Ochutnejte s námi Vařte s námi Diskutujte s námi Chatujte s námi Pište s námi Provozní řád
Bistro Florentyna - Fórum
Květen 23, 2012, 21:47:56 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem
Novinky:
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1]   Dolů
Tisk
Autor Téma: Fotografie z článku Sirup z rebarbory  (Přečteno 2392 krát)
Kytka
Junior sous chef

Bodů: 489

« kdy: Červen 09, 2009, 19:10:23 »

Následující popis se týká fotky http://bistro.florentyna.cz/wp-content/uploads/images/Lucianka/090609_01.JPG

Vidím tam několik věcí, které se nepodařilo uhlídat (přidám i navrhované řešení do závorky):

-pravý horní roh, kde "došlo" pozadí (u fotek statických předmětů vždycky objet okem okraje hledáčku, zda tam něco nepřebývá nebo nechybí, bohužel toto občas komplikují levnější fotoaparáty, které nezobrazí v hledáčku celý výřez, který potom bude na fotce, ale jen jeho část - u kompaktů s průhledovým hledáčkem to třeba bylo u některých modelů jen 80 % obrázku, u levných zrcadlovek to bývá typicky třeba 92 nebo 94 %)

-dotyky s okrajem - ucho půllitru, horní okraj citrónu (jednoznačně nechat aspoň kousek místa okolo, dotyk i skorodotyk s okrajem fotky působí rušivě)

- chybějící kousek předmětu - brčko (takhle malý předmět se musí na fotku vejít celý. A chybět kousíček nesmí u žádného předmětu - pokud fotím něco velkého, co se na fotku nevejde celé, je lepší tam dát jen nějakou charakteristickou část, než skoro celý předmět. Pokud se mi tam totiž nevejde něco o kousek, divák bude mít pocit, že ho šidím a že jsem to tam při troše dobré vůle vecpat mohl, když mu tam dám jenom třeba třetinu, bude divákovi jasné, že celé se to tam vejít nemohlo a bude rád, že jsem tam vmáčkl alespoň tu třetinu.

-zanikající velký list v popředí  - když mám důležitý předmět v popředí, který má stejnou barvu jako pozadí, musím ho oddělit, nejspíše hloubkou ostrosti - tj. skoro úplně to pozadí rozmazat. Tady je problém s 99,9% kompaktů včetně tzv. digitálních """zrcadlovek"""  EVF - ty troje uvozovky jsou tam schválně, vyjadřují můj odpor k tomuto zavádějícímu marketingovému označení. Pokud mi to můj fotoaparát prostě kvůli miniaturnímu snímači neumožňuje, musím najít pozadí s jinou barvou/texturou - zejména účinné v ČB fotografii/... (Ale nějakým způsobem oddělit je to potřeba).

- perspektiva - zvětšení a tedy zvýraznění ucha půllitru, které není tím nejdůležitějším (focení zblízka perspektivu zdůrazňuje, větší odstup potlačuje) Asi by mi to nevadilo, kdyby ucho bylo jinak potlačeno - třeba nasvícením, nebo už zmiňovanou hloubkou ostrosti)

-směřování hlavního předmětu pryč z fotky - u zvířat a lidí platí pravidlo, že se více místa nechává ve směru pohledu, u pohybujících se objektů ve směru pohybu - když fotím, clověka, který jde doleva a ohlíží se přes rameno doprava, musím si holt vybrat, co považuji zrovna za důležitější. U sklenice bych v souladu s tímto pravidlem nechal víc místa ve směru, kam je otevřená, než pode dnem.

-náklon - působí to na mě, jako by to celé padalo doprava, jako by byl při focení nakloněný fotoaparát. Možná byl foťák rovně a nakloněná byla sklenice, ale to nic nemění na tom, že jako na diváka to na mě takhle působí.

To by bylo vše, doufám, že to není zdrcující popis, nemá být, je to myšleno jako pomoc, protože žádný učený z nebe nespadl a sám podobné chyby stále ještě i po letech praxe dělám a to si focením občas vydělávám.
Zaznamenáno
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« Odpověď #1 kdy: Červen 09, 2009, 20:23:09 »

Kytko, díky za tuhle neuvěřitelně konstruktivní diskusi. K+

Všichni jsme tu fotografičtí amatéři, takže se každá rada na zlepšení hodí a postrčí nás dopředu. Interně sice fotky taky probíráme a řešíme, ale cesta k dokonalosti je prostě klikatá.
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
lucianka
Bistro
Head chef

Bodů: 4041

« Odpověď #2 kdy: Červen 09, 2009, 21:44:12 »

To by bylo vše, doufám, že to není zdrcující popis, nemá být, je to myšleno jako pomoc, protože žádný učený z nebe nespadl a sám podobné chyby stále ještě i po letech praxe dělám a to si focením občas vydělávám.

Kytko, díky, zdrcovalo mě to až do přečtení poslední věty. Pokusím se všechny následující fotografie zacílit udaným směrem, nicméně nemůžu zaručit, že se pokaždé zadaří. Jakékoli připomínky s poděkováním předem vítám!
Zaznamenáno

Kytka
Junior sous chef

Bodů: 489

« Odpověď #3 kdy: Červen 09, 2009, 22:10:53 »

Pokaždý se zadařit nemůže, člověk není stroj. Důležitý je aby těch chyb bylo čím dál tím míň. A ještě důležitější je aby se objevovalo čím dál víc povedenejch fotek, balast kolem, kterej se dá probrat tolik nevadí - profíci taky vybíraj tu správnou fotku ze spousty možností. Když se mě někdo ptá, jak se naučit fotit, říkám většinou, že nejdůležitější je zkazit strašnou spoustu fotek.

Tohle téma má taky výhodu v tom, že se to dá nafotit znovu a lépe, já pozejtří zase fotím svatbu a to je teprve adrenalin...  Škleb naštěstí tam budeme 3 (ženich je taky fotograf a tak ví, co a jak)
« Poslední změna: Červen 09, 2009, 22:16:38 od Kytka » Zaznamenáno
Florentyna
Executive chef
Head chef

Bodů: 2710

Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy. Tak bacha!

Jsem čarodějnicePiju vodu z vodovoduPeču si doma chlebaUž mám upečené vánoční rohlíčky

« Odpověď #4 kdy: Červen 09, 2009, 23:10:47 »

Vidíš, Lucianko, u rebarborového sirupu rozhodně nehrozí, že propásneš novomanželský polibek...
Zaznamenáno

Citace: Robert Frost
There is one thing more exasperating than a wife who can cook and won't, and that's a wife who can't cook and will.
marmota-b
Head chef

Bodů: 1316

Piju vodu z vodovoduMiluji škvarky.

« Odpověď #5 kdy: Červen 17, 2009, 18:09:41 »

Jé, to je krásně konstruktivní... taky děkuju, byť se mě to přímo nedotýká. Asi to jsou věci, které většinou podvědomě tuším, když se o pěknou fotku snažím, ale určitě v tom najdu něco, co mě popostrčí!
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
Tisk

Skočit na:  

Stránka vytvořena za 0.093 sekund, 18 dotazů.