině Mrknutí.

Nebyla by lepší ovečka sekačka?  Mrknutí
K bezu mám nevyhraněný postoj. Jednak se bojím, že bych natrhala něco jiného a tím nás otrávila. To si ten litr limonády raději koupím od místního moštaře.
Zaznamenáno
Makinka
Head chef

pooky

« Odpověď #6 kdy: Květen 26, 2009, 14:12:57 »

S čím se dá splést bez? Myslím, že nic nevoní tak typicky a pronikavě, to už bys musela mít rýmu jako trám, abys ho nepoznala, ne?
Zaznamenáno

God save the chocolate
Bůh ochraňuj čokoládu
schnytlik
Head chef

Bodů: 1414

« Odpověď #7 kdy: Květen 26, 2009, 14:20:36 »

S čím se dá splést bez? Myslím, že nic nevoní tak typicky a pronikavě, to už bys musela mít rýmu jako trám, abys ho nepoznala, ne?
Nevím, s čímkoli. Mé botanické neznalosti jsou natolik hluboké, že si netroufám ve volné přírodě sebrat, kromě určitých druhů hub a několika bobulí, zhola nic. A Kobli je na tom ještě hůř.
Zaznamenáno
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #8 kdy: Květen 26, 2009, 18:00:13 »

Já mám krom botanických neznalostí i neschopnosti - když už to poznám, tak to nenajdu. Bezinky jsou jedna z mála výjimek, proto každý rok sbírám tunu květů na sirup a letos bych chtěla i bobule na víno. Ale loni jsem trhala 300 květů, abych udělala dost sirupu až do letoška. Kupodivu se zadařilo a teď dopíjíme loňskou várku. Letos hodlám experimentovat i s jinými druhy sirupů. Teď tu mám zkušební várku zázvorovo-citronového, uvidíme, jestli se osvědčí.
Ač mám bezinky ráda ve všech podobách, přiznávám, že kosmatice jsem ještě nedělala. To musím taky napravit.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Daniela
Bistro
Head chef

Bodů: 3568

« Odpověď #9 kdy: Květen 26, 2009, 18:10:47 »

Na kosmatice těstíčko raději řidší - z hustého se udělá jednolitá placka ale to řídké obalí květy tenkou vrstvou a utvoří malé křupavé kuličky  Úsměv Skočím si ještě pro pár květů...

Našla jsem i sirup z meduňky - konečně kromě čaje nějaké další využití toho plevele Úsměv

Větším množstvím jsem myslela několikanásobek doporučeného množství - ostříhala jsem všechno zelené a samotných kvítků se do skleniček vešlo ohromné množství Úsměv
Zaznamenáno

Je lépe se opotřebovat než zrezivět
Diderot
vlaďka
Moderator
Head chef

Bodů: 4182

Umírá se za vlast a za rodinu, jídlo se jí!

« Odpověď #10 kdy: Květen 26, 2009, 18:25:01 »

Já jsem pro několikanásobek doporučeného množství. U medů, sirupů a jiných extraktových záležitostí to nikdy není na škodu Úsměv Mám pocit, že většinou jsou ty recepty dělané tak, aby výsledek byla cukrová voda s jemným náznakem něčeho špatně definovatelného. Bezinek čím víc, tím líp.
Zaznamenáno

Food, drink, and sex are the oldest jokes in the world; and one familiar form of the joke is to be very serious about them.
C. S. Lewis
Mariebobr
Head chef

Bodů: 1352

Bistro jízda 5.3.2009Dělám si svoje másloBistro jízda 16.3.2009

« Odpověď #11 kdy: Květen 26, 2009, 19:37:19 »

Taky si myslím, že žádné množství nemůže být přehnané Smích Myslím, že recepty uvádějí množství, kdy je to ještě pitelné, aby si lidi nemysleli, že musí nasbírat náklaďák květů na sirup. Ale kdo ten náklaďák má, má štěstí Škleb

A bezinka se opravdu s NIČÍM splést nedá.
Zaznamenáno

"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing."  - Donald Miller: Blue Like Jazz
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041

« Odpověď #12 kdy: Květen 26, 2009, 21:46:29 »

Mluvíte mi z duše, taky si myslím, že na množství se nemá šetřit Úsměv Právě teď mám naložené bezinky na sirup, o víkendu se těším na další jihočeskou sklizeň Úsměv Asi bych se měla domluvit s výrobcem cukru na speciálních dodávkách Úsměv
Zaznamenáno

Mariebobr
Head chef

Bodů: 1352

Bistro jízda 5.3.2009Dělám si svoje másloBistro jízda 16.3.2009

« Odpověď #13 kdy: Květen 26, 2009, 21:57:27 »

Mluvíte mi z duše, taky si myslím, že na množství se nemá šetřit Úsměv Právě teď mám naložené bezinky na sirup, o víkendu se těším na další jihočeskou sklizeň Úsměv Asi bych se měla domluvit s výrobcem cukru na speciálních dodávkách Úsměv

Olda právě nakládá do čtyř litrů a cukr budu muset jít koupit zítra... Skleničky jsem už spočítala a mám jich dost, hurá! Úsměv
Zaznamenáno

"I always thought the Bible was more of a salad thing, but it isn't. It is a chocolate thing."  - Donald Miller: Blue Like Jazz
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041

« Odpověď #14 kdy: Květen 26, 2009, 22:05:23 »

Skleničkovou zásobu mám naštěstí bohatou, jen mi v ní trošku porejdila myška, uličnice. Půjdou znovu do parní lázně.
Zaznamenáno

Stran: [1] 2 3 ... 6   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.076 sekund, 19 dotazů.